Răfuială dintre foștii parteneri ai celui mai mare jaf din istoria recentă a Iașului, spolierea a 8 milioane de euro din bani publici, a intrat întro nouă fază. IEFS scoate artileria grea și începe să acuze autoritățile ieșene de comiterea unor ilegalități! Miza acestui scandal este decontarea a încă 1 milion de dolari din bani publici! Federația Internațională nu renunță la cei 979.000 dolari prevăzuți într-un act adițional ținut la secret de către primar și colaboratorii săi mult timp. CSM Iași 2020, organizatorul evenimentului, și-a asumat, pe sub masă și fără a avea acoperirarea bugetară, plata pentru competițiile regionale de E-sports premergătoare campionatului, pentru premii, arbitrii și influenceri. IEFS a facturat cei 979.000 dolari încă din 2023. Clubul a primit facturile și nu a obiectat niciun moment. Atitudinea oamenilor lui Chirica s-a schimbat radical din momentul în care în presă locală au început să apară detalii despre jaful din spatele acestui eveniment sportiv. Curtea de Conturi a verificat modalitatea de cheltuire a banilor destinați organizării Campionatului Mondial de Esports și a întocmit un adevărat rechizitoriu al ilegalităților comise. Acum Clubul invocă tocmai propriile încălcări ale legii pentru a nu plăti banii către IEFS: „Atât timp cât organele de control au pus în vedere caracterul de cheltuială ilegală cu privire la aceste sume, am fost nevoiți să blocăm orice transfer privind sume din unele capitole bugetare care s-au dovedit a fi mult mai costisitoare”, susțin reprezentanții CSM Iași.
De cealaltă parte, reprezentanții IEFS încep să dea din casă detalii despre modul de cheltuire a banilor: „Au utilizat bugetul în alte scopuri!”
Au plătit în numele CSM și acum vor banii înapoi
În ianuarie 2024, IEFS a dat în judecată CSM Iași cerând emiterea unei ordonanțe de plată pentru suma de 979.000 dolari reprezentând contravaloare premii, organizare competiții premergătoare campionatului mondial, servicii influenceri și prestații arbitri. În martie 2024, Tribunalul Iași a respins cererea motivând că IEFS nu a demonstrat asumarea și eventual plata sumelor solicitate către terți. Instanța a apreciat că contractul este neclar în privința modalității de plată a sumelor, în sensul dacă acestea trebuie achitate de către CSM Iași direct prestatorilor sau către IEFS, iar ulterior federația să le achite mai departe acestora. Chiar dacă IEFS a facturat cei 979.000 dolari către CSM Iași, iar clubul ieșean nu a contestat facturile, judecătorii au apreciat că federația trebuia să demonstreze că și-a însușit aceste costuri în raport cu terții respectiv, respectiv federații naționale, arbitri și influenceri.
În aprilie 2024, IEFS a înregistrat o nouă acțiune la Tribunal în contradictoriu cu CSM Iași, o cerere în anulare prin care se dorește anularea deciziei din martie și admiterea ordonanței de plată. De această dată, IEFS a depus peste 100 de file reprezentând facturi și ordine de plată. Conform documentelor din dosar, IEFS a primit facturi pentru 90% din suma solicitată de la CSM Iași și a achitat în locul clubului ieșean peste 500.000 dolari și 20.000 de euro. Documentele depuse de IEFS scot bune de plată clubul ieșean și Primăria. Iar pentru a răsuci cuțitul în rană și mai mult, IEFS acuză CSM Iași de decontarea unor cheltuieli fictive și cheltuirea banilor în alte scopuri. O răfuială între foștii parteneri ai celui mai mare jaf din istoria recentă a Iașului: spolierea a 8 milioane de euro din bani publici!
IEFS: „Au utilizat bugetul în alte scopuri!”
În acest război, IEFS a început să le arate pisica lui Chirica&co și a început să dea din casă dedesubturi din organizarea Campionatului de Esports de la Iași. Avocatul IEFS a lansat în fața judecătorilor o serie de acuzații foarte grave la adresa CSM Iași și a Primăriei.
Potrivit documentului consultat de 7IAȘI, IEFS susține că CSM Iași nu a asigurat costurile necesare cazării, nu a plătit toate costurile privind biletele de avion și nu a asigurat costurile transportului local al participanților. În același timp, IEFS acuză că Chirica&co „au utilizat bugetul evenimentului în cu totul alte scopuri care nu aveau nicio justificare contractuală în relația cu federația și în raport cu evenimentul organizat (concerte, ceremonii de deschidere și închidere a evenimentului, materiale publicitare, echipamente care nu erau necesare evenimentului, ș.a.m.d.)”.
Acuzațiile IEFS sunt foarte grave! CSM Iași a achitat către terți milioane de lei pentru cazare și bilete de avion. IEFS spune că există participanți cărora nu li s-au decontat/achitat aceste cheltuieli. Dacă IEFS are dreptate înseamnă că CSM Iași a decontat fictiv sume colosale pentru servicii care nu au fost prestate. Controlul Curții de Conturi a insistat foarte mult pe aceste deconturi. Raportul Curții a scos în față faptul că pentru decontarea acestor tipuri de servicii nu au existat documente justificative care să ateste realitatea prestării lor. Cu alte cuvinte, IEFS spune același lucru ca și Curtea de Conturi: banii s-au decontat fictiv!
Obligații asumate, dar neonorate
Federația Internațională de Esports susține că au existat două categorii de furnizori care au prestat servicii pentru acest eveniment: cei care au semnat contracte direct cu CSM Iași, facturile fiind emise pe numele clubul, dar și furnizorii care au semnat contracte cu forul din Coreea de Sud, facturile fiind emise direct către aceasta. Sud-coreeni susțin că CSM Iași și-a asumat prin contract plata acestor atât direct cât și prin remiterea către IEFS a sumelor contractate de către federație.
„Indiferent că discutăm despre furnizorii de la punctul a) sau furnizorii de la punctul b), conform contractului sarcina achitării acestor costuri revine debitorului, aspect necontestat nici de către debitor, nici de către prima instanță. O mare parte dintre furnizori/participanți/arbitrii au decis să contracteze direct cu subscrisa având în vedere fie istoricul relațiilor dintre noi, fie faptul că anumite aspecte organizaționale am convenit să fie în sarcina subscrisei (de exemplu organizarea competițiilor regionale) … Atât în etapa de pre-organizare, cât și pe durata desfășurării propriu-zise a evenimentului, debitorul nu și-a îndeplinit extrem de multe obligații pe care și le-a asumat contractual, obligații pe care subscrisa am fost nevoită să le suporte din fonduri proprii”, precizează Federația Internațională.
Buni de plată pentru 830.000 de dolari
IEFS a depus la instanță documente care arată că există facturi emise și asumate pentru suma de 693.004 dolari și 129.375 euro. Din aceste datorii asumate deja, Federația Internațională a achitat 503.504 dolari și 21.370 euro. Din 29.000 dolari (echivalentul a 25.345 euro) bani destinați către arbitrii competiției și administratorii locali, Federația a achitat 10.940 euro, rămânând un rest de plată de 14.405 euro. Din cei 250.000 dolari pretinși pentru organizărea competițiilor regionale, Federația a primit facturi pentru 105.000 dolari, din care achitat 70.000 de dolari. Reprezentanții IEFS au menționat că a convenit cu furnizorii să emită facturi pentru diferența de 145.000 dolari doar după încasarea banilor de la CSM Iași. Din alți 200.000 dolari pentru ambasadori, talente și influenceri, Federația a achitat 82.004 dolari și 10.430 euro. La acest capitol au mai rămas de plată 6.000 dolari și 93.600 euro. În ceea ce privește premiile, Federația Internațională de Esports a menționat că din totalul de 5000.000 dolari pentru această categorie, a plătit deja 351.000 dolari. Documentele puse pe masă de IEFS pun în dificultate CSM Iași și Primăria. Federația și-a asumat în numele clubului ieșean și în baza prevederilor contractului plata a peste 800.000 de dolari pentru organizarea campionatului de esports. Cum există deja o hotărâre judecătorească în care se spune că IEFS poate pretinde doar sumele pe care și le-a asumat față de terți pentru organizarea campionatului mondial, înseamnă că CSM Iași este bună de plată pentru sumele de 693.004 dolari și 129.375 euro.
CSM Iași dă vina pe Curtea de Conturi
În schimb, în fața instanței, CSM Iași 2020 susține că nu avea ce plăți să onoreze pentru că Curtea de Conturi nu i-a dat voie să facă acest lucru.
„Conform minutei ședinței de încheiere a misiunii de audit din data de 15.03.2024 dintre CSM Iași 2020 și Camera de Conturi Iași, cuantumul total al premiilor depășește nivelul prevăzut de cadrul legal românesc, deoarece prin contract nu au fost stabilite, așa cum am menționat, cuantumul nominal al premiilor per joc/per loc, fiind necesar a fi detaliat în MOA (manualul de organizare al evenimentului-n.r). Prin urmare, atât timp cât organele de control privind cheltuielile instituțiilor publice din România au pus în vedere caracterul de cheltuială ilegală cu privire la aceste sume, am fost nevoiți să blocăm orice transfer privind sume din unele capitole bugetare care s-au dovedit a fi mult mai costisitoare decât estimările trimise de IESF – scene, lumini, broadcasting, cazări, bilete de avion. Totodată, acordul de parteneriat prevede doar un cost global per arbitru, numărul acestora și cuantumul exact trebuia detaliat în manualul de organizare al evenimentului”, susțin cei de la CSM Iași 2020.
Rareș Neamțu
Vlad ROTARU