Care este valoarea tezaurului furat de ruși României, conform evaluării actuale în euro

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție fermă prin care solicită Rusiei să restituie în întregime tezaurul național al României, pe care l-a confiscat ilegal după Revoluția Bolșevică din 1917, respectiv 91,5 tone de aur. Această solicitare face parte dintr-un efort de lungă durată al României de a recupera bunurile culturale și istorice pierdute în timpul evenimentelor istorice dramatice.

Traian Băsescu, fostul președinte al României și actual europarlamentar, susține că momentul propice pentru revigorarea pretențiilor României de a recupera Tezaurul va fi atunci când va fi discutată ridicarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei. El subliniază că acesta ar fi momentul potrivit pentru a impune condiții clare, inclusiv restituirea integrală a Tezaurului României.

„Acela este momentul în care România ar trebui să spună: da, cu o condiție – returnarea tezaurului și abia apoi se pot ridica sancțiunile”, a declarat Traian Băsescu la Romania TV. El adaugă că valoarea materială a tezaurului nu este singura problemă, ci importanța sa simbolică și istorică pentru demnitatea națională a României.

Băsescu subliniază că tezaurul reprezintă nu doar o sumă de bani – aproximativ 5 miliarde de euro, ci mai ales o chestiune de principiu și de respect față de istoria și cultura românească. El argumentează că, în timp ce Guvernul împrumută sume considerabile săptămânal pentru consum, este inacceptabil ca un stat să refuze să restituie tezaurul care îi aparține de drept României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here