Cât costă să concediezi un IT-ist: 10.000 de euro daune și cinci salarii compensatorii

Concediat de divizia de IT a E.ON, un ieșean s-a luat la trântă în instanță cu compania-gigant de la care speră să obțină despăgubiri record @ „Pierderea postului mi-a creat o stare de stres și de disconfort. Am slăbit aproximativ 20 de kg. Mi-a fost încălcată demnitatea și am fost pus într-o situație stânjenitoare”, s-a plâns Mihai Obadă @ Acesta a fost angajat pe perioadă nedeterminată, dar E.ON Software Development susține că IT-istul lucra la un proiect care a rămas fără finanțare

Mihai Obadă a acționat în judecată SC E.ON  Software  Development SRL, deoarece ar fi fost înlăturat în mod abuziv din postul de inginer-senior IT, fără explicații clare și pertinente deși instituția avea mare nevoie de oameni bine pregătiți în domeniul software. Bărbatul le cere foștilor săi șefi reintegrarea în funcția deținută anterior, contravaloarea a cinci salarii nete majorate și indexate cu indicele de inflație, dar și despăgubiri morale in valoare de 10.000 de euro. În replică, administratorii E.ON Software au susținut că au fost nevoiți să procedeze la desființarea unor posturi de programatori și ingineri specialist pentru că s-au confruntat în ultimul timp cu probleme financiare mari rezultate din scăderea drastică a comenzilor de pe piața IT națională și internațională.

Susține că lucre la un proiect de anvergură

Razboi total la Tribunalul Muncii intre un inginer-programator din Iasi si reprezentantii ESDE – E.ON Software Development SRL, un important jucator pe piata IT care ofera la comanda unele dintre cele mai viabile servicii de soft si programe. Intr-o actiune inaintata magistratilor Tribunalului, Mihai Obada, reprezentat de avocata Ana Maria Dragan, sustine ca ar fi fost concediat abuziv din postul de inginer-senior, desi firma in cauza avea nevoie masiva de personal pentru implementarea si realizarea unui proiect IT de anvergura, intitulat Digittal Attacker. Mai mult, barbatul solicita daune morale de 10.000 de euro, reintegrarea pe post, compensatii salariale si alte despagubiri, incepind cu data concedierii, si pina la data revenirii in vechea functie, aceea de inginer  senior –testare de integrare.

„Concedierea nu a avut o cauză reală și serioasă”

,,Am fost concediat abuziv in data de 4 mai 2020, contractul de munca fiind desfacut in baza art. 65, din Legea 53/2003. Conform CIM (contractual individual de munca, am detinut functia de inginer senior-testare functionala la ESDE, ulterior schimbindu-se incadrarea in functia de inginer senior-testare de integrare. In CIM se mentioneaza functia de inginer-testare insa in programul REVISAL, postul este cel de programator. Mi s-a spus ca functia mea a fost creata exclusiv indeplinirii atributiilor de serviciu specifice proiectului IT denumit Digittal Attacker dupa care mi s-a comunicat ca existenta acestui post nu se mai justifica. Consider ca decizia de concediere este una netemeinica si nelegala deoarece in contractul de munca nu se mentioneaza absolut nimic in legatura cu atributiile mele de serviciu. CIM mi-a fost incheiat pe o durata nedeterminata si nu mi s-a precizat ca activitatea se va desfasura in cadrul unui anumit proiect. Pe toata durata de timp de la data angajarii si pina la concedierea mea, am desfasurat o activitate profesionala ireprosabila in servirea intereselor firmei si mi-am indeplinit atributiile de serviciu cu eficienta si devotament. Desfacerea contractului meu de munca nu are o cauza reala si serioasa. Anterior aparitiei acestui conflict, ESDE a incercat sa puna punct contractului meu de munca prin acordul partilor insa eu am refuzat acest lucru deoarece am constatat ca aceasta concediere a fost facuta cu incalcarea legii si Codului Muncii. Pierderea postului mi-a creat o stare de stres și de disconfort. Am slăbit aproximativ 20 de kg. Mi-a fost încălcată demnitatea și am fost pus într-o situație stânjenitoare”, s-a plâns Obadă, in contestatia adresata justitiei. Si aparatorul care il reprezinta in instanta a fost de aceeasi parere. ,, Desfiintarea acestui post nu are o cauza reala si serioasa. Codul Muncii stipuleaza clar ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala. Ori, ulterior concedierii, la un moment dat a circulat un e-mail in care institutia in cauza aducea la cunostinta salariatilor sai ca este in cautare de noi angajati, respectiv 9 posturi libere, dintre care 3 posturi au atributii si nivel de pregatire corespunzator experientei si pregatirii clientului meu. Aceasta situatie a creat o stare de neincredere in relatia angajat-angajator,, precizat Ana Maria Dragan, avocata lui Obada.

”Au fost desfiintate mai multe posturi din cauza dificultatilor economice”

De cealalta parte a baricadei, presedintele Consiliului de Administratie al ESDE – E.ON Software Development SRL Bucuresti, Dragos  Barbulescu a aratat ca desfiintarea unor posturi de ingineri IT au fost legate de dificultatile economice si financiare din ultima perioada, si ca ieseanului Mihai Obada i s-a propus un alt post de programator (Python  Developer) insa calificarea si recomandarile acestuia nu au corespuns in cele din urma cerintelor functiei. ,,Concedierea a fost o decizie a Consiliului de Administratie al ESDE, care, in data de 26 martie 2020 a decis desfiintarea unui numar de posturi incepind cu 1 mai 2020, printre care s-a numarat si functia detinuta de d-l Obada, respectiv de inginer senior –testare functionala. Postul dumnealui a fost dedicat exclusiv indeplinirii atributiilor de serviciu in cadrul proiectului Digittal Attacker. Grupul nostru a inceput activitatea in 2017 avind drept scop obtinerea statutului de furnizor principal de servicii software pentru Grupul E.ON SE din Germania. Clientii tinta vizati de ESDE au fost entitatile juridice E.ON din afara Romaniei urmind ca acestea sa devina beneficiari finali ai serviciilor de realizare a softului la comanda asigurind prin contracte comerciale viabilitatea economica a firmei. Contrar obiectivelor si tintelor stabilite, lucrurile nu au evoluat in sensul planului de afaceri, o serie de proiecte neputind fi obtinute din motive obiective. De asemenea, o parte din proiecte au fost abandonate de clientii nostri sau directionate catre alti furnizori de tehnologie IT de prestigiu care au putut asigura mai rapid produsul contractat. Digittal Attacker a reprezentat cel mai important proiect contractat de ESDE iar reducerea comenzilor a continuat pina la renuntarea completa la unele dintre serviciile oferite de catre salariatiii nostri. Acest lucru a presupus, in concret,  desfiintarea echipelor Application Maintenance, Platform Operations si eliminarea unor procese specifice proiectului derulat la nivelul echipei Service Operations in cadrul carora a fost alocata si pozitia de inginer-senior – testare de integrare ocupat de Obada. Astfel, in urma diminuarii considerabile a proiectului Digittal  Attacker  din portofoliul ESDE,  mentinerea postului respectiv, din perspectiva atributiilor pe care trebuia sa le exercite, nu se mai justifica, fapt ce a condus la desfiintarea acestuia. In ceea ce priveste posturile vacante, salariatul respectiv si-a manifestat ulterior intentia de a ocupa functia de programator (Python Developer) dar calificarile sale nu au corespuns cerintelor specifice,, a conchis, la final, Dragos Barbulescu, administratorul principal al E.ON Software Development SRL Bucuresti.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here