Autorul tragediei din Podu Roș, acuzat de omor calificat

În premieră pentru Iași, un şofer va fi acuzat de omor calificat, nu de ucidere din culpă. Este vorba despre Claudiu Marian Pașnicu, autorul accidentului teribil din 13 februarie, din Podu Roş, în urma căruia doi soţi și-au pierdut viaţa.

Din punct de vedere juridic, este pentru prima dată când un accident rutier soldat cu pierdere de vieţi omeneşti este încadrat la această infracţiune, toate cazurile similare fiind tratate de justiţie ca ucideri din culpă.

Diferenţa dintre cele două infracţiuni este cuantumul de pedeapsă, în cazul omorului calificat pedeapsa fiind între 15 şi 25 de ani, în timp ce pentru ucidere din culpă, atunci când sunt două victime, pedeapsa maximă pe care judecătorul o poate acorda este de 7 ani şi jumătate.

Procurorul care a instrumentat acest caz motivează în rechizitoriu că Paşnicu poate fi judecat pentru omor calificat întrucât s-ar face vinovat de această infracţiune sub aspectul intenţiei indirecte. Anchetatorii consideră că probele adunate relevă că intenţia indirectă de a comite omor calificat este demonstrată în special de conduita sa anterioară accidentului: în momentele premergătoare accidentului mortal, Claudiu Paşnicu a trecut de trei ori pe culoarea roşie a sema­forului, şi doar norocul a făcut ca el să nu provoace un accident rutier. Toată înşiruirea de încălcări grave ale regulilor rutiere s-a produs în timp ce Paşnicu conducea prin oraş cu viteze cuprinse între 88 şi 100 km/h. În momentul în care a intrat în maşina condusă de soţii Buzea, viteza maşinii conduse de şofer era de 96 km/h, iar Paşnicu a condus 700 de metri pe contrasens.

Şoferul, care zilele trecute a devenit şi tată, se află în continuare în arest preventiv şi, în perioda următoare, urmează ca dosarul său să fie analizat de un judecător de cameră preliminară. În cadrul acestei proceduri se va stabili dacă încadrarea juridică va rămâne cea de omor calificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here