Ce sunt clădirile nZEB și de ce sunt ele importante pentru tine?

Conform statisticilor, 40% din consumul de energie din Europa provine de la clădiri, fapt ce a determinat Comisia Europeană să creeze directive privind eficiența energetică care obligă la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, prin introducerea conceptului de clădire nZEB (nearly zero energy buildings). În contextul crizei energetice din Europa și a exploziei prețurilor la energie, nZEB nu mai este doar un deziderat ci o necesitate.

 nZEB este un standard european care înseamnă ”nearly Zero-Energy Building”, adică o clădire cu consum de energie aproape zero. Cum se obține acest lucru? O eficiență energetică ridicată a clădirii la care se adaugă energia produsă din surse regenerabile la fața locului contribuie împreună la realizarea unei clădiri cu consum de energie aproape zero. Pe lângă efectele pozitive pe termen lung asupra mediului, proprietarii/ beneficiarii unei clădiri certificate nZEB vor simți avantajele imediate la capitolul costuri de întreținere.

Din păcate, conform World Green Building Council, 3 din 4 case europene nu sunt eficiente din punct de vedere energetic.

Ce înseamnă o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero?

O clădire cu energie zero nu este literalmente o clădire care nu consumă energie. Când vorbim despre clădiri cu energie zero, ne referim la imobile care, pe de o parte, folosesc aproape atât de multă energie cât produc. La rândul său, această energie provine din surse regenerabile, produse local sau în apropiere. Aceste clădiri certificate nZEB vor continua să consume energie, dar această energie va avea un impact redus asupra mediului, astfel încât nu vor consuma energie produsă din surse neregenerabile precum petrol, gaze naturale, cărbune sau uraniu.

La Silk District, pentru fiecare clădire nou construită, cuvântul cheie în alegerea soluțiilor și materialelor este DURABILITATE. Există anumite aspecte esențiale care trebuie luate în considerare astfel încât clădirile să devină aproape „zero-energie”. În primul rând, nu este vorba doar de sursele de energie, ci și de necesitățile energetice ale clădirii. Prin urmare, este important ca acestea să fie construite având în vedere două aspecte esențiale: durabilitatea și eficiența în orice moment.

Cum se construieșete durabilitatea clădirilor Silk District?

Prime Kapital și-a stabilit o țintă îndrăzneață pentru Silk District, cel mai cool cartier al Iașului. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, care asigură o eficiență energetică ridicată, minimum 30% din necesarul energetic al complexului va fi asigurat din surse regenerabile. Pentru a implementa eficient principiile nZEB, clădirile Silk District vor dispune de panouri solare ce vor deservi sistemul de încălzire al clădirii. Pereții exteriori ai clădirilor rezidențiale ce constituie Silk District vor avea o grosime de 30 cm, fiind realizați din zidărie din cărămidă și termoizolați la exterior cu termosistem de 15 cm grosime, ce oferă o izolație termică și acustică excelentă. Majoritatea clădirilor rezidențiale fie nu sunt anvelopate termic sau au un termosistem de maxim 10 cm grosime. La Silk District, materialul folosit pentru izolația clădirilor este vata minerală bazaltică cu o grosime de 15cm, energia termică înmagazinată în masa materialului eliberându-se treptat în timp, mărind astfel confortul termic.

Un alt aspect care contribuie la reducerea pierderilor de energie ale clădirilor Silk District este faptul că toate apartamentele vor beneficia de ferestre mari din tâmplărie din PVC, care asigură o izolare termică foarte bună, datorită profilelor de tâmplărie cu un coeficient termic ridicat. În plus, fiecare clădire din cadrul Silk District va dispune de încălzire centralizată proprie întrucât soluția centralizată oferă un randament global superior față de centralele de apartament. Prin urmare, consumul energetic necesar încălzirii locuințelor și al apei calde menajere este mai mic. Nu doar că oferă un grad mai mare de siguranță, prin renunțarea la centralele termice individuale de apartament fiind eliminate o serie de riscuri, precum scurgeri de gaze, incendii sau explozii, dar are și o anduranță în folosire mult mai ridicată decat centrala de apartament, de unde și riscul de avarie mult mai scăzut.

Avantajele clădirilor cu un consum de energie aproape egal cu zero pentru locuitorii din Silk District

Locuitorii din clădirile nZEB ale complexului Silk District vor beneficia de confort termic, fără pierderi de căldură, costuri reduse atât cu încălzirea termică, cât și cu energia electrică și vor reduce nevoia de a utiliza aerul condiționat datorită unei bune izolații. De asemenea, datorită ferestrelor înalte (2,3m) care asigură lumină naturală pe toată durata zilei (de exemplu, în țările dezvoltate, iluminarea artificială a locuințelor înseamnă 14% din consumul de energie electrică), se reduce nevoia de a utiliza lumina artificială, rezultatul fiind un consum mai mic de energie electrică.

Un alt avantaj îl reprezintă poluarea fonică redusă datorită unei bune izolări fonice (65% din europenii care locuiesc în orașe mari sunt expuși la niveluri înalte de poluare fonică, aceasta fiind asociată cu probleme de sănătate precum stres, hipertensiune arterială sau infarct). Viitorii locatari ai Silk District vor contribui la diminuarea impactului negativ asupra mediului datorită utilizării energiei din surse regenerabile.

Mai multe detalii despre Silk District pot fi găsite pe site-ul https://silkdistrict.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here