Branza de la Ted, dat in urmarire de Inspectoratul de Stat in Constructii

Scandal de proportii intre firma de constructii Con Ted Company SRL Iasi, in spatele careia se afla controversatul afacerist Cornel Branza, si reprezentantii Inspectoratului Regional de Constructii Nord-Est. In urma unui control, ISC a descoperit ca societatea omului de afaceri nu ar fi respectat legislatia in domeniul constructiilor referitoare la obtinerea aprobarilor necesare demararii proiectului de reabilitare si renovare a noului sediu al Primariei Erbiceni. Mai precis, documentul oficial care i-ar fi dat unda verde lui Branza ca sa demareze inceperea lucrarilor de modernizare de la Erbiceni, ar fi avut aplicat doar o singura stampila de verificare, din cele sapte ce ar fost necesare aprobarii finale. Dupa ce a primit o amenda consistenta de 20.000 de lei pentru incalcarea legislatiei in domeniul constructiilor, reprezentantii SC Con Ted Company SRL s-au “dat loviti” si au refuzat sa desemneze un reprezentant legal care sa ia la cunostinta de procesul verbal de aplicare a sanctiunii. In prezent, afaceristul contesta in instanta amenda primita din partea ISC, insa sunt sanse extrem de reduse ca magistratii ieseni sa-i dea dreptate.

Milionarul iesean Cornel Branza, patronul unor firme cunoscute in domeniul constructiilor, ancorat de ani de zile la pusculita banilor publici ai institutiilor locale, a inceput anul 2018 cu stangul. Firma sa Con Ted Company SRL, infiintata in urma insolventei  SC Ted Construct SRL, a primit o palma zdravana din partea reprezentantilor Inspectoratului de Stat in Constructii din cauza nerespectarii legislatiei in vigoare in domeniul constructiilor. Potrivit unui raport oficial, pe 30 iunie 2017, in urma unui control efectuat de ISC, s-a constatat ca societatea Con Ted nu ar fi respectat documentatia aferenta demararii proiectului de reabilitare si renovare a noului sediu al Primariei Erbiceni. Controlorii arata ca proiectul de modernizare nu ar avea aplicat decat o singura stampila de verificare si control, dintr-un numar total de sapte aprobari necesare. In urma verificarilor, Branza & Co au primit o amenda drastica in valoare de 20.000 de lei. Si daca nu ar fi de ras, ar fi de plans, la comunicarea procesului-verbal de aplicare a sanctiunii, de catre oficialii ISC, cei de la firma Con Ted Company s-au facut nevazuti.

S-au ascuns de controlorii ISC

Practic, afaceristul a refuzat constant sa desemneze un reprezentant legal care sa ia la cunostinta despre continutul raportului. In consecinta, pe 17 august 2017, unul dintre controlorii ISC s-a deplasat personal la sediul firmei lui Branza, care-si are sediul social in localitatea Lunca Cetatuii, si a afisat procesul-verbal de aplicare a sanctiunii chiar pe geamul usei SC Con Ted Company SRL. Cu alte cuvinte, timp de mai bine de o luna si jumatate, oamenii lui Branza, in frunte cu patronul, au fugit pur si simplu, ascunzandu-se de controlorii Inspectoratului de Stat in Constructii. Ulterior, afaceristul a luat la cunostinta de amenda primita si a contestat totul in justitie. Exista insa sanse minime ca firma Con Ted sa aiba castig de cauza avand in vedere faptul ca s-a incalcat flagrant legislatia in domeniul constructiilor.

Un contract “gras” de un milion de lei

Chiar daca firma sa Ted Construct a fost pusa la pamant, Cornel Branza a reusit printr-o alta societate, Con Ted Company, sa castige lucrarile de reabilitare a unui imobil in care va functiona si Primaria din Erbiceni. Cealalta firma, Ted Construct, participa si ea la constructie in calitate de partener, asta deoarece nu a putut participa la licitatie, din dauza datoriilor la stat. Contractul semnat de Branza si primarul Ionel Lungu, din Erbiceni, are o valoare de aproximativ un milion de lei. Acesta presupune reabilitarea unui bloc de locuinte si transformarea acestuia in nou sediu al Primariei comunei Erbiceni. Mai precis, este vorba de Casa Specialistului, o cladire veche ridicata pe vremea lui Ceausescu, aflata intr-o stare avansata de degradare. Infiintata in anul 2009, SC Con Ted Company SRL este administrata de Cornel Branza, firma fiind detinuta scriptic, in procent de 99 la suta de sotia acestuia, Gabriela Branza. Activitatea principala a societatii Con Ted Company este cea de lucrari pentru construirea de drumuri si autostrazi, iar sediul social figureaza in comuna Ciurea.

Branza a concurat cu “condamnatul” pentru coruptie Dinu Apavaloaiei

Disperat dupa milionul de lei de la Erbiceni, Cornel Branza a concurat pentru obtinerea contractului de reabilitare cu Dinu Apavaloaiei, un fost si controversat consilier judetean PSD, din Pascani, condamnat in trecut intr-un vestit caz de coruptie in judetul Constanta. La licitatie, Apavaloaiei a participat prin intermediul firmei AS.SEB Company SRL, unde figureaza ca administrator. La final, Branza si-a adjudecat proiectul de la Erbiceni oferind pretul total de 951.125,62 lei, criteriul de departajare intre oferte fiind pretul cel mai scazut. Valoarea initiala a renovarii Casei Specialistului din Erbiceni a fost de 969.912,42 de lei, fara TVA, suma de fix 960.000 de lei fiind destinata pentru executia lucrarilor de modernizare iar restul pentru diferite cheltuieli neprevazute. Conform caietului de sarcini, la demisolul blocului vor fi amenajate 11 camere de depozitare. Un numar de 9 camere de la parter vor fi transformate antr-un biroul al primarului, secretariat, casierie, registratura si sala de conferinte. In total, noul sediu al Primariei Erbiceni va avea o suprafata utila de peste 700 de metri patrati.

“Ne apropiem de final, daca nu vom avea dificultati cu constructorul”

Contactat telefonic, primarul din  Erbiceni, Ionel Lungu, a confirmat faptul ca firma lui Cornel Branza a pus mana pe milionul de lei si se apropie de finalizarea lucrarilor.

“Eu stiu de procesele domnului Branza, cu ITM-ul si cu ISC dar pe mine nu ma intereseaza deloc acest aspect. Ma intereseaza ca sa se finalizeze cat mai repede constructia, ca sa o putem inaugura in vara. Cladirea renovata de Con Ted este una veche, din anii 80, de pe vremea raposatului Ceausescu. Un imobil uitat de timp in care a functionat Casa Specialistului. Lucrarile de renovare au avansat in proportie de 80 la suta. In momentul de fata suntem in faza de refacere a interioarelor, la gresie si faianta, si speram ca in maxim doua luni si jumatate, totul sa fie gata. Asta daca nu vom avea dificultati cu constructorul. La parter, va functiona Primaria, iar la etajele superioare vor fi amenajate 4 garsoniere si 4 apartamente sociale, pe care le vom da evident unor familii defavorizate”, a precizat Ionel Lungu, edilul din Erbiceni.

 

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here