Caz grav de poluare în coasta Iașului: dosar penal și amendă record de 15.000 de euro pentru producătorul de mobilă de lux Mobili Brianza

Garda de Mediu a sesizat procurorii cu privire la faptul că fabrica de mobilă din comuna Miroslava a eliminat deșeuri prin îngropare @ De asemenea, comisarii de Mediu au aplicat și două amenzi în valoare totală de 75.000 lei @ Firma producătoare de mobilă de lux sub brandul Artigiani Brianza a fost lovită de un puternic incendiu în luna aprilie a acestui an și se află în procedura falimentului

Afacerea din domeniul producției de mobilă de lux înființată de omul de afaceri Dumitru Gîdiceanu s-a dus de râpă. Aflată în procedura de faliment și puternic afectată de un incendiu care a avut loc la începutul lunii aprilie, fabrica de mobilă din comuna Miroslava a fost amendată drastic de către comisarii de la Garda de Mediu, care au descoperit grave nereguli cu privire la modul în care erau gestionate deșeurile. În plus, ca urmare a controlului, a fost deschis și un dosar penal pentru faptele de „eliminare și îngropare a deșeurilor”, după cum se arată într-un răspuns emis redacției 7IAȘI de către Comisariatul Iași al Gărzii de Mediu.

Controlul a fost efectuat la câteva zile după intervenția pompierilor la fabrica de mobilă Mobili Brianza din satul Balciu al comunei Miroslava. Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență care au stins incendiu izbucnit la una dintre halele de producție au apreciat că focul a izbucnit de la o centrală care funcționa pe bază de rumeguș.

Amenzi usturătoare: 75.000 de lei

Se pare că mare parte din deșeurile rezultate în urma incendiului au fost îngropate de către angajații fabricii de mobilă, faptă care reprezintă o gravă încălcare a legislației de mediu și, pe cale de consecință, Garda de Mediu a sesizat organele de cercetare penală.

Pe parcursul controlului comisarii de Mediu au descoperit și alte nereguli, fapt pentru care au aplicat două amenzi, una în valoare de 60.000 lei, iar cea de a doua de 15.000 lei.

„Unui operator economic din comuna Miroslava cu activitate în domeniul fabricare de mobilă i-au fost stabilite următoarele neconformități: nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, funcționarea fără autorizație de mediu, nerespectarea obligației privind colectarea separată a deșeurilor precum și eliminarea și îngroparea deșeurilor generate.

Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate trei sancțiuni principale: o amendă de 15.000 lei, (…) o amendă de 60.000 lei (…), un avertisment (…) și o sancțiune complementară – suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu”, se arată în răspunsul emis de Comisariatul Iași al Gărzii Naționale de Mediu la solicitarea 7IAȘI.

Mobili Brianza a fost înființată în anul 2009 de către omul de afaceri Dumitru Gîdiceanu, iar în prezent se află în procedura falimentului. În anul 2013, firma a intrat în insolvență, iar din anul 2015 aceasta nu a mai depus nicio declarație fiscală, după cum reiese din informațiile publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here