Cârtița Mafiei Imobiliare: un individ întocmea autorizații de construire, deși nu era angajat în Primărie

Ireal: vreme de aproape cinci luni, o persoană care nu era angajată a primăriei a întocmit documente de urbanism, care au fost ulterior eliberate inclusiv pentru construirea unor blocuri de către diverși dezvoltatori imobiliari @ Situația a fost semnalată la Primăria Rediu, comună lipită de municipiul Iași, unde în ultimii ani se construiește din ce în ce mai mult @ Ciprian Cleminte a avut contract de muncă cu Primăria Rediu până la sfârșitul lunii mai 2020, când și-a dat demisia @ Însă, acesta a continuat să „lucreze” având birou chiar în sediul Primăriei @ Deși nu încasa salariu, Cleminte întocmea certificate de urbanism și autorizații de construire care erau însă semnate de către alți funcționari @ Falsul angajat a întocmit mai multe documente de urbanism ilegale în beneficiul unor dezvoltatori @ Multe dintre acestea contraveneau Planului Urbanistic General @ „Am constatat că au existat situații în care, prin atribuirea unor UTR greșite, Certificatul de Urbanism a fost emis chiar și pentru zone de versant clasificat în PUG ca fiind cu interdicție temporară de construire”, a declarat primarul din Rediu, Ciprian Grosu @ Cleminte nu a comentat, deoarece nu poate vorbi de la noul loc de muncă @ UPDATE: Textul a fost actualizat cu un nou punct de vedere al lui Ciprian Cleminte

În comuna Rediu, vreme de aproape cinci luni de zile, au fost eliberate documente de urbanism care au fost întocmite de către o persoană care nu era nici măcar angajat al primăriei. Ciprian Cleminte fusese angajat în mandatul fostului primar Vasile Haidău, iar în luna mai, cu câteva luni înainte de alegeri a demisionat. A continuat însă să lucreze, chiar dacă contractul de muncă încetase și, bineînțeles, nu mai încasa salariu. În lunile în care Cleminte a întocmit fără drept documentații de urbanism, Primăria Rediu a eliberat certificate de urbanism și autorizații de construire care nu respectau însă regulamentul de urbanism și Planul Urbanistic General. Bineînțeles, prinicipalii beneficiari ai documentelor ilegale au fost dezvoltatori imobiliari, care urmăreau să construiască blocuri chiar și în zone de versanți cu interdicție de construire. Ba mai mult, verificările ulterioare au arătat că certificatele de urbanism întocmite de Cleminte conțineau indicatori urbanistic modificați tocmai pentru a mări suprafețele construite, adică pentru a permite construirea de clădiri mai înalte și mai mari față de prevederile PUG.

„Au fost identificate până în prezent mai multe Certificate de Urbanism cu prilejul verificării documentațiilor in vederea emiterii Autorizatțiilor de Construire care conțineau mențiuni necorespunzătoare realității în sensul că aveau atribuite UTR-uri vizând alte zone decât cele pentru care în mod real se solicită Certificat de Urbanism. Aceasta menționare necorespunzătoare realității era de natură a mări coeficienții POT și CUT din zonele pentru care se solicită Certificat de Urbanism, aceste consecințe având urmări incalculabile atât din punct de vedere al arhitecturii edilitare cât mai ales din perspectiva parametrilor de mediu urbanistici, silvici etc. Am constatat că au existat situații în care prin atribuirea unor UTR gresite Certificatul de Urbanism a fost emis chiar și pentru zone de versant clasificat în PUG ca fiind cu interdicție temporară de construire până la eliminarea riscurilor, acest fapt ducand potențial la efectuarea unor lucrări de construire fără edificarea unor măsuri specific versanților ce ar fi putut conduce chiar și la ruinarea edificiilor și implicit la pierderi materiale și chiar de vieți omenești;

Efectuand verificari suplimentare am constatat existenta a mai multor autorizații de construire a căror documentație fusese intocmita în baza unor Certificate de Urbanism ce conțineau mențiuni necorespunzătoare realității în ceea ce privește UTR-urile în modalitatea mai sus expusă”, se arată într-un răspuns al primarului din Rediu, Ciprian Grosu.

Primarul a semnat ca primarul

Falsul angajat care întocmea acte chiar din sediul Primăriei a fost depistat abia la cinci luni după întreruperea contractului de muncă. La aproximativ două luni de la preluarea mandatului, noul primar a realizat că Ciprian Cleminte nu era angajat al Primăriei Rediu.

„De la acel moment, am avut nevoie de circa 1 – 2 luni pentru a mă obișnui cu realitățile preexiste în primărie, cu organigrama, și sa cunosc salariații aparatului administrativ in mod personal. Până la venirea mea în funcția de primar, în cadrul UAT Comuna Rediu nu exista un serviciu propriu-zis de Urbanism, lucru pe care l-am aflat ulterior. Am aflat că Ciprian Cleminte fusese angajat cu carte de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată, iîncetandu-se raportul de muncă în cadrul instituției primăriei comunei Rediu în data de 29.05.2020, la solicitarea sa, prin acordul părților. Din acel moment, persoana a continuat să „lucreze” pentru UAT comuna Rediu, deși nu era angajat și implicit remunerat, continuând să întocmească documentația cu privire la emiterea Certificatelor de Urbanism și a Autorizațiilor de Construire, însă în realitate documentele erau semnate de către un funcționar angajat din cadrul departamentului de cadastru. În luna noiembrie – decembrie 2020, am realizat că în realitate, numitul Ciprian Cleminte nu mai este angajat de foarte mult timp în cadrul Primăriei comunei Rediu, moment în care i-am interzis accesul în unitate”, mai susține primarul Ciprian Grosu în răspunsul comunicat redacției 7IAȘI.

Acesta a mai adăugat că la rândul său a semnat un certificate de urbanism întocmit de către Ciprian Cleminte, însă după ce a realizat acest lucru, a emis către beneficiar un act pentru îndreptarea erorii materiale.

Falsul angajat a intrat în politică după ce a fost prins

7IAȘI i-a solicitat lui Ciprian Cleminte să comenteze circumstanțele în care a „lucrat” fără forme legale la Primăria Rediu. După ce a ascultat întrebările redacției, Cleminte a declarat că nu poate vorbi, aflându-se la noul loc de muncă până n jurul orei 16.00.

După ce a fost depistat că lucrează clandestin, Cleminte a fost evacuate și nu i s-a mai premis accesul în instituție. Ulterior, acesta s-a înrolat în mod oficial în PMP, participând activ la evenimentele organizației locale. Cleminte a fost surprins în imagini la activitățile de partid, inclusiv la una dintre vizitele efectuate de către Cristian Diaconescu la Rediu.

UPDATE:

La câteva ore după publicarea articolului, Ciprian Cleminte a revenit cu un răspuns pe care l-a trimis prin e-mail. Din cauza dimensiunii textului trimis de către acesta (peste 1.200 de cuvinte și peste 6.000 de semne), redăm mai jos doar pasajele relevante pentru subiectul tratat în prezentul articol.

Urmare discuţiei telefonice cu dumneavoastră, rog aveţi în vedere şi punctul meu de vedere!

În data de 22 octombrie 2020, domnul Primar Grosu Ciprian Constantin, era în prima zi de mandat. Se afla în biroul lui şi îşi făcea curăţenie. Aflându-mă în incinta Primăriei, am fost prima persoană care i-a vorbit. I-am transmis cum numesc şi faptul eu nu mai lucrez la compartimentul Urbanism din cadrul Primariei, întrucât mi-am dat demisia în luna mai 2020, cu efectuarea perioadei de preaviz de 30 de zile. De asemenea i-am transmis ca lucrez la o companie cu capital majoritar de stat din domeniul petrolului şi al gazelor, dar după program vin la Primărie pentru a pune în ordine documentele din arhivă, pentru compartimentul Urbanism, bineînteles cu acordul conducerii.  În momentul sosirii lui mai aveam de arhivat doar documentele emise în anul 2020. I-am cerut voie îmi permită termin ceea ce am început, pentru voiam las dosare puse în ordine. A ascultat tot ce i-am spus şi a dat aprobator din cap.

Practic, din cauza volumului foarte mare de lucru, asta însemnând emiterea anuală a : peste 600 de certificate de urbanism, peste 250 de autorizaţii de construire, peste 100 de procese verbale de recepţie si certificate de edificare, fără mai punem în calcul corespondenţa cu instituţiile superioare şi soluţionarea petiţiilor anumitor cetăţeni ai comunei, depăşind uşor 1000 de documente emise anual; am fost nevoit îmi petrec aproape 6 luni de zile pentrua centraliza şi arhiva aceste documente.

Aşa se poate justifica prezenţa mea în cadrul primăriei, acest fapt putând fi confirmat de peste 10 colegi, care vedeau în fiecare zi acolo, printre ei, lucrând efectiv la arhivarea documentelorCiprianCleminte.

 

3 COMENTARII

  1. Care este de fapt scopul acestui articol? Distragerea atentiei de la scandalurile cu agresiuni si sechestrari de femei in primarie? De la cele peste 20 de persoane care au fost nevoite sa plece pentru ca nu au rezistat regimului sau mizerabil?
    In primele 6 luni de mandat, acest primar era inca administratorul firmei sale, aflandu-se in incompatibilitate; atat de prost e. Ca nu a stiut, sau nu a vrut sa renunte, cine stie? Poate ANI?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here