Bogdan Balanișcu, candidatul PSD la primărie: „Iașul merită mai mult decât machete și dosare penale””

1. Ați început campania pentru Primăria Iași în urmă cu mult timp. Acum a venit și nominalizarea oficială din partea partidului. Care sunt șansele ca Mihai Chirica să fie învins în această campanie electorală?

Nu vreau să fac predicții, în schimb vă voi spune o realitate de la care eu, candidatul Bogdan Balanișcu, am plecat: Iașul merită mai mult decât machete și scandaluri penale! Fiecare ieșean merită să beneficieze de o infrastructură rutieră decentă; de un sistem de trafic adaptat particularității fiecărei zone, în care să nu stai cu orele în mașină, asfixiindu-te din cauza poluării; de infrastructură școlară de calitate pentru copii, nu ca astăzi când cei mici sunt navetiști între cartiere din cauza unui primar incompetent, Mihai Chirica, ce nu a făcut creșe și grădinițe; de spații pentru recreere și locuri de joacă sigure și suficiente, de stadion municipal, lista fiind interminabilă!

Totodată, mai știu și că penelistul Mihai Chirica este un administrator fără viziune, fără proiecte majore care, o data la 4 ani, înainte de campanie, scoate machetele de la naftalină și promisiunile de care nu se ține niciodată. Ieșenii s-au săturat să stea cu orele în trafic, să caute locuri de parcare unde nu sunt, să nu aibă condițiile necesare pentru un trai decent într-un oraș de anvergura comunității noastre. Cât timp oamenii vor și simt pe pielea lor nevoia de schimbare a administrației locale păguboase și penale a lui Mihai Chirica, orice scenariu electoral este posibil!

2. Vor fi cel puțin șapte candidați la Primăria Iași, iar desemnarea primarului se face într-un singur tur. Fărâmițarea voturilor avantajează primarul în funcție. Care este strategia PSD pentru a elimina acest dezavantaj?

În calitate de candidat PSD, pot spune că focusul meu și al colegilor este de fi într-un dialog cât mai strâns cu ieșenii și de a le prezenta viziunea noastră pentru Iași, optica de dezvoltare și de administrație locală, arătându-le că suntem schimbarea de care orașul are nevoie. Dovedim oamenilor că știm problemele comunității, venim cu propuneri concrete și realiste pentru acestea, deoarece pentru noi contează fiecare ieșean.

Orașul a fost condus de Chirica precum propria moșie, iar nevoia de schimbare este atât de mare încât îmi exprim încrederea că oamenii vor merge să aleagă schimbarea. Faptul că sunt mai mulți candidați nu este o problemă, deoarece ieșenii au de unde alege.

3. Ați început să criticați pe primarul Mihai Chirica pe tema lipsei spațiilor verzi. Însă consilierii PSD au susținut și votat în ultimii ani zeci de PUZ-uri criminale care au permis construcția de proiecte imobiliare fără spații verzi. Cum le explicați ieșenilor această contradicție?

Este important să se înțeleagă că deciziile luate în cadrul Consiliului Local sunt rezultatul unor discuții și dezbateri extinse, iar consilierii trebuie să ia în considerare toate aspectele, deoarece trebuie să aibă grijă să fie respectate interesele cetățeanului, însă nu trebuie să se opună dezvoltării comunității, inclusiv din perspectivă urbanistică, dacă aceasta se face cu respectarea unor norme. Uneori, proiectele imobiliare pot fi respinse din motive care vizează supraaglomerarea urbană, coroborată cu lipsa infrastructurii rutiere din zonă, pierderea suprafețelor verzi, acestea fiind și așa insuficiente, lista problemelor care pot duce la blocarea unui proiect fiind mult mai mare.

În ceea ce privește realizarea unor spații verzi și a unei dezvoltări urbane sustenabile, aceste decizii pot fi văzute ca un pas în direcția corectă. Este important ca dezvoltarea urbană să fie echilibrată și să țină cont de nevoile actuale și viitoare ale comunității, inclusiv de necesitatea de a conserva spațiile verzi, de a promova un mediu sănătos și plăcut pentru locuitori și de a le oferi oamenilor acces la toate condițiile de bază pentru o viață decentă: infrastructură rutieră, de transport, sanitară și școlară, ceea ce de multe ori nu se întâmplă în Iașul condus de Mihai Chirica.

Prin urmare, respingerea unor proiecte imobiliare poate fi văzută ca un semn al angajamentului PSD pentru protejarea intereselor și bunăstării locuitorilor, iar acest lucru poate fi confirmat prin urmărirea ședințelor de Consiliu Local, care sunt disponibile publicului.

4. Sunteți secretar de stat în Ministerul Mediului. Spuneți cum ați ajutat Iașul din această poziție. Care este plus valoarea adusă comunității locale?

În calitate de secretar de stat în Ministerul Mediului, am căutat să aduc o contribuție semnificativă la dezvoltarea și îmbunătățirea calității mediului în Iași și în restul comunităților. Iată câteva exemple:

1. Promovarea politicilor de protecție a mediului: Am lucrat pentru promovarea și implementarea politicilor de mediu la nivel local, care să contribuie la conservarea resurselor naturale, la reducerea poluării și la protejarea biodiversității în zona Iașiului. Am mers personal în ședințele de consiliu local anunțând finanțări pentru piste de bicicliști, pentru păduri urbane și alte proiecte cu impact major asupra sectorului de mediu.

2. Investiții în infrastructură verde: Am susținut proiecte de investiții în infrastructura verde, cum ar fi extinderea și îmbunătățirea parcurilor și zonelor verzi din oraș, creând astfel spații mai plăcute și mai sănătoase pentru locuitorii din Iași.

3. Educație și conștientizare: Am promovat programe de educație și conștientizare în rândul comunității locale, cu privire la importanța protejării mediului și la modurile în care fiecare persoană poate contribui la conservarea acestuia. Am organizat dezbateri cu studenții, ONG-uri și alte entități, am răspuns afirmativ tuturor invitațiilor pe teme de mediu și am venit cu soluții concrete pentru orașul nostru.

Acestea sunt doar o parte dintre inițiative și proiecte însă vreau să atrag atenția asupra unui lucru: degeaba s-a muncit și s-au lansat programe prin care Iașul putea beneficia de investiții substanțiale dacă primarul Chirica a dormit în papuci și nu a depus proiecte la timp. Azi, dacă penelistul își făcea treaba de edil, Iașul putea avea semnat un contract pentru realizarea de piste de biciclete, dar incompetența lui Chirica ne costă pe noi, pe toți ieșenii.

5. Care sunt soluțiile dvs pentru reducerea poluării, pentru fluidizarea traficului și pentru dezvoltarea urbană?

1. Promovarea transportului public sustenabil și modern, dar și a mobilității durabile: Voi susține extinderea rețelei de transport public, îmbunătățind calitatea și accesul la acesta. Nu poți cere oamenilor să meargă cu autobuzul și tramvaiul, în detrimentul mașinilor personale, dacă acestea vin greu, sunt insuficiente, iar în unele zone nici nu ajung! De asemenea, voi promova utilizarea bicicletelor și a altor mijloace de transport alternative, prin dezvoltarea de piste de biciclete și de facilități pentru acest sector.

2. Încurajarea utilizării vehiculelor cu emisii reduse: Voi promova și încuraja utilizarea vehiculelor electrice sau hibride, prin acordarea de stimulente fiscale și facilități pentru proprietarii acestora, precum și prin extinderea infrastructurii de încărcare pentru vehiculele electrice.

3. Implementarea unor politici de gestionare a traficului: Voi colabora cu autoritățile locale și cu comunitatea pentru a dezvolta și implementa politici eficiente de gestionare a traficului, inclusiv prin reglementarea accesului în zonele aglomerate, optimizarea semaforizării și îmbunătățirea infrastructurii rutiere prin realizarea de pasaje, nu doar pe hârtie, cum s-a făcut în ultimii 9 ani, ci reale, care să poată fi folosite și care să descongestioneze traficul în zonele cele mai problematice ale orașului nostru.

4. Protejarea și extinderea spațiilor verzi: Voi fi un promotor al protejării și extinderii spațiilor verzi în oraș, realizând parcuri noi și zone verzi și spații de recreere. Acestea nu doar că vor contribui la reducerea poluării aerului, dar și vor aduce și o îmbunătățire a calității vieții locuitorilor și oferind beneficii de factură ecologică.

5. Promovarea construcțiilor ecologice și a eficienței energetice: Voi susține adoptarea unor politici și reglementări care să promoveze construcțiile ecologice și eficiența energetică în dezvoltarea urbană, contribuind astfel la reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon, încurajând realizarea de proiecte/ construcții prietenoase cu mediul.

Acestea sunt doar câteva dintre soluțiile pe care le propun pentru a reduce poluarea, a fluidiza traficul și a promova o dezvoltare urbană sustenabilă în orașul nostru. Este esențial să abordăm aceste probleme cu o abordare integrată și să lucrăm împreună cu toți actorii implicați pentru a aduce îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții locuitorilor.

6. Care este echipa de consilieri pe care o propuneți pentru Consiliul Local?

În calitate de candidat la funcția de primar, voi propune o echipă de consilieri care să fie reprezentativă pentru comunitate și aptă/ competentă să rezolve, alături de mine, problemele reale ale orașului. Aceasta va include persoane motivate, cu experiență și expertiză în diferite domenii relevante pentru administrația locală. Iată câteva calități și criterii pe care le iau în considerare în selectarea echipei de consilieri:

– Competențe și expertiză: persoane cu experiență și expertiză în domenii relevante pentru administrația locală, cum ar fi urbanismul, mediu, educație, sănătate, antreprenoriatul etc..

– Dedicare și implicare: Este important ca membrii echipei să fie dedicați și implicați în problemele comunității locale și să fie dispuși să lucreze în folosul acesteia.

– Transparență și integritate: Voi propune persoane integre, asumate și fără schelete în dulap, care vor promova transparența și responsabilitatea în administrarea publică. Sunt împotriva penalilor în orice funcție din administrație!

– Capacitatea de a colabora: Este esențial ca membrii echipei să fie capabili să colaboreze eficient cu ceilalți consilieri și cu aparatul administrativ pentru a obține cele mai bune rezultate în folosul comunității și al Iașului.

În final, echipa mea de consilieri va fi compusă din persoane motivate și dedicate, care să fie gata să ofere cele mai bune soluții și servicii pentru locuitorii orașului nostru, care să plece la drum alături de mine cu gândul că sunt reprezentanții ieșenilor și că de munca lor depinde viitorul unui oraș!

7. PSD și PNL sunt în alianță și se prefigurează că această stare se va perpetua și după alegerile din acest an. Dacă nu veți câștiga Primăria Iași, veți accepta să faceți echipă cu Mihai Chirica din postura de viceprimar al Iașului?

Așa cum am mai spus, nu îmi canalizez energie pe a face calcule politice și previziuni, ci pe a le arăta ieșenilor o altă față a administrației, una transparență, responsabilă și în folosul lor, așa cum știu să lucrez și cum am făcut-o în toate funcțiile pe care le-am ocupat. Ceea ce pot să-i asigur pe cetățeni este că voi lua în considerare orice opțiune care să servească interesele și bunăstarea acestora!

În ceea ce privește posibilitatea de a forma o echipă de guvernare în cazul în care nu voi câștiga funcția de primar, voi evalua opțiunile la momentul potrivit, în funcție de programul și valorile pe care le promovează fiecare candidat sau partid. Decizia mea va fi ghidată de dorința de a servi comunitatea și de a contribui la dezvoltarea orașului nostru, nu în interes personal, așa cum am văzut că s-a întâmplat până acum în Palatul Roznovanu, unde Mihai Chirica și-a cumpărat liniștea și susținerea în Consiliul Local prin funcții, cum este cea de viceprimar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here