Bani pentru terenuri de sport, bani pentru pușculița PNL. „Mulțumesc domnului președinte Costel Alexe!”

@ Primăria Popricani, condusă de liberalul Ioan Tănasă, a primit în vara acestui an fonduri de la Consiliul Județean pentru construiea unui teren de sport @ Banii, care au fost împărțiți prin programul botezat bombastic Programul Județean de Dezvoltare Economico Socială au ajuns la firma Bauer One SRL, abonată la contracte cu entități publice controlate de PNL @ Pe 30 octombrie 2023, Primăria condusă de Ion Tănasă a atribuit direct, fără licitație, contractul pentru realizarea terenului de sport din satul Cârlig fimei căpușă Bauer One, controlată prin interpuși de familia subprefectului Adina Gîrjan @ Dacă în august, la semnarea contractului de finanțare, valoarea estimată a investiției era de 500.000 de lei, la data încredințării contractului de execuție, pe 30 octombrie, valoarea acestuia a depășit 800.000 lei @ Bonus, în aceeași zi și tot fără licitație, Primăria Popricani a mai încredințat încă un contract aceleiași firme cu pedigree liberal: peste 340.000 lei pentru un parc de joacă @ Firma Bauer One SRL este deținută în acte de Ghoerghe Iosifescu, fost director tehnic la firma Edil Industry SRL, deținută de către Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei Adina Gîrjan @ La achizițiile la care Bauer One SRL a trebuit să dovedască capacitatea tehnică pentru realizarea unor lucrări, firma a depus cv-urile și atestatele profesionale ale unor persoane care sunt angajate ale societății Edil Industry @ Cercul s-a închis, banii au ajuns la destinație! @ Primarul PNL din Popricani se pune bine cu șefii de la partid: „Mulțumesc echipei de implementare din cadrul CJ, consilierilor județeni care au votat acest program și nu în ultimul rând, președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe”

Gașca liberală din jurul președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, deturnează banii din programele de dezvoltare finanțate de instituție către firma căpușă din siajul subprefectului Adina Gîrjan. Consiliul Județean a aprobat finanțarea mai multor terenuri de sport în comunitățile locale din județul Iași, iar contractele de execuție sunt direcționate fără licitație către societatea Bauer One SRL, o firmă paravan înființată special pentru spolierea banilor publici. Primarul PNL al comunei Popricani, Ion Tănasă, a direcționat într-o singură zi, două contracte cu o valoare de peste 1 milion de lei, către Bauer One, pentru realizarea unui teren de sport și a unui loc de joacă. Valoarea terenului de sport fusese estimată inițial la 500.000 de lei, însă după ce a întrat pe fir Bauer One valoare contractului a ajuns la peste 800.000 de lei.

Pregătirea terenului

În august 2023, Costel Alexe anunța semnarea contractelor de finanțare cu primăriile care au fost declarate eligibile în cadrul Programului Județean de Dezvoltare Economico Socială derulat cu banii de la Consiliul Județean.

Modernizarea sau construirea terenurilor de sport înseamnă că fiecare copil, tânăr sau adult va avea un loc adecvat pentru activități recreative și sportive, promovând astfel un stil de viață sănătos și unitate în comunitate”, declara Costel Alexe.

Însă, înainte de a se bucura ieșenii de aceste facilități, se înfruptă din banii destinați finanțării acestor investiții haita de liberali grupată în jurul lui Costel Alexe.

Am obținut finanțare de la Consiliul Județean Iași pentru construirea unui teren de sport în sat Cârlig. Vorbim de o sumă de 350 000 lei, bani nerambursabili. Investiția totală în construcția noului teren de sport se ridică la aproape 500 000 lei. Asta înseamnă că primăria Popricani va suplimenta cu suma necesară pentru a avea un teren de sport modern și care să îndeplinească toate normele solicitate prin legislația de specialitate. Mulțumesc echipei de implementare din cadrul CJ, consilierilor județeni care au votat acest program și nu în ultimul rând, președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe.”, anunța pe pagina sa de facebook primarul Ion Tănasă. După care, a avut grijă să le mulțumească lui Alexe și grupării din jurul său, punându-le pe tavă contractul de execuție a lucrărilor la terenul de sport finanțat de Consiliul Județean.

Un milion de mulțumuri pentru conducerea PNL

Primarul al comunei Porpricani le-a mulțumit lui Costel Alexe și celor din jurul său așa cum le place cel mai mult liberalilor: cu bani. Pe 30 octombrie 2023, Primăria condusă de Ion Tănasă a atribuit direct, fără licitație, contractul pentru realizarea terenului de sport din satul Cârlig fimei căpușă Bauer One, controlată de familia subprefectului Adina Gîrjan. Dacă în august, la semnarea contractului de finanțare, valoarea estimată a realizării terenului era de 500.000 de lei, după exprimarea „mulțumirilor” către Alexe și familia Gîrjan valoarea totală a ajuns la 682.357 lei fără TVA, respectiv 812.000 lei cu TVA. Însă recunoștința lui Ion Tănasă nu s-a oprit aici. Primarul liberal a mai oferit un bonus celor din conducerea PNL Iași. În aceeași zi, firma Bauer One a mai primit, tot fără licitație, încă un contract pe bani publici. De această dată este vorba de realizarea unui teren de joacă pentru suma de 291.075 leu fără TVA, respectiv 346. 379 lei cu TVA.

Filiera Gîrjan – Edil Industry – Bauer One

Bauer One este exemplul perfect a unei firme căpușă menită să deservească îmbogățirii politicienilor aflați la putere prin sifonarea banilor publici. Firma a fost înființată în aprilie 2019 și a început să culeagă contracte din bani publici pe filiera PNL Iași. Firma este abonată la banii publici, fie că vorbim de primării, spitale sau chiar Consiliul Județean Iași. Există mai multe elemente care ne întăresc convingerea că această afacere este una putredă, ghidonată politic, cu legături adânci spre importante nume din conducerea PNL. Una dintre legăturile cele mai puternice care pot fi demonstrate este conexiunea dintre Bauer One și familia Gîrjan. Liberali cu state vechi, Adina și Cătălin Gîrjan profită din plin de acest privilegiu. Adina Gîrjan a ajuns subprefectul Iașului susținută de PNL, în timp ce Cătălin Gîrjan derulează afaceri prospere cu ajutorul politic oferit de acest partid. Familia Gârjan este legată prin cumetrii de către președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și de către unul dintre cei mai influenți primari liberali, Paul Mursa de la Plugari. Firmele oficiale ale familiei Gîrjan, Edil Industry și Metalideea au deschis balul căpușării banilor din administrațiile publice locale. După ce 7IAȘI a publicat informații despre schema de spoliere a primăriilor pusă la cale de familia Gîrjan, aceștia au schimbat metoda  de sifonare a banilor publici. „metoda boschetarul”. Așa a apărut „proiectul” Bauer One, o firmă fără angajați care s-a umplut de contracte pe bani publici. O firmă a cărei patron, Gheorghe Iosifescu, era în realitate angajat ca electrian la o firmă de instalații. În timp ce în acte firma sa câștiga sute de mii de euro, Iosifescu trăia de fapt din salariul de electrician de la societatea Calorserv SRL. Comunele Plugari, Aroneanu, Schitu Duca și Dumești, toate cu primari liberali, nu au mai realizat achiziții directe de la cele două firme ale familiei Gârjan, dar, după această dată, au atribuit contracte similare firmei Bauer One. Legăturile dintre păpușarii liberali și săgeata băgată în față pentru a se ascunde traseul banilor publici sunt mult mai puternice. Gheorghe Iosifescu a fost angajat al firmei Edil Industry deținând funcția de director tehnic. În același timp, la unele dintre procedurile de achiziție la care a participat, Bauer One a fost nevoită să facă dovadă că dispune de personal calificat care poate asigura îndeplinirea obligațiilor prevăzute în contracte. Astfel, firma a depus cv-urile și atestatele profesionale ale unor persoane care sunt angajate ale societății Edil Industry și care și-au asumat să susțină Bauer One în realizarea obligațiilor din cadrul contractelor. Așadar, firma care are angajați doar muncitori necalificați are spatele asigurat și susținerea firmei lui Cătălin Gîrjan.

Pușculița PNL

Pe de altă parte, soțul subprefectului a continuat afacerea principală a familiei, Edil Industry, cu sprijinul nemărginit al președintelui CJ, Costel Alexe. Girjan a făcut lobby pe lângă Costel Alexe pentru creșterea tarifelor pentru colectarea deșeurilor, astel încât Edil Industry să încaseze sume tot mai mari de la comunitățile locale. Iar Alexe și-a folosit influența pentru a determina în cadrul ADIS pentru majorarea tarifelor  ce sunt plătite de primăriile din județ. În ședința ADIS din martie 2023, la solicitarea expresă a lui Costel Alexe, toți primarii PNL au votat majorarea tarifelor percepute de Edil Industry cu 20%. Creșterea de preț generează venituri suplimentare de 1,5 milioane de euro firmei familiei subprefectului Adina Gîrjan.

Rareș Neamțu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here