În urmă cu patru ani, în campania electorală din 2020, Mihai Chirica a promis ieșenilor pistă de biciclete pe traseul Agronomie – Tudor Vladimirescu. După un an, pe 3 septembrie 2021, primarul anunța într-o conferință de presă că se apucă de treabă chiar de a doua zi: „Mai avem de achiziționat încă 1.000 de butoni reflectorizanți, 2.500 deja au venit și începem să amenajăm prima pistă de biciclete (…). Traseul pentru biciclete va fi amenajat pe carosabil. (…) Lungimea acestei piste este de 11,56 kilometri. Banda de circulație pentru biciclete va fi protejată prin marcaj rutier, dar și prin montarea unor elemente sub forma unor butoni reflectorizanți care se încarcă de la soare. În felul acesta încercăm să scoatem traficul de biciclete de pe trotuar, să-l introducem pe carosabil și să transformăm mersul pe biciclete sub o formă de transport alternativ”. Ba mai mult, Chirica anunța în toamna lui 2022 alte șapte trasee pe care urma să amenajeze piste pentru biciclete. Primăria Iași a pierdut finanțarea pentru acest proiect pentru că a fost depus prea târziu, după termenul limită. Muncipiul Iași rămâne cu piste care nu corespund standardelor rutiere, acestea fiind amenajate în mandatele fostului primar Gheorghe Nichita.
În urmă cu patru ani, primarul Mihai Chirica promitea ieșenilor realizarea unei piste de biciclete care să străbată orașul din zona Agronomie până în Tudor Vladimirescu. Vorbea despre proiecte cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană și venea cu schițe ale rutelor pentru cicliști care străbat orașul pentru stimularea transportului ecologic. Patru ani nu s-a întâmplat absolut nimic, iar cicliștii care se încumetă să meargă cu bicicleta prin oraș trebuie să facă în continuare slalom printre mașini sau să circule pe piste care nu respectă standardele rutiere și de siguranță.
Promisiune electorală în 2020: pistă de biciclete pe 11 km din Agronomie până în Tudor
Proiectul prezentat în septembrie 2020 prevedea un traseu pe ruta Rond Agronomie – al. Grigore Ghica Vodă – bd. Carol I – bd. Independenței – str. Elena Doamna – pod Tudor Vladimirescu. Lungimea totală a pistei trebuia să fie de 11,56 kilometri (pe ambele sensuri de mers). Mai mult, proiectul prevedea ca pistele pentru bicicliști să fie marcate cu verde și delimitate cu butoni reflectorizanți, montați din trei în trei metri.
În 2020, primăria anunța că demersul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Iași și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru Zona Metropolitană Iași.
Schițe, desene cu axe pentru biciclete! După 4 ani, cicliștii merg în continuare pe trotuare colorate
Proiectul prevedea ca pista să plece din Rond Agronomie pe trotuarul pe stânga spre strada Gh. Asachi, iar primăria susținea chiar că strada Lascăr Catargi urma să fie transformată în stradă cu sens unic pentru favorizarea celor care circulau cu bicicleta, una din benzi fiind transformată într-o porțiune cu dublu sens pentru cei care foloseau mijlocul de transport alternativ. Traseul continua pe carosabil pe bulevardul Indepedenței pe partea dreaptă spre Târgu Cucu, după care urma să coboare spre stația Pădurii și mai apoi spre Tudor Vladimirescu.
Bicicliștii din Iași, momiți cu promisiuni
Proiectul a rămas apoi la stadiul de discuții. Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) a mai avut o serie de discuții cu Chirica și șefii din primărie pe această temă, însă de atunci și până în prezent nu s-a mai întâmplat nimic. Reprezentanții APTA au menționat în mai multe rânduri că pistele de biciclete din Iași nu sunt conforme.
„În dreptul bulevardelor cu 2 sau 3 benzi pe sens, municipalitatea ieșeană a avizat o infrastructură pentru bicicliști neconformă, care nu are nici o legătură cu principiile de mobilitate urbană, care nu respectă spațiul pietonal, mergând probabil pe principiul „fluidizăm traficul trimițâdu-i pe biciclști pe trotuare”, unde nu au decât sa se descurce. Pentru administrație, construcția pistei Agronomie- Tudor trebuie să fie o prioritate”, spuneau cei de la APTA în 2022.
Primăria: Iașul are 49 km de piste pentru bicicliști
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Iași și a Zonei Metropolitane 2021-2030, realizată pentru municipiul Iași, arăta, în 2022, 49 kilometri de piste existente de biciclete. Doar că cea mai mare parte a acestora e realizată pe trotuare, iar bicicliștii se deplasează cu dificultate printre pietoni.
„Infrastructura de piste de biciclete are o lungime de aproximativ 49 de km, acoperind următoarele zone principale: Podu Roș – Nicolina – CUG, Bd. Chimiei, Splai Bahlui Mal Stâng (tronsonul Podu Roș – Podul de Piatră), Tudor Vladimirescu, Aleea Mihail Sadoveanu, Bd. Carol I, Str. Păcurari, Șos. Păcurari, Podul de Piatră – pod Sf. Ioan (mal drept), Bd. Primăverii – intersecție Bd. Țuțora cu Splai Bahlui Mal Drept, Piața Podu Roș- intersecție cu Bd. Primăverii (Bd. Țuțora)”, se arăta în documentul emis de Primăria Iași.
Chirica în 2021: „Avem butoni reflectorizanți cumpărați pentru piste”
În septembrie 2020, Chirica menționa că Primăria avea deja 2.500 butoni reflectorizanți cu încărcare solară și că va mai cumpăra alte 1.000 de bucăți pentru delimitarea pistelor de biciclete.
În 2021 chiar susținea toate acestea într-o conferință de presă în care menționa și că se vor apuca imediat de lucrările la pistă.
„Mai avem de achiziționat încă 1.000 de butoni reflectorizanți, 2.500 deja au venit și începem să amenajăm prima pistă de biciclete care face legătura între Rond Agronomie și Tudor Vladimirescu, paralel și cu finalizarea lucrărilor în zona Tudor Vladimirescu cu fonduri europene. Traseul pentru biciclete va fi amenajat pe carosabil, s-au făcut toate măsurătorile pe direcția Rond Agronomie, se coboară pe aleea Grigore Ghica Vodă, bulevardul Carol, Indepedenței, Elena Doamna, Tudor Vladimirescu și retur. Lungimea acestei piste este de 11,56 kilometri. Banda de circulație pentru bicicelte va fi protejată prin marcaj rutier, dar și prin montarea unor elemente sub forma unor butoni reflectorinzanți care se încarcă de la soare. În felul acesta încercăm să scoatem traficul de biciclete de pe trotuar, să-l introducem pe carosabil și să trasformăm mersul pe biciclete sub o formă de transport alternativ. Probabil că în 15 zile ne vor veni și restul de butoni. 1.000 sunt de culoare albă, 2.500 sunt de culoare neagră. Avem primele soluții propuse de către proiectanți pentru celelate două axe, una care va duce din Păcurari spre Tătărași și una care va continua mai departe traseul către zona industrială”, spunea primarul Mihai Chirica.
Primăria Iași a pierdut finanțarea pentru alte trasee de biciclete! Proiectul nu a fost depus la timp
În urmă cu doi ani, municipalitatea a pierdut o finanțare de la Ministerul Mediului privind amenajarea mai multor trasee de biciclete, pentru că nu a reușit să depună dosarul la timp. În toamna lui 2022, municipalitatea a ratat o finanțare de 37 milioane lei pentru amenajarea pistelor după ce funcționarii nu s-au încadrat în termen și astfel Iașul a pierdut în fața unor alte localități din județ. Proiectul Primăriei Iași cuprindea șapte trasee: complex ERA – pod Sf. Ioan (albia râului Bahlui, 10,5 km), capăt CUG – Podu Ros (4 km), Bucium – Podu Roș (2,2 km), rond Păcurari – Pod Tudor Vladimirescu (9 km), Gara Mare – bld. Independenței (1,2 km), Moara de Foc – str. Gen. Berthelot (2,2 km) și Pod Metalurgie – bld. Tudor Vladimirescu (2,9 km). Au luat banii însă cinci localități din județ, Miroslovești, Ion Neculce, Ungheni, Miroslava, Podu Iloaiei, dar și Asociația Zona Metropolitană Iași.
Vlad ROTARU