Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când medităm?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Oamenii folosesc metoda meditaţiei de mii de ani, în scopuri religioase, sau doar pentru a se relaxa şi a-şi regăsi echilibrul interior.
 

Există două tehnici principale de meditaţie, foarte diferite. Una este cea care lasă mintea să „zburde” cum doreşte, iar cea de-a doua presupune concentrare şi alungarea anumitor gânduri.

Un studiu recent, realizat de Svend Davanger de la Universitatea din Oslo, arată ce se întâmplă în creier în timpul meditaţiei.

La studiu au participat 14 voluntari, care practică meditaţia Acem (care constă în repetarea în gând a unui cuvânt, pentru a obţinea relaxarea).

Subiecţii au fost testaţi la RMN, pentru a se observa cum funcţionează creierul lor în trei stadii diferite: meditaţia Acem, relaxarea obişnuită şi concentrarea.

După 20 de minute de testare, cercetătorii au observat că activitatea a crescut semnificativ în zonele cerebrale asociate cu emoţiile şi amintirile, în cazul meditaţiei libere.

Rezultatul a fost surprinzător, pentru că experţii se aşteptau să observe aceste modificări în cazul meditaţiei prin concentrare.

În această imagine, în zona din stângă puteţi vedea cum funcţionează creierul în timpul meditaţiei prin concentrare, iar în dreapta în timpul meditaţiei libere.

 

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here