Buget făcut pentru combinații! Banii pentru Campionatul mondial de Esports se dau numai pe pilele celor din Primărie

Organizarea Campionatului Mondial de Esports de către Primăria Municipiului Iași tinde să devină un nou caz ”Monica Iacob Ridzi-2 mai” sau ”Elena Udrea – Gala Bute”. Cu un buget estimat la aproape 7 milioane de euro, Campionatul de Esports a devenit un focar de corupție și o vacă de muls pentru decidenții din Primăria Iași și subordonații acestora. Toți, de la mic la mare, își imping în față pilele pentru a prinde o felie din banii publici alocați pentru acest eveniment. Banii, deși sunt publici, de la bugetul local, nu mai sunt acordați după criteriile stabilite de lege, ci după bunul plac a fiecărui personaj implicat în organizarea acestui eveniment. Nesimțirea și tupeul lor merge până acolo încât nici măcar nu lasă impresia unei minime legalități. Aranjamentele sunt pe față,  iar ilegalitățile se adună fără ca nimeni să fie tras la răspundere. 7 Iași a identificat o nouă procedură aranjată la modul grobian de către Clubului Sportiv Municipal Iași 2020, bidonul prin care Chirica & co sifonează cei 7 milioane de euro de la Epsorts. Documentele privind atribuirea contractului s-au făcut întocmit în fals, după ce serviciile fuseseră prestate deja. Contractul a fost atribuit pe data de 19 mai 2023, aceasta fiind prima zi a evenimentului Comic Con de la Romexpo. Standul și echipamentele despre care se fac vorbire în contract fuseseră instalate cu câteva zile înainte! Beneficiarii contractului sunt doi prieteni ai celui care a întocmit documentele din partea CSM Iași 2020. În același timp, o parte din serviciile incluse în contractul de 30.000 de euro fuseseră deja contractate și plătite către alte societăți.

 

Licitație trucată, servicii plătite la dublu

 

Pe 19 mai 2023,  Clubului Sportiv Municipal Iași 2020 iniția în SEAP procedura de achiziție directă a ”serviciului de organizare eveniment Digital Throne în cadrul Comic Con București”, contract estimat la 147.000 lei fără TVA, respectiv 29.553 euro fără TVA. Contractul a fost atribuit în aceeași zi firmei Marksome SRL care șia asumat prestarea următoarelor servicii: ”Creare spațiu special amenajat, conceput pentru a găzdui zone de gaming și de promovare pentru Iași și Campionatul Mondial de Esports. Acest eveniment deosebit va include întâlniri cu influenceri notorii din România, asigurând o expunere semnificativă. De asemenea, vom oferi servicii profesionale de foto-video și MC, îmbunătățind astfel experiența participanților. În plus, pachetul nostru include servicii conexe precum transport, cazare și furnizarea de echipamente necesare”.

Numai că, la data realizării procedurii în SEAP, evenimentul Comic Con de la Romexpo era deja început! Standul despre care se vorbea în contract era deja realizat, pozele postate pe rețelele de socializare confirmând acest lucru. Acest lucru denotă faptul că documentele întocmite de către Clubul Sportiv Municipal și Marksome sunt niște falsuri. Mai mult, o parte din serviciile menționate în oferta Marksome au fost prestate de către alte companii, pe care CSM Iași le-a plătit separat tot din bugetul Esports. Conform mențiunilor din SEAP, Marksome și-a asumat transportul materialelor și echipamentelor de la Iași la București și retur. Dar, conform datelor din SEAP, CSM Iași a achiziționat serviciul de transport de la o altă companie, Jak Assistance SRL, pentru suma de 6.000 lei.

 

Pe ce s-au cheltuit banii?

 

Vlad Faraonel si Cristian Nistor

7 Iași a încercat să afle de la oficialii Primăriei Iași explicațiile cu privire la aceste neconcordanțe și ilegalități. Consilierul primarului Mihai Chirica, Cristian Nistor, susține că prețul este unul corect și că s-a mers pe un buget de ”ieftineală”.  ”Am fost dintre cei mai ieftini la stand, l-am avut gratis pentru că organizăm evenimentul din toamnă. Alții au plătit foarte  mult pentru acel stand. Noi am dat 3.000 de euro pentru echipamente închiriate, pentru că un calculator de gaming costă și 16 mii lei bucata, plus electricianul, etc, și altele. Avem o responsabilitate foarte mare pentru că lucrăm cu banul public” , a spus Cristian Nistor. Din pozele postate de la standul realizat la Romexpo se vede în mod clar că au fost utilizate 10 calculatoare de gaming, 10 scaune și 10 mese. totodată, se pot observa 3 fotolii tip sac umplute cu scârț și 2-3 console de jocuri. Un tron, 2-3 televizoare și o mochetă albastră completează standul. dacă încherierea calculatoarelor, care sunt cele mai scumpe echipamente de la stand, a costat 3.000 euro, înseamnă că restul echipamentelor și mobilierului nu puteau să depășească această sumă. Rămâne întrebarea: pe ce s-au cheltuit banii? De ce a plătit CSM din banii ieșenilor 30.000 de euro? În cazul Ridzi, Ministerul Tineretului plătise 75.000 de euro pentru o scenă din lemn, lumini și sonorizare. Astăzi, Chirica și ai săi au plătit 30.000 de euro pentru calculatoare, o mochetă albastră și câteva fotolii închiriate.

 

Filiera PNL – FEEA

 

Firma Marksome SRL, beneficiara celor 30.000 de euro de la CSM Iași, îi are ca asociați și administratori pe Beniamin Vlăduț Faraonel și Dumitru Claudiu Dogaru. Cei doi au fost colegi la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) cu Iustin Jalaboi, angajat al CSM Iași 2020. Jalaboi, Faraonel și Dogaru au fost membri in Senatul UAIC, ca reprezentanți ai studenților. Au desfășurat împreună mai multe proiecte și îi leagă o pritenie strânsă. Și Cristian Nistor, membru PNL, consilierul pe digitalizare al primarului

Claudiu Dogaru
Claudiu Dogaru

Mihai Chirica și cel desemnat să se ocupe de coordonarea și organizarea Esports, are un trecut comun cu Faraonel și Dogaru. Cristian Nistor predă în cadrul FEEA marketing și administrarea afacerilor și se cunoaște bine cu cei doi ”patroni” de la firma Marksome. Le-a fost cadru didactic și pozele de pe pagina de Facebook arată că se cunoșteau foarte bine. Însă spune că nu are nicio legătură cu achiziția trucată și arată cu degetul spre Iustin Jalaboi.  ”Nu sunt cunoștințe cu mine, Clubul Sportiv s-a ocupat, prin Iustin Jalaboi” a spus Cristian Nistor. Viceprimarul Daniel Juravle este și el cadru didactic la FEEA și se implică activ în coordonarea organizării Campionatului de Esports. Spune că nu știe cine sunt personajele care primesc bani pentru nimic și precizează că Clubul Sportiv este responsabil de realizarea achizițiilor. Nu știu cine sunt cei doi. Cei de la Clubul Sportiv s-au ocupat de așa ceva. Încrengăturile dintre Faraonel, Dogaru și decidenții din Primăria Iași și Clubul Sportiv Municipal par să fie singura explicație plauzibilă pentru acest contract scandalos.

 

Realitatea contrazice explicațiile lui Nistor

 

”Încetați cu astea, lucrăm cu oameni care au experiență în domeniul respectiv” argumentează Cristian Nistor alegerea firmei Marksome pentru realizarea standului Comic Con de la București. Însă datele oficiale îl contrazic. Despre Marksome se poate afirma clar contrariul. Adică vorbim de o firmă abia înființată, fără experiență, fără CV și fără personal calificat. Societatea lui Faraonel și Dogaru a fost înființată la finalul anului 2021, când a realizat o cifră de afaceri de 14.000 lei. În 2022, compania a avut o cifră de afaceri de 118.872 lei și un singur angajat. Achiziția trucată zilele trecute i-a adus firmei Marksome un contract mai mare decât întreaga cifră de afaceri realizată în doi ani de existență! Așadar, explicațiile lui Nistor sunt doar o încercare eșuată de a masca ilegalitatea.

 

7 milioane de euro sifonați liberal

 

În ultimele luni, bugetul Esports, de circa 7 milioane de euro, a fost împărțit după cum au vrut cei din primărie. De  serviciile de publicitate, organizare, realizare clipuri, etc, se ocupă doar cunoscuții celor din primărie și a celor care fac parte din Federația Română de Esports, un ONG care se pare că a dat lovitura pe banii ieșenilor. Firmele șmecherilor Adrian Socaciu, consilierul lui Vlad Marinescu, președinte Federației Internațional de Esports, sau Mihai Cotos, unul din capii ROESF, s-au înfruptat cu sute de mii de lei din banii dați de Primăria Iași, alte contracte ajungând și la cunoscuți ai acestora. Până și contabila vicepreședintelui liberal Benoni Moruzi a fost recompensată cu zeci de mii de euro din acest buget.  „ Daca ei sunt de la Cluj nu e bine, dacă sunt de la Iași tot nu e bine. Nu am nimic de ascuns. Noi facem să fie bine pentru oraș.” a mai spus Cristian Nistor.

Rareș Neamțu

Vlad Rotaru

Campionatul Mondial de Esports de la Iași, căpușat de firme din anturajul șefilor Federației și ai PNL

Nominalizarea Iașului, suspectă de corupție: Campionatul Mondial de Esports, o afacere pentru șmecherii din Federație! 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here