Centrul istoric, distrus! Șacalii imobiliari scot bani din clădiri ilegale: „apartamente în regim hotelier”

Pentru că nu pot intabula și vinde clădirile ridicate ilegal, imobiliarii care au construit fără autorizație în centrul istoric, în zone protejate, închiriază apartamentele în regim hotelier @ Legea prevede pedepse penale pentru cei care construiesc fără autorizație în zonele „construite protejate”, dar la Iași, de ani de zile nu a fost trimis în judecată niciun astfel de dosar @ Alături de parchet și poliție, Primăria este complice: nu a cerut nici măcar desființarea construcțiilor ilegale @ Două exemple în zona zero a orașului: clădirile ridicate ilegal de către omul de afaceri Antonel Adomnicăi pe Elena Doamnă și hotelul fostului consilier local Vlad Nedelcu din zona Cuza Vodă @ Primul a construit ilegal un complex cu 17 unități de cazare pe strada Elena Doamnă @ În februarie 2022,  Poliția Locală a făcut sesizare penală, dar  Adomnicăi a continuat lucrările @ În prezent, construiește și o cafenea pe două niveluri @ Al doilea caz: între anii 2017 și 2018, fostul consilier Vlad Nedelcu a construit ilegal un  hotel în buricul târgului, pe strada 14 decembrie, în zona Cuza Vodă @ Și în acest caz a fost întocmit dosar penal și tot degeaba @ Afacerea lui Nedelcu funcționează bine-merci sub numele „Rent Holding Apartments” și oferă la închiriere șapte tipuri de apartamente cu suprafețe între 37 și 80 mp

Imobiliarii cu „spate” și „tupeu” scot bani din închirierea în regim hotelier a apartamentelor din clădirile pe care le-au construit ilegal în zona zero a orașului. Este o afacere sigură atunci când statul doarme sau devine chiar complice. Clădirile nu pot fi intabulate, deoarece au fost construite ilegal, dar sunt exploatate turistic, oferta de cazare fiind disponibilă chiar și pe site-urile de profil precum booking.com sau airbnb.com.

În ultimii ani, centrul Iașului a fost schilodit prin apariția unor construcții ilegale în zonele istorice, zone delimitate ca fiind „construite protejate”. Deși legea prevede că cei care construiesc ilegal în astfel de zone trebuie să răspundă penal, intervențiile instituțiilor statului au avut mai degrabă efectele unei frecții la picior de lemn. Portalul electronic al instanțelor de judecată arată că la Iași nu a fost niciun dosar trimis în judecată pentru „infracțiunea de executare de lucrări fără autorizație (…)”.

Milionarul Antonel Adomnicăi: 17 camere și o cafenea în trei clădiri fără autorizație  

Pe strada Elena Doamnă, într-o zonă protejată cu restricții de construire și înconjurată de monumente istorice, Antonel Adomnicăi, milionar cunoscut pentru afacerile din domeniul fabricării de beton, a modificat în doar câteva luni două clădiri în care au fost amenajate 17 unități de cazare. Clădirile erau simple case sau anexe cu un singur nivel, dar au fost supraînălțate și modificate special pentru afacerea cu specific hotelier. Pe terenul de pe fundac Zlataust se aflau trei clădiri. Cea mai mare dintre clădiri, cu un singur nivel și cu o suprafață de 214 metri pătrați, fusese construită în anul 1936 și păstra specificul arhitecturii acelor timpuri. A doua construcție avea de asemenea un singur nivel, o suprafață de 41 metri pătrați, fiind construită în anul 1969. Cea de a treia clădire era o simplă anexă cu un sigur nivel și cu o suprafață de doar 22 metri pătrați.

Deși nu deținea autorizație de construire și a fost prins de către Poliția Locală încă din luna februarie a anului 2022, acesta nu a oprit lucrările. Ba mai mult, în prezent, tot fără autorizație, o anexă este supraînălțată cu încă un nivel, fiind amenajată o cafenea. Poliția Locală a făcut sesizare penală în luna iunie a anului trecut, dar cum soarta dosarului este una previzibilă, Adomnicăi și-a văzut liniștit de treabă și a continuat lucrările ilegale.

În imaginile surprinse de 7IAȘI la sfârșitul săptămânii trecute se observă cum mai mulți muncitori lucrează la amenajarea terasei, care a fost construită ilegal.

„(…) s-a constatat faptul că pe amplasament erau în curs de execuție lucrări de construire fără ca proprietarul să dețină autorizație de construire eliberată de Primăria Municipiului Iași.

Având în vedere aceste aspecte și faptul că imobilul situat în municipiul Iași, str. Fundac Zlataust nr. 3 este situat în perimetrul „Centrului Istoric și Curtea Domnească”, și în zona de protecție a monumentelor istorice Casă, str. Elena Doamnă nr. 47, prima jumătate a secolului XX, Spitalul Israelit, azi Maternitatea Elena Domană (corp vechi), strada Elena Domană nr. 49, sec. XIX, conform adresei de răspuns emisă de serviciile de specialitate ale autorității publice locale, întreaga documentație aflată la dispoziția Serviciului Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași a fost înaintată la data de 16.06.2022, Poliției Municipiului Iași – Secția 3 Poliție pentru a constata dacă au fost încălcate prevederile cap III, art. 24, lit. A din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, a transmis Poliția Locală într-un răspuns transmis redacției 7IAȘI în luna mai a acestui an.

Afacerea cu unități de cazare. „Un loc în care să mă relaxez eu”

În primăvara acestui an, omul de afaceri Antonel Adomnicăi susținea că domeniul de pe strada Zlataust cu descidere la Elena Doamnă l-a amenajat pentru el și că nu este destinat vreunei afaceri. Ba mai mult, acesta spunea că modificările pe care le-a adus clădirilor au fost minore.

„Nu am construit nimic în plus. Le-am lăsat așa cum erau. Eu doar am dat un var și am schimbat tabla pe casă. Terasa am amenajat-o doar așa, ca să mă uit la mașini cum trec pe stradă. Dacă ei spun că este ilegală, până la urmă am să o dau jos. Nu mă gândeam să fac un bar sau o terasă, ci doar un loc în care să mă relaxez eu”, declara Adomnicăi în luna mai a acestui an.

De atunci însă, acesta și-a schimbat planurile. Luni la rând camerele de pe strada Zlataust au fost scoase la închiriat în regim hotelier, afacerea fiind gestionată de către o firmă în baza unei înțelegeri încheiate cu Adomnicăi.

Ulterior însă, omul de afaceri a hotărât să gestioneze singur afacerea și a renunțat la colaborarea cu firma specializată în servicii de cazare. Complexul cu 17 apartamente a intrat din nou în renovare, la fel și clădirea în care va funcționa o cafenea.

Hotelul ilegal al consilierului lui Chirica funcționează într-o clădire construită ilegal

Un alt caz reprezentativ pentru acest fenomen: între anii 2017 și 2018, Vlad Nedelcu, fost consilier local și consilier personal al primarului Mihai Chirica, a construit ilegal un hotel în buricul târgului, pe strada 14 decembrie nr. 7, într-o zonă delimitată de bulevardul Ștefan cel Mare și Cuza Vodă. Vlad Nedelcu a obținut de la Primăria Iași autorizația nr.955 care îi permitea să execute lucrări de reparații capitale la un imobil casă veche de pe strada 14 decembrie 1989. De asemenea, potrivit acestei autorizații, Nedelcu putea să transforme podul casei în spațiu de locuit. În mod ilegal, Nedelcu a demolat casa veche și a ridicat o construcție nouă, invocând autorizația de reparații pentru casa veche. Și în acest caz a fost deschis un dosar penal, care nu a avut însă niciun fel de urmări ori repercusiuni asupra afacerii. Pe de altă parte, în loc să ceară demolarea clădirii, Primăria Iași i-a concesionat tânărului consilier mai multe suprafețe de teren la prețuri infime, care sfidează piața.

Pe booking.com, clădirea lui Nedelcu este prezentată sub numele „Rent Holding Apartments” și oferă spre închiriere șapte tipuri de apartamente cu suprafețe între 37 și 80 mp.

Tudor LEAHU

1 COMENTARIU

  1. Locuiesc in zona si va pot spune ca vara aceasta toate camerele au fost pline de tot felul de turisti. Acum a mai cumparat si casa ce se afla in prelungirea celei deja amenajate ca „hotel” si a inceput lucrarile la structura ei. Desi are un nivel, intentioneaza sa o inalte cu inca un nivel + mansarda. E situata nici la 100 m de Biserica Zlataust, dar nu conteaza pentru cei din Primarie, ca in jur sunt monumente istorice. Acum, turistii pun manele, tureaza masini, iar in urma cu un an si jumatate, cand se lucra la amenajarea hotelului, ca sa faca ceva bani, deschisese cafeneaua „Turbo Cafe”. Frecventata de acelasi grup de tineri, care veneau cu masinile, le parcau pe toata strada blocandu-o, se drogau probabil, pentru ca la sosire aveau un comportament ok, insa dupa vreo ora incepeau sa se manifeste ca niste oameni beti: galagie, se dezbracau in chiloti pe strada, urlau, turau masinile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here