Cei mai bogați constructori, la cuțite! Terciu atacă firma lui Echimov. „Infractoarea Eky-Sam încasează bani publici”.

O parte din constructorii ieșeni reclamă faptul că firma Eky-Sam încheie în continuare contracte cu instituțiile publice în condițiile în care această firmă a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene @ TVI Construct, prin Vasile Terciu, s-a adresat și judecătorilor de la Curtea de Apel cu o cerere prin care solicită magistraților să constate că firma Eky-Sam nu poate participa la proceduri de achiziție publică @ Constructorii au arătăt inclusiv în fața judecătorilor că, potrivit Legii, firma Eky-Sam  ar trebui exclusă de la licitații

Revoltă a concurenței împotriva lui Ioan Echimov, patronul Eky Sam. Patronii celorlalte firme de construcții din Iași solicită să se respecte Legea achizițiilor publice și să nu se mai permită accesul firmei Eky Sam la încheierea unor contracte cu statul. De la condamnarea definitivă a companiei a companiei Eky Sam, în mai 2018, reprezentanții celorlalte firme de construcții din județul Iași au solicitat la diferite proceduri de achiziție  excluderea firmei lui Ioan Echimov. Asfaltatorii au invocat faptul că potrivit reglementărilor legale firma Eky Sam nu are dreptul să mai participe la proceduri de achiziție publică deoarece are o condamnare penală pentru fraudă cu fonduri europene .

Să reamintim că în mai anul trecut firma Eky Sam a fost condamnată penal în dosarul în care reprezentanți ai Primăriei Ion Neculce au fost de asemenea pedepsiți deoarece au deturnat fondurile alocate de UE pentru întreținerea pășunii comunale.

Pentru a atrage atenția autorităților asupra faptului că firma Eky Sam nu poate participa la proceduri de achiziție publică, reprezentanții firmelor de construcții au invocat prevederile Legii nr.101/2016 privind remediile și căile de atac în procedurile de achiziție publică. De altfel, una din firmele de construcții, și anume TVI Construct, reprezentată de Vasile Terciu s-a adresat și judecătorilor de la Curtea de Apel cu o cerere prin care solicită magistraților să constate că firma Eky-Sam nu poate participa la proceduri de achiziție publică.

Autoritatea contractantă are obligația să excludă din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru orice operator economic cu privire la care a stabilit, în urma analizei informaţiilor şi documentelor prezentate de acesta, sau a luat cunoştinţă în orice alt mod că a fost condamnat prin hotărâre definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, a arătat Terciu în cererea depusă la Curtea de Apel.

Patronul TVI Construct a invocat articolul  164 din actul normativ menționat mai sus.

Contactat telefonic, patronul Eky-Sam, Ioan Echimov a spus că el nu se ocupă de firmă. Acesta a spus că ar trebui să vorbim cu Liviu Tomulesei, unul din directorii firmei. Am sunat la firma Eky Sam, iar cei care au răspuns nu au vrut să ne facă legătura cu Liviu Tomulesei.

Condamnarea Eky-Sam

După cum s-a precizat mai sus, firma Eky-Sam a fost condamnata definitiv în dosarul de  fraudă cu fonduri europene în care au fost judecați și șefii Primăriei Ion Neculce. Firma Eky Sam a fost trimisă în judecată deoarece le-a furnizat celor de la Primăria Ion Neculce o serie de documente false prin care au încercat să justifice frauda. Prin sentința Curții de Apel Ioan Echimov s-a ales din nou cu sechestru pe avere iar firma Eky Sam s-a ales cu o amendă penală de 75.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. De asemenea din prejudiciul total de 638.030 lei, SC Eky Sam SRL trebuie să achite doar 104.855 lei iar diferența de 533.175 lei trebuie achitată de fostul viceprimar Neculai Mușat. Prin aceiași sentință, fostul primar Constantin Ștefan, dar și fostul viceprimar Mușat, au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cu suspendare.

”Prin motivele de apel inculpata S.C. Eky  Sam SRL nu a negat săvârșirea acestei fapte de sprijinire a inculpatului Musat  Neculai ci doar faptul că nu a acționat cu intenție directă, invocând următoarele că nu a acționat cu rea-credință, în condițiile în care documentele societății ce au fost ulterior folosite de inculpatul Mușat Neculai au fost întocmite în condițiile erorii de fapt de către învinuiți (angajați de la Eky Sam – nr.) care au înregistrat în contabilitatea firmei date nereale. Inculpata a mai arătat că pot fi imputate persoanei juridice (Eky – Sam -n.r) doar infracțiunile care au fost săvârșite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele acesteia de organele de conducere, de  mandatari sau prepusi, care să fi acționat cu forma de vinovăție prevăzute de lege, respectiv  cu intenție directă”, se arată în sentința Curții de Apel.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here