„Cadou” de Ziua Pământului: Plângere împotriva României la Comisia Europeană, pentru tăierile ilegale din ariile protejate

Trei organizaţii nonguvernamentale de mediu din România au depus plângere la Comisia Europeană împotriva Ministerului Mediului. Plângerea vizează tăierile ilegale de arbori din ariile protejate şi pădurile virgine. EuroNatur, Agent Green şi Client Earth au mai adresat o astfel de plângere în luna februarie, care s-a soldat cu demararea procedurii de infringement pentru România.

Cele trei organizaţii reclamă inactivitatea ministerului, dovedită de datele colectate din teritoriu cu privire la defrişările din ariile protejate.

„Din cauza defrişărilor la scară largă aflate în desfăşurare în anumite zone din România, din ultimele luni, EuroNatur, Agent Green şi ClienEarth au colectat dovezi în ce priveşte deteriorarea habitatelor naturale şi perturbarea speciilor din zonele protejate din cadrul Natura 2000, România”, arată documentul depus la Comisia Europeană.

Datele colectate demonstrează că defrişările au avut loc în trei arii analizate: Munţii Făgăraş, Munţii Maramureşului şi Domogled. Aceste zone, localizate în zone diferite din România, au fost selectate pentru a demonstra dimensiunea tăierilor de pădure care afectează întreaga ţară.

Contactat de MEDAIFAX, Ministrul Mediului Costel Alexe nu a putut comenta plângerea respectivă, întru-cât nu cunoştea subiectul.

Nu este prima plângere de acest gen adresată de ONG-urile pentru mediu Comisiei Europene.

În luna februarie a acestui an, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement pentru România, din cauza nerespectării reglementărilor europene în ceea ce priveşte exploatarea forestieră, tot în urma unei plângeri adresată de ONG-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here