Cine sunt noii parlamentari de Iași! Petru Movilă pleacă din Parlament după 16 ani

Alegerile parlamentare au adus una dintre cele mai mari surprize electorale: Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să obțină un scor ce se apropie de 10% la nivel național. În județul Iași AUR a luat aproape 13 procente și va trimite în Parlament unul sau doi deputați și un senator. O altă surpriză ce se conturează este eșecul PMP și Pro România, partide care, la ora publicării acestui articol, nu reușeau să depășească pragul electoral la nivel național pentru intrarea în Parlament. Eșecul PMP la nivel național ar marca plecarea celui mai longeviv parlamentar ieșean, Petru Movilă, ales deputat pentru prima oara în urmă cu 16 ani. Totodată, Iașul ar putea da unul dintre cei mai tineri parlamentari: Filip Hăvârneanu – 25 de ani, aflat pe poziția a treia a Alianței USR-PLUS, cu șanse de a obține un mandat de deputat la redistribuire. Mai mult de jumătate dintre viitorii parlamentari sunt la primul mandat în Parlament. Conform rezultatelor parțiale publicate de Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă, la alegerile paramentare de duminică 6 decembrie, în județul Iași, au fost înregistrate următoarele rezultate:

  • Total votanți prezenți la urne – 210.642 persoane reprezentând un procent de 26.78% din totalul alegătorilor cu drept de vot
  • Alianța USR – PLUS – 41.154 voturi – 19.54%
  • PSD – 52.817 voturi – 25.08%
  • PMP – 261 voturi – 5.35%
  • PNL – 50.053 voturi – 23.77%
  • Prom România – 7.662 voturi – 3.64%
  • AUR – 25.203 voturi – 11.97%

Facem precizarea că cifrele menționate au fost înregistrate pentru votul de la Camera Deputaților, cele pentru Senat fiind sensibil egale.

Având în vedere datele de mai sus, distrubuția mandatelor de parlamentari va fi urmatoarea

USR-PLUS – două mandate pline de deputat (Cosette Chichirău și Monica Berescu) și un mandat de senator (Marius Bodea). USR ar mai putea obține al treilea mandat de deputat la redistribuire prin Filip Hăvârneanu.

PSD – trei mandate pline de deputat (Vasile Toma, Vasile Câtea și Marius Ostaficiuc) și un mandat de senator (Maricel Popa). La redistribuire PSD ar mai putea obține încă un mandat de deputat (Silviu Macovei) și unul de senator (Bogdan Cojocaru)

PMP – poate obține la redistribuire un mandat de deputat (Petru Movilă) dacă partidul va reuși să depășească pragul național de 5% necesar accederii în Parlament.

PNL – trei mandate de deputat (Alexandru Muraru, Sorin Năcuță, Alexandru Kocsis)  și un mandat de senator (Laura Scântei). La redistribuire PNL se bate cu PSD pentru un mandat de senator pentru Liviu Brătescu.

AUR – un mandat plin de deputat (Albișteanu Mihail) și un mandat de senator prin Ivanovici Diana. La redistribuire partidul AUR ar mai putea prinde un mandat de deputat prin Ivănuță Daniel Cristian.

În circumscripția electorală Iași sunt aleși 12 deputați și 5 senatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here