Cine e bărbatul care a încercat să-l asasineze pe premierul Slovaciei? Legături pro-ruse și îndemnuri anti-NATO

Primele declarații la audieri ale lui Juraj Cintula, bărbatul de 71 de ani arestat pentru tentativa de asasinat a premierului Slovaciei, Robert Fico, au evidențiat motive politice în spatele atacului.

Juraj Cintula, cunoscut ca paznic și poet, membru al unei asociații oficiale de scriitori slovaci, este acum subiectul unor investigații care indică legăturile sale cu grupări extremiste.

Presa a relevat că Cintula are conexiuni cu grupul paramilitar pro-rus Slovenskí Branci.

Conform jurnalistului Szabolcs Pani, Cintula este asociat cu Slovenskí Branci, o organizație militară slovacă cu legături cu organizația rusă Lupii Nopții. Această grupare, care a promovat sentimente anti-NATO și idei despre o „uniune slavă”, a fost instruită inițial de forțe speciale rusești.

„Organizarea și acțiunile Slovenskí Branci sunt foarte asemănătoare cu acțiunile armatei regulate. Ei au creat o ierarhie internă cu anumite grade, grupându-și membrii în detașamente sau unități, al căror număr a ajuns acum la 17”, scrie media slovacă.

Slovenskí Branci, descrisă ca având structuri interne similare armatei regulate, a fost activă în promovarea ideologiilor extreme și a avut o ierarhie organizată, cu membri grupați în unități și detașamente.

Juraj Cintula a tras cinci gloanțe către premierul Robert Fico după o ședință a guvernului în afara Bratislavei. El a declarat că a tras cinci focuri de armă asupra lui Fico pentru că acesta „lupta împotriva presei globaliste”.

El s-a declarat pacifist pe rețelele de socializare și a fondat o „Mișcare împotriva violenței”. La audieri, Cintula a declarat că nu este de acord cu politica guvernului și că nu l-a votat pe Fico.

Fiul lui Juraj Cintula a confirmat că tatăl său deținea o armă legal, refuzând să comenteze detalii despre tatăl său.

„Vă spun un lucru: nu l-a votat. Atât pot spune”, a explicat fiul bărbatulu care a încercat să-l asasineze pe Fico.

Asociația literară din Levice, clubul Duha (Curcubeu), a revocat calitatea de membru a lui Cintula după incidentul în care a încercat să-l asasineze pe premierul Fico.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here