Cartier de vile din Bucium, aprobat cu o planșă falsificată. Beneficiarul, furnizorul de gazon al lui Chirica

Consiliul Local a aprobat un PUZ pentru un cartier de vile în Bucium în baza unei planșe falsificate @ Documentația a plecat de la Consiliul Județean cu o planșă avizată, dar a ajuns, câteva zile mai târziu, în ședința de Consiliu Local cu o altă planșă @ Diferența dintre cele două planșe reprezintă o suprafață de 6.500 mp construibili și un profit de 400.000 de euro pentru beneficiarul PUZ-ului @ Practic, între CJ și CL au dispărut 2.500 mp de spațiu verde, iar drumurile au fost îngustate de la 10 metri la 6 metri @ Înlocuirea planșei chiar sub nasul consilierilor nu s-a putut face decât cu complicitatea arhitectului șef Alexandru Florin Mustiață care avizat documentația @ Bucium Park Residence este un proiect dezvoltat de soții Ovidiu și Ioana Petrache care patronează firma care livrează rulouri de gazon Primăriei Iași, o afacere care rulează sute de mii de euro anual @ Afacerea este acum cercetată de procurori, fiind vizate infracțiuni de fals, uz de fals dar și înșelăciune sau abuz în serviciu

În septembrie 2016, soții Ioana și Ovidiu Petrache cumpără un teren extravilan, categoria de folosință arabil și viță de vie, în suprafață de 44.500 metri pătrăți, situat în Bucium, în spatele cartierului de vile dezvoltat de Relu Fenechiu. Prețul tranzacției a fost stabilit la 675.000 de euro, adică puțin peste 15 euro/mp. Scopul achiziției era revânzarea pe bucăți a terenului pentru a-și dubla banii investiți într-un timp relativ scurt. Planul afacerii era parcelarea terenului în loturi mici, cu suprafețe cuprinse între 350 și 800 mp, aducerea utilităților pe proprietate și realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea în intravilan a terenului și construirea unui cartier de vile cu regim de înălțime D+P+1. Ceea ce părea o afacere beton s-a transformat între timp într-o mega-înșelătorie la care complici au ajuns și înalți funcționari din instituțiile statului.

76 de loturi pentru 1,5 milioane de euro

Imediat după achiziție, soții Petrache parcelează terenul în 78 de loturi și încep vânzarea. Au creat o pagină de facebook cu denumirea ”Bucium Residential Park” și au postat anunțuri de vânzare pe site-uri specializate. În scurt timp, pentru toate loturile de teren au fost încheiate antecontracte de vânzare, unii dintre cumpărători achitând integral prețul terenului. Prețurile de vânzare au variat între 30 și 35 euro/mp. În doar câteva luni, soții Petrache au încasat aproape 500.000 euro, urmând ca diferența până la aproximativ 1,5 milioane de euro să fie încasată după aprobarea PUZ-ului și branșarea la utilități. Soții Petrache au vândut celor 76 de cumpărători înclusiv drumurile din cartier, la același preț pe metru pătrat ca și terenul pentru casă, maximizându-și astfel profitul.

Rețelele de gaz, apă și canal fără autorizație

În ianuarie 2017, Primăria Iași eliberează un prim certificat de urbanism pentru terenul din Bucium în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal. Soții Petrache îl angajează pe arhitectul Dragoș Ciolacu să se ocupe de elaborarea proiectului PUZ. În paralel, via este defrișată de pe teren și se începe realizarea rețelelor de utilități din cartier, deși nu exista niciun proiect tehnic aprobat, niciun aviz din partea companiilor de utilități și fără autorizație de construire din partea Primăriei Iași. Totul se făcea după ureche, cu o firmă neautorizată, fără a se avea habar de condițiile tehnice pe care trebuiau să le îndeplinească cele două rețele. Aceeași companie a realizat atât rețeaua de gaz cât și cea de apă. Soții Petrache intenționau să arate cumpărătorilor că se lucrează la proiect, așa încât să poată încasa mai repede cei aproximativ 1 milion de euro diferență pe teren. Lucrările efectuate la așa-zisa rețea de utilități au fost facturate și decontate pe firma Rulouri de Gazon SRL, aparținând soților Petrache, deși societatea nu are nicio legătură cu terenul în cauză. Astfel, soții Petrache au dedus în mod ilegal TVA și au diminuat baza de impozitare deducând cheltuieli fictive, care nu aveau nicio legătură cu societatea.

PUZ-ul respins, parcelarea terenului necorespunzătoare

După vânzarea tuturor loturilor încep să apară primele probleme. În 2018, PUZ-ul din Bucium primește aviz favorabil de la Comisia de Urbanism și merge la Consiliul Județean pentru a primi avizul unic. La CJ, PUZ-ul este ”întors” întrucât documentația nu corespundea reglementărilor în vigoare. Familia Petrache află că, pentru a fi aprobat PUZ-ul, trebuie să lărgească calea de acces către cartier și drumurile interioare de la o lățime de 6-7 m cât erau la acea vreme la 10 m (două benzi a câte 3,5 m și trotuare pe fiecare parte cu o lățime de 1.5 m). Or, pentru a îndeplini aceste cerințe legale, trebuia refăcută întreaga parcelare a terenului și apoi să renegocieze cu cumpărătorii diminuarea suprafețelor utile a fiecărui lot vândut. Peste 4.000 mp de teren trebuiau transformați din suprafețe utile pentru vile în drumuri și trotuare. Totdată, conform regulamentului local de urbanism,  Ioana și Ovidiu Petrache erau nevoiți să lase o suprafață compactă de minim 5% ca și spațiu verde public(aproximativ 2200 mp utili). Adică conform planului parcelar ar fi dispărut 6 loturi de teren care ar fi trebuit răscumpărate de la proprietari cu tot cu cota de drumuri adiacente vândută, respectiv alți 2.500 mp teren.

Țeapă de 400.000 de euro

Intrarea în legalitate a proiectului PUZ ar fi însemnat pierderea a minim 6500 mp de teren. Pentru familia Petrache refacerea schițelor cadastrale, refacerea actelor notariale și despăgubirea proprietarilor ar fi însemnat o gaură de cel puțin 200.000 de euro. Iar cele 6 parcele care trebuiau transformate în spațiu verde ar fi însemnat o pierdere de încă 75.000-100.000 de euro. Și după toate acestea, soții Petrache află că pentru branșarea cartierului la rețeaua de energie electrică este nevoie de o investiție de aproximativ 120.000 euro pentru un post de transformare și extinderea rețelei. Așa că tentația de a rămâne cu 400.000 de euro în buzunar și a trage țeapă a fost mai mare decât frica de pușcărie.

Soții Petrache forțează încasarea milionului de euro

Întrucât soarta PUZ-ului era incertă, iar problemele nu conteneau să apară, Ioana și Ovidiu Petrache forțează încasarea celor peste 1 milion de euro de la proprietari. Le comunică individual fiecaruia că dacă vor achita diferența de plată după aprobarea PUZ-ului vor trebui să achite TVA pentru întreaga tranzacție și să suporte și impozitul pe tranzacție. Asta ar fi însemnat între 1.000 și 3.000 de euro în plus pentru fiecare lot în funcție de mărime. Puși în fața unei astfel de situații, cumpărătorii acceptă achitarea integrală a diferenței de bani înainte de aprobarea PUZ-ului. Însă niciunul dintre cumpărători nu știa de fapt de situația reală privind aprobarea PUZ-ului și nici despre lipsa autorizației pentru utilități. După plata diferenței de preț, cumpărătorii încep să facă presiuni pentru rezolvarea situației cu PUZ-ul și branșarea la utilități. Ovidiu Petrache dă asigurări că totul merge bine. Ba chiar se laudă că are relații la Primăria Iași și PUZ-ul va fi aprobat. Uneori, în discuțiile cu cumpărătorii se plânge că ”rezolvarea” PUZ-ului la Primărie l-a costat prea mult.

Un document fals aprobat de Consiliul Local!

La finalul lunii iunie 2019, Primăria eliberează un nou certificat de urbanism, iar în august se emite și avizul de oportunitate. Lucrurile se mișcă extrem de rapid, semn că vorbele lui Ovidiu Petrache privind ”motivarea” funcționarilor din Primărie nu erau vorbe în vânt. Pe 17 decembrie, Consiliul Județean aprobă proiectul. Pe 20 decembrie consilierii locali aprobă PUZ-ul. Numai că, planșa PUZ aprobată în Consiliul Local nu corespunde cu planșa PUZ aprobată de Consiliul Județean! Mai precis, planșa supusă aprobării CL a fost falsificată în două puncte esențiale: cei 2200 mp de spațiu verde public dispar, deși se vorbește de ei în partea scrisă a PUZ-ului, iar drumurile și parcele nu au fost redimensionate corespunzător, lărgirea căilor de acces făcându-se doar din pix, în realitate ele fiind neschimbate.

Dosar penal în lucru

Documentația PUZ a fost verificată pentru conformitate și legalitate de către inspectorii de la urbanism și de către arhitectul șef Alexandru Mustiață. O astfel de diferență majoră nu putea să scape nevăzută! Primăria a respins documentații pentru erori minuscule, iar acum se face că scapă o eroare atât de grosolană? O eroare de 400.000 euro profit pentru beneficiarul PUZ-ului! De ce a introdus arhitectul Alexandru Mustiață spre aprobarea Consiliului Local o planșă PUZ falsificată? Cine i-a ajutat pe soții Petrache să treacă prin Consiliul Local un document fals care îi scutește de o cheltuială de 400.000 de euro? Sunt întrebări la care procurorii deja caută un răspuns. Afacerea Bucium Residential Park s-a transformat într-un dosar penal în care se investighează infracțiuni de înșelăciune, fals, uz de fals, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Sunt vizați atât cei doi proprietari ai terenului, cât și funcționari din Primăria Iași.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here