Cel mai bun falsificator de bani din lume, un român șomer, a fost prins

Cel mai bun falsificator de bani din lume este un român şi a fost prins după o acţiune ca-n filme, denumită de anchetatori operaţiunea „Super Leu”. Individul a aruncat zeci de mii de bancnote false, de 100 de lei, pe piaţă în ultimii şase ani. Banii erau atât de bine reproduşi încât au fost imposibil de depistat în această perioadă. Doar angajaţii BNR şi-au dat seama că ceva e în neregulă cu bancnotele, dar chiar şi aşa firul infracţiunii a fost greu de prins

  • Falsificatorul ar fi produs un prejudiciu de 1,7 milioane de lei.
  • Falsificatorul avea doi colaboratori intrați și ei în atenția poliției.

Un individ de 51 de ani, şomer, a devenit cel mai bun falsificator de banconote din plastic din lume. I-a ţinut în şah pe anchetatori ani de zile. Din 2014 a aruncat pe piaţă bancnote false de o sută de lei.

Două bancnote aproape identice. De fapt, nu este nicio diferenţă pe care o putem vedea cu ochiul liber. Problema e că una a fost falsificată, iar cealaltă este reală.

Mii de bancnote au ajuns în magazine sau bănci fără ca cineva să bănuiască falsul. Ancheta procurorilor a început abia în momentul în care banii au ajuns la BNR, iar sistemele instituţiei i-au alertat pe angajați că bancnotele sunt suspecte.

Cei trei suspecți falsificau banii atât de bine încât procurorii au denumit bancnota „super leu”. În plus, anchetatorii spun ca au de a face cu cel mai bun falsificator din lume. De altfel, banii erau multiplicati chiar în sudul Bucureștiului, în zona Trapezului.

Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: Începând cu vara anului 2014, trei suspecţi s-au consituit într-un grup infracţional organizat, grup care şi-a continuat activitatea până în prezent. În acestă perioadă a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17.065 bancnote din cupiură de 100 de lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1.700.000 lei.

Cel mai greu a fost pentru anchetatori să ajungă la maşina de făcut bani şi la cei care o manevrau. Şi asta pentru că banii falşi erau identificați târziu, iar casierii și funcționarii bancari nu mai ştiau de unde vin.

Mihaela Porime, purtător de cuvânt DIICOT: La domiciliul liderului grupării a fost descoperită o adevărată imprimerie clandestină, folosită de acesta la tipărirea bancnotelor false.

Ancheta e o lecţie chiar şi pentru ofiţerii Europol. Au venit la Bucureşti să afle detalii despre cel mai bun falsificator din lume pentru a lua măsuri de siguranţă o dată ce Marea Britanie va schimba lirele de hârtie cu cele de plastic.

Cei trei indivizi din reţea sunt acum în custodia Poliţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here