Când o să aibă Iaşul Consiliu Local?

În capul mesei stă primarul. La dreapta, şeful de şedinţă. Consilierii îl aleg pentru o perioadă de trei luni, din grupul lor. De fapt, e omul primarului. Edilul are majoritatea în Consiliu, aşa că preşedinte este ales mereu cine trebuie. Are un rol important, dă dreptul la cuvânt colegilor. Dacă nu vrea, pur şi simplu n-o face. S-a întâmplat de multe ori.

 

De regulă, în PSD-ul care a dominat Iaşul în ultima decadă lucrurile au fost luate în serios. Fiecare consilier avea rolul lui bine determinat. Ca în armată. Vorbea Oajdea, Constantin Neculau trebuia să-i răspundă. Spunea ceva Sorin Ionescu, replica venea de la Iacoban. Nu conta fondul intervenţiilor, ci cine este mai impertinent. Din cauza unei reguli stupide, cea de a avea drept la cuvânt doar în cazul în care îţi era rostit numele de altcineva, şi cu ajutorul preşedintelui de şedinţă, PSD a ştiut să creeze mereu perdele de fum. Astfel, chiar şi corecte în esenţă, împotrivirile Opoziţiei erau mereu aruncate în derizoriu.

 

Legislaţia nu prevede sancţiuni în cazul proiectelor iniţiate de consilieri care nu ajung niciodată să fie supuse votului. Au existat multe iniţiative care, odată înregistrate la secretariatul tehnic, acolo îşi găseau mormântul. Cel care decide ordinea de zi a Consiliului, adică ceea ce se supune votului, este primarul. Dacă nu-i place un anumit proiect, pur şi simplu acesta nu ajunge pe masa consilierilor.

 

Nu vă imaginaţi că PSD a fost balaurul în epoca Nichita, iar opoziţia Zâna cea Frumoasă. E dificil să fii considerată lady când iei bani pentru amor. Teii au fost tăiaţi atunci când PSD şi PNL concubinau cu viceprimari comuni. Ulterior, PNL înfiera PSD pentru decizia luată în perioada de mariaj. PNL şi PDL s-au opus multor proiecte doar pe principiul „ba pe-a mă-tii”. Aşa că, din punctul de vedere al unora, tratamentul a fost „după faptă şi răsplată”.

 

În mare parte, statutul de marionetă al aleşilor locali este întreţinut de regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local. Domnilor consilieri, modificaţi regulamentul! Introduceţi termene şi sancţiuni pentru proiectele înregistrate la secretariatul tehnic astfel încât să poată fi supuse votului. Introduceţi obligativitatea aparatului de specialitate al Primăriei de a vă asista la conceperea unui proiect de hotărâre, dar nu-i gripaţi activitatea. Propuneţi ca preşedintele de şedinţă să fie mereu altă persoană, desemnată prin rotaţie de fiecare partid, inclusiv independenţi. E o rotiţă importantă în angrenaj.

 

Scoateţi tâmpenia cu dreptul la cuvânt doar pentru cazurile în care vi se pronunţă numele. Proiectele trebuie dezbătute, nu votate mecanic. Dacă vă e teamă că o să pierdeţi toată ziua pentru o şedinţă, nu-i nimic. Plecaţi acasă, altora nu le e teamă!

 

Mihai Chirica e la început de mandat şi a promis o altă administraţie. Transformarea Consiliului Local din tonomat într-un for de dezbateri reale ar fi un bun început. Şi-ar crea mici probleme de uzură, dar pe termen lung ar câştiga. Are majoritatea, proiectele importante oricum le va trece. Oamenii puternici care arată respect celor din jur devin şi mai puternici.

 

La circ, agitarea biciului pe lângă ponei plictiseşte. În schimb, dresorul care-şi trece mâna prin coama leului ca prin propriul păr întotdeauna uimeşte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here