Câinii lui Chirica: polițiștii locali au pândit-o pe soția procurorului Horodniceanu și i-au lipit o amendă pe poartă

În luna iunie a acestui an, la aproximativ o lună după ce DIICOT îl punea sub acuzare pe primarul Mihai Chirica, polițiștii locali au amendat-o pe soția procurorului de caz, Daniel Horodniceanu, pentru o oprire interzisă în zona Pieței Alexandru cel Bun @ Invocând o hotărâre a Consiliului Local, aceștia au aplicat o amendă de 1.000 lei, deși Codul Rutier prevede o sancțiune de doar 290 lei @ Nu i-au înmânat amenda, ci, în mod ostentativ, au afișat-o pe poarta casei o lună mai târziu @ Conducerea Poliției Locale susține că amenda a fost trimisă prin poștă, deși la data de 19 iulie, un polițist local a întocmit, în prezența unui martor, un proces verbal de afișare a amenzii la domiciliu @ În zonă erau și alte mașini oprite neregulamentar, dar polițistul s-a dus țintă spre cea din care coborâse Corina Horodniceanu @ Soția procurorului a contestat amenda în instanță

Pe 18 iunie, Corina Horodniceanu a oprit mașina preț de 30 de secunde în dreptul Pieței Alexandru pentru a-și lua mama, o bătrână cu handicap în vârstă de 74 de ani. Vorbiseră anterior la telefon, iar acesta i-a spus că nu se simte în stare să se urce într-un mijloc de transport în comun. Firul evenimentelor este descris chiar de către medicul ieșean, soție a procurorului DIICOT Daniel Horodniceanu, într-o plângere depusă la Judecătoria Iași împotriva unui proces-verbal de amendă întocmit în acea zi de către un polițist local.

În mod ostentativ, o lună mai târziu, procesul-verbal de amendă i-a fost lipit pe poarta casei de către un alt agent al Poliției Locale, care a chemat și un martor să-l asiste.

„În fapt, la data de 18 iunie 2021, în jurul orelor 10.00, am fost sunată de mama mea, I.O., să încerc să o iau din piața Agroalimentară Alexandru cel Bun Iași, deoarece este caniculă, îi e greu să se deplaseze și nu crede că poate lua un mijloc de transport în comun. Fac precizarea că mama mea are 74 de ani și, din cauza unor afecțiuni cronice, are certificat de handicap. (…)

Nici nu cred că am oprit motorul, am ieșit să văd dacă o pot observa pe mama mea, timp în care un polițist de la Poliția Locală Iași a oprit lângă mașină și a început să facă poze. Am revenit cam în 30 de secunde la mașină, explicând motivul pentru care am oprit acolo. Polițistul mi-a spus că nu este problema dumnealui, am întrebat ce regulă am încălcat, acesta spunând că am să văd în procesul-verbal de contravenție. (…)”, se arată în plângerea înaintată instanței de judecată.

„Locul era înțesat de mașini”. O singură persoană amendată

În plângerea înaintată instanței, Corina Horodniceanu vorbește despre reaua-credință a agentului Poliției Locale care a întocmit procesul-verbal de amendă.

În plus, deși amenda pentru oprirea interzisă este de 290 lei, polițistul local a stabilit un cuantum al amenzii de 1.000 lei. Nu s-a raportat la Codul Rutier, ci la o hotărâre a Consiliului Local, 54 din anul 2020, pentru „pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine şi curăţenie în municipiul Iași”.

De altfel, în Raportul de Activitate întocmit de către agentul Poliției Locale la ieșirea din tură, acesta a specificat că în ziua respectivă a mai sancționat încă două persoane pentru abateri de la Codul Rutier, dar doar cu avertisment scris și puncte de penalizare în ambele cazuri.

„De asemenea, trebuie menționat că locul în care oprisem era înțesat de mașini, inclusiv lângă locul în care oprisem, dintre acestea reprezentantul Poliției Locale individualizând spre sancționare exclusiv autoturismul meu. Acest fapt denotă atât reaua-credință a acestuia, care a văzut că voi pleca imediat, cât și modul discreționar în care acesta înțelege să își exercite profesia”, mai arată Corina Horodniceanu în plângerea depusă la Judecătoria Iași.

Poliția Locală a venit la casa lui Horodniceanu și a lipit amenda pe poartă

Deși legea prevede că procesele-verbale de contravenție se comunică prin poștă, în mod ostentativ, Poliția Locală a ales să aducă la cunoștință amenda prin procedura afișării la domiciliu.

Astfel, conform „procesului verbal de îndeplinire a procedurii”, pe 19 iulie, când familia Horodniceanu era plecată din țară în concediu, polițistul local Liviu Oroșanu s-a deplasat la casa procurorului ieșean și a afișat pe poartă procesul verbal de contravenție. A chemat și un martor pe care l-a menționat în raportul înaintat superiorilor.

Deși, la dosar a fost depus „procesul verbal de îndeplinire a procedurii” în care se arată că aducerea la cunoștință a amenzii s-a făcut prin afișare, conducerea Poliției Locale susține ca a comunicat documentul prin poștă.

„Actul sancționator a fost întocmit în prezența petentului, însă acesta a refuzat să semneze de luare la cunoștință și de primire, fiind foarte grăbit, motiv pentru care respectivul proces-verbal i-a fost comunicat prin Poșta Română, în termen legal”, se arată în întâmpinarea depusă de Poliția Locală la Judecătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here