Christy Mîrșanu revine in avocatură. Sentința este definitivă

După o luptă care s-a întins pe durata a aproape doi ani de zile, Christy Mîrșanu a câștigat procesul în care solicita anularea deciziei Uniunii Barourilor din România prin care a fost exclus din avocatură. Sentința pronunțată ieri de către Curtea de Apel lași este definitivă.

„Suntem în prezența a două hotărâri juste, ale Tribunalului si Curții de Apel, care restabilesc situația juridică a avocatului Mîrșanu în acord cu hotărârile Curții Constituționale în materie”, a declarat Radu Rusu, apărătorul lui Mîrșanu.

Christy Mîrșanu a fost unul dintre cei mai de succes avocați din Iași, dar și-a pierdut această calitate după o condamnare penală pe care a primit-o în 2012. Tot atunci, Baroul Iași a decis radierea numelui acestuia din tabelul avocaților și încetarea calității de avocat „pentru fapte intenționate care îl fac nedemn de a fi avocat”.

În 2019, Mîrșanu a contestat decizia Baroului Iași, dar solicitarea acestuia a fost respinsă de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) printr-o decizie adoptată în 2019. La rândul său, avocatul ieșean a atacat decizia UNBR.

În dosarul penal în care Christy Mîrșanu a fost condamnat, instanța a dispus ca acestuia să i se aplice o interdicție de a profesa pentru o perioadă de trei ani. Baroul Iași l-a exclus însă definitiv pe acesta din avocatură invocând textul de lege care arăta că încetarea calității de avocat i se aplică celui „condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

În acțiunea depusă la Curtea de Apel Iași, Mîrșanu a arătat că textul de lege mai sus menționat a fost declarat neconstituțional, iar interdicția de a profesa pentru o perioadă de trei ani, provenită din sentința dată în dosarul în care a fost condamnat, a rămas fără obiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here