Cele mai scumpe case din Iaşi scoase acum la vânzare. Cine işi vinde casa cu 600 de mii de euro?

Ioan Mangalagiu, directorul Ceramica, cere 590.000 de euro pe ranch-ul izolat printre viile de la Bucium. Moştenitoarea Casei de Oaspeţi Bucium (Vila lui Ceauşescu) vrea 1,9 milioane de euro, cel mai mare preţ cerut pe o proprietate de locuit în Iaşi. Iar Ioan Haraga se chinuie de opt să-şi vândă vila, cerând acum 1 milion de euro. Expertul Marian Haută spune că la proprietăţile de lux se practică mult trocul, schimbul de proprietăţi plus diferenţa.

Sectorul proprietăţilor de lux, vilele de peste 500.000 de euro, este unul special în tranzacţiile imobiliare, Fiind vorba despre valori mari, casele incluse în acest segment se vând greu, către proprietari pretenţioşi. Criza a bulversat şi această zonă a tranzacţiilor, astfel că acum, la vânzare, la Iaşi, poţi număra pe degete casele de peste 500.000 de euro anunţate ca fiind disponibile pentru un nou proprietar.

 

Vila lui Ceauşescu

Fără discuţie, cea mai scumpă casă scoasă la vânzare la Iaşi este fosta casă de protocol a Consiliului Judeţean, cunoscută drept vila lui Ceauşescu. Situată la baza Buciumului, proprietatea are 832 mp – subsol, demisol,  parter şi două etaje –  şi se află în centrul unui teren de 1 hectar. Numai anexa din curte, de 210 mp, este cât trei apartamente frumuşele dintr-un bloc de locuinţe. În plus, casa este racordată la toate sitemele de utilităţi. Aflată în trecut în patrimoniul statului comunist, drept vilă de protocol în care locuia Ceauşescu atunci când venea în vizită de lucru la Iaşi, casa de la Bucium a ajuns, după 1990, Casă de Oaspeţi a Consiliului Judeţean. Instituţia a pierdut-o într-un proces, proprietatea ajungînd la moştenitoarea Ioana Frandine.

 

Blestemul lui Haraga

Surprinzător, Hotelul Diplomat, o vilă ce a aparţinut fostului şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, Ioan Haraga, a ajuns iarăşi la vânzare, pe Internet, după ce trei sferturi din viaţă şi-a petrecut-o doar pe site-urile cu profil imobiliar.

Proprietarul solicită un milion de euro pentru casa de 1.725 mp în care funcţionează acum Hotel Diplomat. Cunscută drept una dintre cele mai mari case de locuit din Iaşi, casa are şi o altă poreclă: cuibuşorul de nebunii al lui Haraga. Nu pentru că ar fi fost prins în flagrant, ci pentru că imobilul a fost închiriat unei firme de videochat. Haraga a rupt contractul cu firma de videochat în 2007, după ce ultimul etaj a fost distrus într-un incendiu. Vila are 27 de camere, o sală de conferinţe, finisaje scumpe şi chiar un lift.

 

800.000 de euro în spate la Tarom

O altă proprietate atrage atenţia în sectorul caselor scumpe scoase la vânzare la Iaşi. Este vorba despre o casă situată în spatele blocului Tarom, pentru care proprietarul a postat anunţuri în care solicită 800.000 de euro. Imobilul poate că nu impresionează prin aspect, dar prin dimensiune şi zonă sigur. Casa a fost făcută pe structura unei clădiri vechi din zonă, fiind, practic, o extindere şi modernizare a unei proprietăţi. Are 600 de mp, demisol, parter, etaj şi mansardă. Proprietarul a prevăzut 8 dormitoare, două bucătării, 4 băi, un living şi un balcon circular. Pentru că nu a obţinut preţul pe care l-a dorit, proprietarul, Ovidiu Balint, a luat o decizie radicală. „Ne-am hotărît să o transformăm în bloc de apartamente. Acum realizăm această investiţie. Poate că nu vom obţine suma pe care am solicitat-o”, a precizat proprietarul imobilului, Ovidiu Balint.

 

Casa directorului de la Ceramica

Una dintre proprietăţile de lux din zona Bucium a ajuns la vânzare. Este vorba despre locuinţa directorului de la Ceramica, Iulian Mangalagiu, care cere de casa situată pe Bucium 590.000 de euro. Imobilul este construit în 2006, are 5 camere, bucătărie, sală de mese, saună, 3 băi, terasă, un beci tradiţional şi spaţii de depozitare. În plus, este înconjurată de un teren de 2.800 de metri pătraţi. Proprietarul o vinde cu tot ce se găseşte în interior, inclusiv mobila.

Directorul de la Ceramica vrea 590.000 de euro. Interesant este că el însuşi a cumpărat casa în 2008 cu numai 400.000 de euro

 400.000 de euro pentru 375 mp, cu două subsoluri, opt camere, două băi, două bucătării şi pod de 130 mp neamenajat

Vilă de 430.000 de euro pe Bucium: 430.000 euro pentru 500 mp, cu demisol, parter, etaj şi mansardă

700.000 de euro pentru un imobil nefinalizat. Este o casă din piatră situată pe un teren de 800 mp. Proprietarul susţine că o poate vinde aşa sau, la cerere, o poate finaliza, fără să perceapă avans.

 

Părerea expertului: aceste case se vând discret

“Acest sector de vânzări a stagnat in ultimii doi ani, dar asta nu înseamnă că nu se tranzacţionează nimic. În general, este o piaţă confidenţială şi asemenea case nu se vând la anunţurile de Mică Publicitate. A intervenit şi o metodă care se practica cândva, dar acum are din nou succes – trocul. Este foarte greu să găseşti un client cu o asemenea sumă. Există oameni interesaţi de case scumpe dar, pe lângă o sumă de bani, mai dau la schimb şi alte proprietăţi. Spre exemplu, pe o proprietate cum este Hotelul Diplomat poate oferi o sumă de bani consistentă şi o alta casă sau spaţii comerciale, ceva ce merge închiriat. Cam asta este tendinţa acum”, a explicat Marian Haută, administrator HM Balkan Imobiliare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here