Un nou cutremur cu magnitudinea de 6,1 a avut loc joi dimineață în largul insulei Creta din Grecia, la doar opt zile după ce un alt seism de aceeași intensitate a fost resimțit în sudul Mării Egee și până în Egipt, potrivit datelor furnizate de Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS).
Epicentrul, localizat în largul insulei Heraklion
Seismul s-a produs la ora 6:19 dimineața și a avut epicentrul situat la aproximativ 87 de kilometri în largul orașului Heraklion, capitala insulei Creta. Adâncimea cutremurului a fost estimată la 68 de kilometri. Potrivit Agenției France-Presse (AFP), nu s-au înregistrat până în acest moment victime sau pagube semnificative.
Al doilea cutremur de intensitate similară într-o săptămână
Săptămâna trecută, un alt seism cu magnitudinea 6,1 a fost înregistrat în sudul Mării Egee, la circa 100 de kilometri de Creta și insula Santorini. Cutremurul respectiv a fost resimțit și în Cairo, capitala Egiptului. Intensificarea recentă a activității seismice în zonă ridică semne de întrebare în rândul experților.
Activitate seismică neobișnuită în zona Santorini
În lunile ianuarie și februarie 2025, regiunea insulei Santorini a cunoscut o activitate seismică excepțională. Mii de cutremure înregistrate într-un interval scurt de timp au determinat mai mulți locuitori să își părăsească locuințele de teama unor seisme majore.
Grecia, o zonă cu risc seismic ridicat
Aflată la intersecția a numeroase falii tectonice, Grecia este una dintre cele mai active zone seismice din Europa. Cutremurele sunt frecvente și, uneori, devastatoare. Cel mai recent cutremur mortal a avut loc în octombrie 2020, pe insula Samos. Atunci, un seism cu magnitudinea 7 a ucis două persoane în Grecia și peste 100 în orașul Izmir din Turcia.
Autoritățile, în alertă. Emisă avertizare de tsunami
După seismul de joi, autoritățile europene au emis o alertă de tsunami pentru zonele de coastă din sudul Greciei. Măsura este una preventivă, însă reflectă gradul de îngrijorare în fața unui posibil val seismic.
Recomandări pentru populație
Specialiștii le recomandă locuitorilor din zonele afectate să fie precauți și să urmeze instrucțiunile autorităților în caz de replici sau alte fenomene secundare. De asemenea, turiștii aflați în vacanță în Creta, Santorini sau alte insule din Marea Egee sunt sfătuiți să se informeze constant din surse oficiale privind eventualele riscuri.