Cea mai scumpă călătorie cu liftul: cinci euro urcare, cinci coborârea. O franţuzoaică a plătit 43.000 euro din propriul buzunar ca să pună lift în bloc

Un apartament ultracentral e scos la vânzare cu tot cu liftul blocului. Situaţia poate părea incredibilă, dar are o explicaţie cât se poate de simplă. Liftul a fost montat în 2007 de o franţuzoaică ce îşi cumpărase o locuinţă cu patru camere în acel bloc.

 

Investiţia ei

Ana Mourey, proprietară a unei locuinţe în blocul A2 situat pe strada Anastasie Panu a investit acum şase ani 43.000 de euro într-un lift privat. După căderea comunismului, deşi blocul fusese prevăzut cu lift, nu au mai fost bani pentru finalizarea investiţiei. Franţuzoaica ce a cumpărat un apartament în acest bloc a pus pe cheltuiala ei, în 2007, un ascensor performant. Din cei 14 vecini, doar unul i-a plătit ulterior, cota parte, adică 2.800 de euro şi a primit o cheie de acces. Ceilalţi vecini urcă pe scări deoarece n-au fost de acord să participe financiar.

 

Big brother la lift

Pentru ca investiţia să nu-i fie distrusă, proprietara liftului a montat camere de luat vederi la fiecare etaj. Acestea sunt legate la calculatorul proprietarei care până nu demult urmărea orice mişcare a celor care intrau şi ieşeau din bloc.

Un locatar al blocului spune că femeia a strâns semnăturile tuturor celor din bloc pentru ca în puţul abandonat la construcţie să fie instalat ascensorul. Dacă înţelegerea a fost ca locuitorii blocului să plătească câte 2.800 de euro în rate, potrivit unuia dintre ei, Mouray ar fi dat-o la întors în momentul în care montajul a fost gata: voia să primească toţi banii odată.

 

Neînţelegeri

Din cei 14 vecini, doar unul a achitat suma de 2.800 de euro şi asta deoarece soţia sa a născut şi nu poate coborî sau urca atâtea etaje. “Când s-a făcut şedinţa la bloc, doamna Mouray a venit cu avocatul ei. Spunea că liftul l-a cumpărat din străinătate, însă nu a prezentat niciun act care să ateste suma cerută de ea. La început ne-a spus să achităm fiecare câte 8.000 de lei, după care 12.000 de lei, deoarece euro a crescut. Cred că vroia să facă bani pe spinarea noastră”, a declarat Florin Nichifor, locatar al blocului A2.

 

A plecat în Franţa

În prezent, Ana Mourey nu mai locuieşte la apartamentul din blocul A2. La întreţinere, locatara figurează cu zero datorii la întreţinere. Are de plătit doar femeia de serviciu şi cheltuielile cu întreţinerea scării de bloc care însumează puţin peste 20 de lei. Vecinii spun că aceasta vrea să vândă apartamentul de patru camere cu tot cu lift. Ana Mourey, proprietarul apartamentului nu a putut fi contactată, fiind plecată în Franţa.

 

Calculul sec al investiţiei

Un calcul extrem de simplu arată că franţuzoaica Ana Mourey a plătit, probabil, cele mai scumpe călătorii cu liftul din lume: cinci euro urcarea, cinci euro coborârea. Din 2007 şi până în 2012, dacă ar fi stat nonstop în Iaşi, Ana Mourey ar fi folosit liftul, probabil, în toate cele 2.190 de zile. La două coborâri şi două urcări în medie pe zi, ar însemna că a făcut 8.760 de călătorii în tot acest timp. Adică, a dat 43.000 de euro pentru 8.760 de călătorii. Ca medie, asta ar însemna un cost de cinci euro călătoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here