Baronii sindicaliști au venit la protest cu „Merțanul”. Lista lefurilor nesimțite din compania în care poștașii muncesc pe salariul minim

La protestele organizate în aceste zile la București, liderul de sindicat de la Bacău a venit cu un Mercedes E 200 în valoare de zeci de mii de euro @ Din mașina acestuia a coborât și colega sa, șefă a sindicatului din Prahova @ Sorin Șova este și la putere, dar și în opoziție: este membru de frunte al PNL, dar scandează împotriva Guvernului ca lider sindical @ Pare absurd, dar în perioada 2019 – 2020 a fost chiar director al Regionalei Iași @ Acum este lider de sindicat la Bacău, fiind plătit de Poșta Română cu peste 18.000 lei/lună, deși are contractul de muncă suspendat @ Șova a fost susținut de PSD, a trecut pe la PD-L și a candidat din partea alianței locale PNL-USR-PLUS  @ Ieșeanca Elena Bârlescu, șefa sindicatului pe județele Moldovei, are trei surse de venit, toate de la stat: salariu, indemnizație de membru în Consiliul de Administrație al AJOFM și pensie @ Aproximativ 1 milion de euro din bugetul Companiei Naționale de Poștă este direcționat în fiecare an către Sindicat, banii fiind cheltuiți după cum dispune o mână de oameni @ Liderii de sindicat sunt „scoși din producție”, adică nu mai lucrează pentru Companie, dar cu toate acestea sunt plătiți de Poștă @ Poștașii câștigă însă doar  salariul minim pe economie și bonuri de masă

Spectacol al contrastelor la protestul organizat în aceste zile de către Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) în fața Guvernului. La mitingul la care angajații poștei scandează pentru majorări salariale și pentru siguranța locurilor de muncă, liderii sindicali nu-și ascund traiul pe picior mare, deși sunt plătiți din fondurile aceleiași instituții.

Unul dintre cei mai influenți lideri de sindicat din județele Moldovei, care în mod paradoxal a fost și director al Regionalei de Poștă Iași, a venit la protest la volanul unui Mercedes E200, o mașină în valoare de câteva zeci de mii de euro. Nu a venit neînsoțit, din mașina condusă de către acesta coborând și lidera de sindicat de la Prahova, Eliza Baniță.

Paradoxul bugetarului politic: director și lider de sindicat

Sorin Șova este alături de Elena Bârlescu, șefa pe județele Moldovei, unul dintre cei mai influenți lideri sindicali din țară. Culmea, deși acum este sindicalist, în opoziție cu conducerea Companiei, Sorin Șova a fost timp de aproape un an de zile, în perioada 2019 – 2020, director la Regionalei de Poștă.

După acest episod, a fost din nou „scos din producție” pentru activități sindicale de pe funcția de diriginte de poștă. Practic, Șova este plătit de Poșta Română cu un salariul lunar de 18.100 lei fără să muncească vreo zi pentru compania de stat.

Liderul de sindicat este un personaj versatil, care s-a bucurat de sprijin politic, indiferent de cum a bătut vântul schimbării. A fost la PD-L, s-a bucurat de sprijinul PSD, după care a devenit liberal și a fost ales consilier județean după ce a candidat sub sigla alianței locale PNL-USR-PLUS.

Șefa de la Iași are trei venituri de la stat

Ieșeanca Elena Bârlescu este lider de sindicat de o viață. A fost de asemenea „scoasă din producție”, fiind plătită în continuare din fondurile Companiei Naționale de Poștă cu 8.500 lei pe lună. La aceste venituri se adaugă pensia, dar și indemnizația de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, care este de 800 lei pentru o ședință care se organizează o dată pe lună.

Bârlescu controlează  cu o mână de fier organizațiile sindicale de la nivelul Moldovei, chiar dacă în mai multe rânduri membrii din teritoriu au încercat să o înlocuiască pe aceasta cu liderul filialei de la Iași, Liviu Ganea.

Salarii de mii de lei fără să muncească un minut. Bonus: 1 milion de euro/an pentru sindicat

Fără absolut nicio logică, ci doar pentru că se poate, la Poșta Română există acea categorie de angajați care primesc lunar salarii de mii de lei fără să muncească vreun minut pentru companie. Este vorba de cei „scoși din producție”, un termen care ascunde un privilegiu acordat prin Contractul Colectiv de Muncă liderilor de sindicat. Adică, cei „scoși din producție” lucrează exclusiv pentru sindicat, dar sunt plătiți din bugetul Companiei.

Prezentăm în imaginea alăturată lista angajaților „scoși din producție” și salariile cu care aceștia sunt plătiți din bugetul Companiei Naționale de Poștă.

Însă, nu sunt singurii bani ai Poștei care ajung pe mâna liderilor de sindicat. Conform aceluiași, Contract Colectiv de Muncă, Poșta direcționează către sindicat 1% din veniturile nete ale fiecărui salariat membru de sindicat. Așa se face că, aproape 1 milion de euro ajung anual în conturile sindicatului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here