Chirica reface Cartelul Imobiliarilor. Fosta consiliera Găburici, servită cu un bloc ilegal între case, lângă un monument istoric

Chirica reface gașca care a dus Mafia Imobiliară pe cele mai înalte culmi ale succesului @ Fosta consilieră PMP Violeta Găburici construiește ilegal un bloc lângă o casă monument istoric de pe strada Lascăr Catargi, iar Primăria Iași îi este  complice @ În 2019, fiul lui Găburici, proprietarul din acte al imobilului, a primit autorizație pentru extindere locuință individuală, iar în luna iunie a acestui an, Primăria Iași i-a eliberat acestuia un certificat de urbanism pentru „schimbare destinație din locuință în imobil locuințe colective” @ Certificatul a fost emis ilegal, deoarece schimbarea destinației imobilului nu se poate face fără PUZ @ „Categoric trebuia să se ceară realizarea unui nou PUZ. Schimbarea destinației nu se poate face fără PUZ. Plus că acolo, Copou – Lascăr Catargi este o zonă cu multe particularități, care nu pot fi lămurite decât prin PUZ”, spune un arhitect consultat de 7IAȘI @ Afacerea a fost premeditată încă din 2019, când Violeta Găburici era consilier local PMP și vota la foc automat proiectele lui Chirica @ Încă din 2019, 7IAȘI a anticipat deznodământul afacerii @ Găburici a făcut PUZ pentru o casă cu etaj și mansardă, dar a primit autorizație pentru un imobil care seamănă cu un bloc, în regim S+P+1E+2E @ În aceeași perioadă, Consiliul Local a aprobat un alt PUZ al Violetei Găburici pentru un bloc cu 6 etaje în spatele Mitropoliei @ PUZ-ul ilegal a fost anulat anul trecut printr-o decizie definitivă a Curții de Apel

Chirica nu vrea să rămână dator față de fosta consilieră PMP Violeta Găburici, care în legislatura 2016 – 2020  i-a asigurat acestuia  majoritatea confortabilă de care avea nevoie pentru a controla Consiliul Local.

Fosta consilieră PMP deține prin intermediul fiului său, Ștefan Matei Găburici, un teren și două clădiri pe strada Lascăr Catargi nr. 58. Acestea se află în vecinătatea monumentului istoric Casa Stoicescu – Mărculescu, o clădire construită la mijlocul secolului 19.

În anul 2015, familia Găburici a realizat un PUZ pentru „ consolidare, extindere și supraînălțarea unei construcții existente”, iar patru ani mai târziu a obținut autorizație pentru o locuință individuală.

În iunie 2022, în plin scandal cu trimiteri în judecată și anchete ale DNA și DIICOT, Primăria Iași a eliberat un certificat de urbanism pe numele lui Ștefan Matei Găburici pentru schimbarea destinației imobilului din casă în bloc de locuințe colective. Documentul reprezintă cheia unei afaceri cu multe zerouri, care fără complicitatea municipalității ar fi fost imposibil de realizat.

Certificatul de urbanism nr. 1187 din 17 iunie 2022 a fost eliberat pentru „Modificare proiect în curs de execuție autorizat conform AC nr. 201/2019, schimbare destinație din locuință în imobil locuințe colective, recompartimentări și refacere fațade”.

Arhitecții consultați de 7IAȘI susțin același punct de vedere, anume că acest certificat de urbanism a fost emis ilegal, deoarece schimbarea de destinație a unui imobil nu se poate realiza fără solicitarea expresă de a se întocmi în prealabil un PUZ. În plus, faptul că terenul se află într-o zonă „construit protejată” și în imediata vecinătate a unui monument istoric impune din nou întocmirea unui PUZ.

„Categoric trebuia să se ceară realizarea unui nou PUZ. Schimbarea destinației nu se poate face fără PUZ. Plus că acolo, Copou – Lascăr Catargi este o zonă cu multe particularități, care nu pot fi lămurite decât prin PUZ”, spune unul dintre arhitecții consultați de 7IAȘI.

Nereguli și la autorizația din 2019: două etaje în loc de mansardă, subsol inventat

Noul proiect prefigurează construirea unui bloc cu șase – opt apartamente cu una și două camere în loc de locuință individuală.

7IAȘI a anticipat încă din 2019, că pe terenul de pe Lascăr Catargi familia Găburici urmărește să ridice un bloc și nu o locuință individuală.

Deși în PUZ se vorbea despre o extindere care presupunea realizarea unei clădiri cu parter, etaj și mansardă, autorizația din 2019 a fost emisă pentru o clădire de peste 600 metri pătrați cu subsol, parter și două etaje.

Mai precis, în 2015, Consiliul Local a aprobat hotărârea numărul 434, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru imobilul situat la adresa strada Lascăr Catargi nr. 58. „Regim de înălțime: P+1E+M”, se arată în hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul.

Autorizația a fost însă emisă în alți parametrii decât cei din PUZ. „Regim de înălțime S+P+E1+E2”, este regimul de înălțime aprobat prin autorizația de construire emisă pe 6 martie 2019.

7IAȘI a adresat la acea vreme mai multe întrebări oficiale Primăriei Iași, însă răspunsurile oferite cuprind informații false.

Mai precis, Primăria Justifică apariția în autorizație a subsolului care nu se regăsește în PUZ prin faptul că imobilele existente pe teren aveau deja construit acest nivel subteran.

„Amplasamentul din strada Lascăr Catargi nr. 58 a fost studiat prin PUZ aprobat prin HCL nr. 434/29.12.2015, pe amplasament existând o construcție cu regim de înălțime S+P”, se arată în răspunsul emis de Primăria Iași în anul 2019.

Însă, clădirile existente nu dispun de subsol, după cum reiese din extrasele de carte funciară eliberate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Ba mai mult, lipsa subsolurilor este vizibilă și la fața locului, unde sunt în derulare lucrări de construcții.

Despre, cel de al doilea etaj, care nu este prevăzut în PUZ, dar care a fost autorizat, municipalitatea spune că respectă indicatorii urbanistici la fel ca o mansardă.

Violeta Găburici, consilierul imobiliar cu PUZ ilegal anulat de instanță

Chiar în timpul mandatului de consilier, Violeta Găburici a fost în centrul unui scandal imens care a pornit de la un PUZ aprobat de Consiliul Local și a cărui beneficiară a fost una dintre firmele acesteia.

PUZ-ul care prevedea construirea unui bloc cu 6 etaje într-o zonă protejată istoric, în spatele Catedralei Mitropolitane, a fost anulat pe 29 septembrie 2021 printr-o hotărâre a Curții de Apel Iași. Acțiunea a fost introdusă de Prefectura Iași, care a semnalat mai multe ilegalități.

7IAȘIa relatat, în mai multe articole publicate în perioada 2018 – 2020, despre ilegalitățile comise de Primăria Municipiului Iași prin aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în spatele Mitropoliei. Într-o zonă protejată a Iașului, întinsă pe câteva hectare, cu cladiri doar cu parter și un etaj, Primăria a aprobat, în anul 2020, un bloc cu 6 etaje, pentru firma consilierului local PMP, Violeta Găburici. Același consilier PMP era membru al Comisiei de Urbanism, care a autorizat proiectul. Violeta Găburici a inițiat un PUZ pentru terenul din spatele Mitropoliei cu câteva luni înainte de a deveni consilier local. Imediat după ce a intrat în Consiliul Local și a devenit membru al Comisiei de Urbanism, Găburici inițiază un nou PUZ, pentru același amplasament, dar cu indicatorii urbanistici dublați. 7 IAȘI a publicat un amplu material în care se demonstrau ilegalitățile din spatele afacerii. Pentru Găburici, Primăria Iași a falsificat planșa cu străzile adiacente terenului, lărgind pe hârtie, cu încă o bandă, un drum pe care încape o singură mașină. Patru familii, care dețin case în vecinătate, au contestat PUZ-ul, dar Primăria Iași le-a tratat cu sictir, ba chiar a accelerat procedurile de autorizare. Moștenitorii unei familii bogate de evrei din Iași, familia Solomon, au depus la Primărie și la instanțele de judecată mai multe plângeri împotriva Violetei Găburici și a firmelor sale, atacând dreptul de proprietatea asupra terenului. Fiind vorba și de un litigiu pentru teren, Oficiul de Cadastru a blocat cartea funciară pentru suprafața respectivă. Cu toate acestea Chirica a mers mai departe și a făcut tot posibilul pentru aprobarea PUZ-ului. Deși teoretic era în opoziție, consilierul Violeta Găburici i-a asigurat votul primarului Mihai Chirica pentru o majoritate confortabilă în Consiliul Local, întreg mandatul de patru ani. La schimb, Chirica i-a asigurat aprobarea unui PUZ declarat ilegal de către Curtea de Apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here