Burțilă jr., vilă imensă cu piscină în Copou

andrei-burtila

Andrei Burțilă, fiul regretatului de afaceri Teodor Burțilă, cel care a înființat în urmă cu mai bine de 25 de ani cunoscuta rețea de televiziune prin cablu Electron M Bit, își construiește în Iași o ditamai casa, cu o suprafață utilă de peste 210 mp, pe Aleea Sadoveanu.

Tânărul, care este căsătorit de opt ani de zile cu fata ex-senatorului PSD de Pașcani, Florin Constantinescu, a cumpărat un teren de 800 mp, în Dealul Copoului, în cursul anului 2007, pe vremea când afacerile tatălui său erau pe cai mari. În autorizația de construire emisă de Primăria Iași, sunt prevăzute și două locuri de parcare supraterane, o piscină sofisticată plus un garaj extrem de generos.

Burțilă jr. și-a tras vilă cu piscină pe Aleea Sadoveanu

Fiul regretatului om de afaceri Teodor Burțilă, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din zona Pașcaniului, își construiește un adevărat domeniu în Copou, pe Aleea Sadoveanu. Recent, Andrei Burțilă, a primit undă verde din partea Primăriei ieșene pentru a-și ridica o vilă cu o suprafață utilă de 214 mp, un garaj mare, locuri de parcare supraterane și o piscină.

În autorizația de construire eliberată de municipalitate se face referire la construirea unei locuințe individuale plus împrejmuire teren proprietate, toată organizarea de șantier realizându-se în incinta proprietății.

Conform documentului, Burțilă junior ar fi achiziționat un teren în suprafață de 814 mp, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, în cursul anului 2007, chiar pe vremea când afacerile tatălui său erau în floare și prosperau de la o lună la alta. PUZ-ul referitor la zona rezidențială Copou-Aleea Sadoveanu a fost aprobat prin HCL la sfîrșitul lui august 2006.

Pioner în anii ’90 cu televiziunea prin cablu

Omul de afaceri Toader Burțilă a intrat în lumea bună a businessului la puțin timp după anii ’90 cînd a înfiinţat reţeaua de televiziune prin cablu Electron M Bit, reţea care a plecat din Paşcani şi s-a extins apoi în toată Moldova. În 2009, afaceristul și-a vândut firma de cablu plus toate activele din Iași și Pașcani în schimbul unei sume fabuloase pe atunci: în jur de 16 milioane de euro. Asta în condițiile în care, în 2006, Burțilă senior își mai înstrăinase o bună bucată de reţea de televiziune prin cablu pentru suma de 8 milioane de euro.

Practic, în doar 2-3 ani, omul de afaceri poreclit “milionarul de la cablu”, a ajuns să acumuleze în bănci cca 24 milioane de euro. Ulterior, Burțilă senior s-a orientat spre alte afaceri în domeniul comerțului și investiţii în energie, el fiind implicat într-un parc eolian estimat atunci la 60 milioane euro. Familia Burţilă deține în Pașcani cunoscutul hotel Central din Paşcani, o firmă de construcţii dar şi una de distribuţie produse alcoolice. În urmă cu un deceniu, Teodor Burțilă, tatăl lui Andrei Burțilă, a făcut parte din topul celor 20 cei mai bogați afaceriști din zona Moldovei.

Tranzacții de milioane de euro

Tot în perioada amintită, afaceristul a preluat mai multe active importante în Pașcani, și a inaugurat cea mai mare discotecă din zonă, afacerea aducându-i profituri importante. Marea lovitură a dat-o însă în toamna anului 2007 când a vândut Electron M Bit, Sucursala din Iaşi, către americanii de la UPC. Ulterior, după aproape doi ani de zile, milionarul a vândut și toate celelalte rețele de cablu similar pe care le avea deschise în Paşcani, Rădăuţi, Tulcea şi Buhuşi, active pentru care a încasat, în urma unor negocieri dure, în jur de 16 milioane de euro.

O altă afacere importantă legată de media a fost tot atunci și vânzarea televiziunii TV Bit către speculantul imobiliar Bogdan Cihodaru, această afacere aducându-i în conturi aproape 1,5 milioane de euro. În 2010, băiatul lui Burţilă, Andrei, s-a căsătorit cu fiica senatorului PSD Florin Constantinescu, Roxana. Mariajul a fost considerat la vremea respectivă un eveniment monden de importanță majoră, la petrecere participând toată crema partidului cu trei trandafiri roșii la butonieră. Toader Burțilă, fost milionar de top al Iașului, a murit în acest an, la începutul lunii iulie, pe un pat de spital din Viena.

Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, era internat de mai mult timp în capitala Austriei, cu complicații grave apărute la nivelul plămânilor. Evenimentul nefericit a dat atunci peste cap viața familiei Burțilă dar și afacerile deținute de senior în zona Pașcaniului.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here