Raportul din acest an, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii de către Organizația Națiunilor Unite, nu aduce doar vești bune. O analiză separată pe grupe de vârstă a dezvăluit o scădere a nivelului de fericire în rândul tinerilor din anumite regiuni, cu deosebire în America de Nord. De fapt, tinerii din această regiune sunt acum mai puțin fericiți decât cei în vârstă, conform CNN.
SUA, de obicei prezentă în primele 20 de locuri ale clasamentului, a suferit o scădere bruscă, ieșind pentru prima dată din acest grup select. Această tendință a fost observată și în alte țări, însă unele națiuni, în special în Europa de Est, au înregistrat creșteri semnificative în nivelul de fericire, contribuind la modificarea clasamentului.
Finlanda – Un model de fericire socială
Finlanda, cu vremea sa rece și contrastul dintre iernile întunecate și verile luminoase, continuă să ofere lecții valoroase despre condițiile sociale care susțin fericirea. Profesorul John Helliwell, editor fondator al Raportului Mondial al Fericirii, a subliniat bogăția Finlandei în aspecte esențiale pentru bunăstarea generală, cum ar fi sprijinul social, calitatea educației și a sistemului de sănătate, și absența corupției. De asemenea, Finlanda este remarcabilă și pentru integrarea fericită a imigranților, oferindu-le acestora oportunități echitabile.
Raportul se bazează pe șase variabile-cheie pentru a evalua nivelul de fericire al unei țări: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și percepția corupției. În plus, acesta evidențiază și alte națiuni nordice, cum ar fi Danemarca, Islanda și Suedia, în primele cinci locuri, alături de Norvegia, care ocupă locul 7.
O privire asupra clasamentului global
Israelul, pe locul 5 în acest clasament, surprinde în contextul conflictului cu Hamas, arătând că clasamentul se bazează pe medii pe trei ani, ceea ce poate estompa impactul evenimentelor majore.
România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite țări din 143 de țări, în scădere față de locul 24 ocupat în anul precedent.
Pe partea de jos a listei, Afganistanul rămâne în continuare cea mai slab clasată țară din lume în ceea ce privește fericirea, în timp ce Libanul, Lesotho, Sierra Leone și Congo completează partea inferioară a clasamentului.
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Suedia
5. Israel
6. Olanda
7. Norvegia
8. Luxemburg
9. Elveția
10. Australia
11. Noua Zeelandă
12. Costa Rica
13. Kuweit
14. Austria
15. Canada
16. Belgia
17. Irlanda
18. Cehia
19. Lituania
20. 20. Regatul Unit