Banii angajaților, furați cu acte false la firma milionarului Brînză. Expertiza grafologică a Parchetului: statele de plată au fost falsificate

@ State de plată falsificate la firma unuia dintre cei mai bogați ieșeni, Cornel Brînză @ Angajații nu-și primeau banii, dar în statele de plată sumele figurau încasate cash, sub semnătură, chiar de către salariați @ O expertiză grafologică realizată în cadrul unui dosar penal deschis de către Parchetul de pe lângă Judecătorie confirmă falsurile realizate în cazul a trei state de plată @ „O diferență importantă se remarcă și prin faptul că semnăturile considerate în litigiu prezintă trasee studiate (nesigure), tremurate, cu întreruperi, caracteristici specifice imitației”, este una dintre concluziile expertizei grafologice @ În pofida dovezilor, dosarul a fost îngropat @ Judecătoria Iași a constatat că cercetările sunt tergiversate în mod nejustificat, iar judecătorii au obligat pe polițiști și procurori să finalizeze ancheta în maxim 6 luni @ Cornel Brînză, patronul Con Ted Company, a scăpat recent de un alt dosar de fals și uz de fals ca urmare a prescrierii faptelor întrucât polițiștii și procurorii au tergiversat soluționarea speței timp de 8 ani de zile @ Brînză falsificase mai multe documente oficiale cu ajutorul cărora a câștigat mai multe licitații la diferite instituții de stat

Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Iași protejează pe unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Iași care este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni. IPJ Iași trenează de mai multe luni cercetările într-un dosar penal ce-l vizează de omul de afaceri Cornel Brînză. Inclusiv Judecătoria Iași a constatat că cercetările sunt tergiversate în mod nejustificat, iar judecătorii au obligat pe polițiști și procurori să finalizeze ancheta în maxim 6 luni.

Patronul Con Ted Company este acuzat de foștii angajați de falsificarea semnăturilor lor pe statele de plată a salariilor. Documentele în cauză au fost prezentate de Brînză la un control desfășurat de Inspectoratul Teritorial de Muncă și la Tribunalul Iași într-un dosar civil pentru a demonstra că a plătit drepturile salariale către un fost angajat, pe nume Paul Diaconescu. Valoarea salariilor era de doar 3.700 lei. În cadrul dosarului penal, IPJ a efectuat o expertiză grafologică și a constatat că semnăturile de pe statele de plată sunt false și nu aparțin lui Paul Diaconescu. De la finalizarea expertizei, în iunie 2023, și până în acest moment, polițista care instrumentează cazul nu a efectuat demersurile necesare pentru identificarea autorului semnăturilor false pe statele de plată. O procedură simplă ce se putea realiza prin audierea casierului societății și a administratorului Cornel Brînză. Patronul Con Ted Company a scăpat recent de un alt dosar de fals și uz de fals ca urmare a prescrierii faptelor întrucât polițiștii și procurorii au tergiversat soluționarea speței timp de 8 ani de zile! Brînză falsificase mai multe documente oficiale cu ajutorul cărora a câștigat mai multe licitații la diferite instituții de stat.

Primul control, amendă record

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a desfășurat în anul 2022 un amplu control la firma Con-Ted Company ca urmare a sesizărilor primite de la foști angajați ai firmei lui Cornel Brînză. Controlul s-a lăsat cu o amendă record: 145.000 lei pentru muncă la negru, muncă nedeclarată, falsificarea pontajelor și a statelor de plată, neevidențierea și neplata orelor suplimentare, precum și neplata drepturilor salariale către foștii angajați. Inspectorii au constatat cel puțin șapte încălcări grave ale legislației muncii pentru care au aplicat 5 amenzi și 2 avertismente. De asemenea, pentru celelalte deficiențe constatate au dispus 20 de măsuri de remediere. Printre acestea, acordarea drepturilor salariale restante tuturor angajaților și plata orelor suplimentare. Con Ted Company a contestat procesul verbal prin care s-a dispus amenda de 30.000 de euro. În timpul procesului Brînză a recunoscut unele fapte incriminate de ITM și a cerut clemență, în timp ce pentru majoritatea acuzațiilor a negat constatările. Procesul este suspendat până la soluționarea dosarului penal instrumentat de IPJ Iași.

Al doilea control, falsificarea statelor de plată

În 2023, ITM a controlat din nou firma lui Brînză. Foștii angajați au reclamat faptul că omul de afaceri nu le-a plătit drepturile salariale restante și orele de muncă suplimentare prestate, măsură ce fusese stabilită în urma controlului din 2022. Pentru a demonstra plata drepturilor salariale către foștii angajați, Brînză a prezentat inspectorilor mai multe state de plată semnate de către aceștia. Printre documentele prezentate au fost incluse și trei state de plată semnate de către Paul Diaconescu, fost recepționer la hotelul familiei Brînză. Con Ted îi datora lui Diaconescu 3.701 lei reprezentând plata orelor suplimentare efectuate în lunile iunie și iulie 2022. Diaconescu a transmis ITM că nu și-a primit drepturile salariale și că nu a semnat niciun stat de plată. Fostul angajat deschisese un proces civil împotriva Con Ted încă din 2022, cerând plata drepturilor restante. În cadrul procesului de la Tribunalul Iași, Brînză a prezentat aceleași trei state de plată și a susținut în fața instanței că Diaconescu și-a primit toți banii.

Expertiza criminalistică confirmă falsurile

Diaconescu a susținut tot timpul că semnătura i-a fost falsificată și că el nu și-a primit cei 3.700 de lei pe care îi datora Con Ted Company. Paul Diaconescu a făcut plângere penală împotriva firmei Con Ted Company și a administratorului Cornel Brînză. Dosarul se află în cercetări la IPJ Iași sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Iași. În cauză este începută urmărirea penală in-rem (raportat la fapte, nu față de persoane) pentru fals sub semnătură privată și uz de fals. În cadrul dosarului penal a fost efectuată o expertiză grafologică pentru a se stabili dacă semnăturile de pe cele 3 state de plată sunt ale fostului angajat al Con Ted Company, Paul Diaconescu, sau sunt false. Raportul întocmit de către IPJ a fost finalizat pe 20 iunie 2023, iar concluziile au fost că semnăturile de pe cele 3 documente sunt false și nu îi aparțin fostului angajat al lui Cornel Brînză.

O diferență importantă se remarcă și prin faptul că semnăturile considerate în litigiu prezintă trasee studiate (nesigure), tremurate, cu întreruperi, caracteristici specifice imitației, pe când semntăruile model de comparație sunt executate spontan, coerent, cu trasee sigure. Datorită diferențierilor grafice constructive generale cât și individuale, constatate, menționate și demonstrate anterior conduc către concluzia că semnăturile considerate în litigiu nu au fost executate de către numitul Diaconescu Paul. (…) În baza celor constatate, descrise și demonstrate formulăm următoarea concluzie: semnăturile de pe coloana „semnătură” din structura tabelară de pe documentele: ”Stat plată salarii – sporuri acordate luna iunie 2022”, ”Stat plată salarii – diferență sporuri luna iunie 2022”, respectiv ”Stat plată salarii – sporuri acordate luna iulie 2022” nu au fost executate de către numitul Diaconescu Paul.” se precizează în Raportul de constatare criminalistică întocmit pe 20 iunie 2023.

Se trage de timp pentru o nouă prescripție

Din iunie 2023, când s-a stabilit în mod clar că semnăturile de pe statele de plată sunt false, și până în prezent, polițista care instrumentează dosarul nu a binevoit a identifica autorul sau autorii falsurilor. Nu pentru că ar fi vorba despre o procedură complicată, ci pentru că dosarul este tergiversat cu bună știință pentru a-l face scăpat din nou pe patronul Con Ted Company. Cornel Brînză a scăpat anul trecut de un dosar penal privind fapte similare datorită prescripției. Polițiștii și procurorii au tergiversat 8 ani de zile dosarul lui Brînză până când faptele s-au prescris. În privința statelor de plată false, s-a scurs deja un an și jumătate fără ca Poliția și Parchetul să-și dea silința să finalizeze ancheta. Fostul angajat, Paul Diaconescu, a solicitat Judecătoriei Iași să oblige Parchetul și IPJ la finalizarea dosarului. Judecătorii au constatat că organele de cercetare „lungesc” în mod nejustificat cercetările în dosar și i-au obligat să finalizeze ancheta în maxim 6 luni, respectiv până la 15 iulie 2024.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here