AUDIO – Înregistrări cutremurătoare! Elevi de clasa I de la Școala Carol, terorizați de învățătoare

Mai mulți părinți ai unor elevi de la aceeași clasă de la Școala Carol I s-au plâns de comportamentul învățătoarei și, după ce au observat schimbări comportamentale la copii, au decis să le pună în ghiozdane dispozitive de înregistrare pentru a constata care este situația reală. Când au ascultat ce se întâmplă la ore, au fost șocați. Învățătoarea țipă la copii și are un comportament abuziv. Într-una dintre înregistrări se aude și vocea directoarei școlii. „Îți iau stiloul și trag și eu în tine, să vezi cum este. Urgent plecăm din Școala Carol. Ești un mucos”, „Ce să fac cu asemenea clasă, ce să faceți cu asemenea copii?”, sunt doar câteva dintre expresiile folosite de cele două cadre didactice. Părinții spun că învățătoarea urmărește de fapt să-i determine să ceară transferul copiiilor pentru a le face loc altora cu pile de la Școala Otilia Cazimir, unde aceasta a fost încadrată anterior, dar și că se răzbună pe cei care nu urmează cursurile afterschool. Conform părinților, aceasta se folosește de un mod de operare pentru a-i izola pe copiii de care vrea să se descotorosească, nu-i lasă să se joace cu ceilalți, nu îi lasă să-și mănânce pachetul și chiar să bea apă. Unul dintre copii a urmat chiar și terapie la psiholog, iar concluzia acestuia a fost că micuțul are o inteligență peste medie, dar că singura soluție pentru a se dezvolta normal este schimbarea mediului școlar. „Am o avocată în clasă și am să vă dau în judecată”, a fost reacția învățătoarei Constanța Cristea. În materialul publicat astăzi de 7IAȘI puteți asculta înregistrări puse la dispoziție de părinți.

O învățătoare de la Școala primară „Carol I” din municipiul Iași este acuzată de mai mulți părinți de faptul că și-a bătut joc de copiii lor de clasa I în timpul orelor de curs. Constanța Cristea, învățătoare la școala din zona Copou, a fost înregistrată când țipa la copii și îi amenința în repetate rânduri. Părinții au făcut nenumărate sesizări și adrese către conducerea unității, au încercat să vorbească direct cu cadrul didactic, însă lucrurile nu s-au schimbat deloc. Femeia este acuzată de către părinți că a terorizat copiii și i-a supus la abuzuri psihice, amenințându-i că-i lasă repetenți sai că nu mai au ce căuta la clasa ei.

Disperați, părinții au hotărât să adune probe pe parcursul mai multor săptămâni pentru a o confrunta pe învățătoare și pe superiorii acesteia. Însă, vocea directoarei instituției, Claudia Cărăușu, apare pe înregistrări. Aceasta îi ceartă pe copii și îi amenință că va chema părinții la școală și le spune elevilor că nu mai au ce căuta la școala ei.

Disputa a început încă din clasa pregătitoare, conform părinților.

Copii terorizați de învățătoare. Părinții au ajuns la capătul răbdării

Întreg scandalul ar fi plecat de la faptul că învățătoarea a căutat să facă loc în clasa sa altor copii de la unitățile de învățământ din oraș, eliminând din clasa sa de la Școala Carol pe alți elevi. Părinții care aveau copiii la clasa învățătoarei Constanța Cristea au răbufnit și au povestit în detaliu cum au decurs evenimentele care au culminat cu o dispută cu cadrul didactic.

Părinții arată că atitudinea învățătoarei a lăsat de dorit de la bun început. Femeia a atins vârsta de pensionare, iar în trecut a activat la Școala „Otilia Cazimir” din Iași, școală de unde ar vrea să transfere alți copii în clasa ei. Deoarece discriminările, jignirile și umilințele adresate de doamna profesor elevului de față cu toți copiii au continuat, am început să refuzăm ca fiul nostru să mai participe la astfel de activități. Din acel moment acest comportament al doamnei profesor Cristea s-a amplificat și situația a devenit din ce în ce mai tensionată. Mai mult decât atât, le-a indus copiiilor stări conflictuale între aceștia și fiul meu, care nu existau în fapt; a instigat colegii împotriva lui exagerând situații fără gravitate mare (accidentări neintenționate la ora de sport) pentru a menține aversivitatea copiilor, dar și a părinților acestora față de fiul meu. Niciodată nu a fost o confruntare între copii, o situație în care copii să fie puși față în față pentru a relata întâmplările așa-ziselor conflicte, care nici nu au existat de altfel, arată unul dintre părinți.

Dovezi ale abuzurilor! Scrisoare către ministrul Educației

Sătui ca învățătoarea să terorizeze copii care nu îi sunt pe plac, părinții au luat atitudine și au recurs la dispozitive de înregistrare, puse în ghiozdane fără știrea copiilor. Iar în baza acestor înregistrări, oamenii au decis să facă plângere și la Ministerul Educației împotriva învățătoarei. În acest caz, totul a plecat de refuzul lor de a mai trimite copilul la cursurile afterschool. Deoarece  discriminările, jignirile și umilințele adresate de doamna profesor elevului de față cu toți copiii au continuat, am început să refuzăm ca fiul nostru să mai participe la astfel de activități. Din acel moment acest comportament al doamnei Profesor Cristea s-a amplificat și situația a devenit din ce în ce mai tensionată. Mai mult decât atât, le-a indus copiilor stări conflictuale între aceștia și fiul meu, care nu existau în fapt; a instigat colegii împotriva lui exagerând situații fără gravitate mare (accidentări neintenționate la ora de sport) pentru a menține aversivitatea copiilor, dar și a părinților acestora față de fiul meu. Niciodată nu a fost o confruntare între copii, o situație în care copii să fie puși față în față pentru a relata întâmplările așa-ziselor conflicte, care nici nu au existat de altfel”arată unul dintre părinți.

„Ești un mucos! Urgent plecăm din Școala Carol”

 

Un caz aparte a fost cel în care un elev, care deja era pe lista neagră a învățătoarei, a scăpat stiloul pe jos. Copilul a ajuns apoi să fie acuzat de învățătoarea care se afla în apropiere că a vrut să o lovească cu obiectul de scris. Constanța Cristea a chemat-o în clasă pe directoarea Claudia Cărăușu, care l-a luat și ea la rost pe elev.

Tu ai lovit-o pe doamna învățătoare cu stiloul? Cu tine vorbesc. Ridică-te în picioare când vorbesc cu tine. Lovești cu picioarele și cu pumnii în masă? Uită-te la mine când vorbesc cu tine. Faci gesturile astea? Dai cu pumnii în masă? Răspunde, puișor. De ce îmi deranjezi orele? De câte ori trebuie să vin la tine? Să vină părinții urgent la doamna director. Ne-am înțeles? Doamna profesor, chemați părinții la școală. Ce-s cu stilourile astea? Cum ai aruncat cu stiloul în doamna? Pe mine mă interesează dacă ai făcut acte de violență. Referat în comisia de disciplină. Puișor, dacă tu mai faci acte de violență, te duci la tine acasă și trântești și violentezi casa ta, nu Școala Carol, ai înțeles?”se aude pe înregistarea repsectivă vocea directoarei.

„Îți iau stiloul și trag și eu în tine, să vezi cum este”

Pe înregistrare se aude cum directoarea ți spune copilului că va pleca din școală și că îi poate aplica și ea o corecție fizică. 

„Părinții la mine la cabinet urgent. Dacă te prind că mai tragi cu pumnii și mai lovești învățător eu te mânânc pe tine, cu fulgi cu tot. Să-ți fie foarte clar. Așa cum plângi tu, așa plâng 30 de copii din cauza ta, să-ți fie foarte clar. Nu fă așa ceva pe bancă. Asta este banca Școlii Carol, nu e măsuța ta de acasă. Adoptă poziția de elev. Să nu îndrăznești să mai lovești vreun coleg sau pe doamna învățătoare. E clar, băiete? Ai înțeles că nu ai voie? Deci, toate merg până la a lovi. Așa îți fac și eu. Îți iau stiloul și trag și eu în tine, să vezi cum este. Mama și tama cu mine la cabinet. Urgent plecăm din Școala Carol. Cum să arunci în doamna învățătoare. Ești un ghemotoc de copil, un mucos. La mine în școală nu faci așa ceva. Unde te crezi tu aici?”, menționează directoarea.

La un moment dat intervine învățătoarea, care îi cere caietul în care ea a notat un mesaj adresat părinților: „Unde îți e caietul să vină părinții la consiliere”. 

Ulterior, directoarea ți transmite micușului că nu va mai învăța la Școala Carol: „Te vei muta de la Carol, băiete, gata”.

Părinții: „Copilul a fost umilit și pus în situația de a nu se apăra”

Deși directoarea și învățătoarea îi reproșează copilului că ar fi avut un comportament violent și că ar fi aruncat cu stiloul spre dascăl, părinții spun că lucrurile nu stau chiar așa. Culmea, copilul nici nu a putut să se apere, colegii acestuia fiind instigați să-l arate cu degetul.

O înregistrare redă situația în care fiului nostru îi cade de pe bancă stiloul, moment în care doamna îi reproșează, atrăgând atenția celorlalți copii, manipulându-i și inducându-le acestora că fiul nostru ar fi aruncat intenționat cu stiloul spre ea. Ce ne-a intrigat cel mai mult a fost momentul când domna director a venit în clasă și de față cu toți copii și cu doamna profesor l-a certat, umilit și jignit pe fiul nostru minute în șir, făcându-l pe acesta să plângă, punându-l într-o situație în care nu se putea apăra, și făcându-l să-i scada stima de sine în fața tuturor celor de față, arată părinții copilului.

Aceștia susțin că cererile lor către director pentru rezolvarea situației au rămas fără rezultat, aceasta ignorând total solicitările părinților.

Învățătoarea Cristea: „În Școala Carol intră din ce în ce mai mulți”

Într-o înregistrare ceva mai lungă, profesoara vorbește cu o altă persoană, lamentându-se de unii copii și exprimându-și dorința de segregare a clasei prin înlăturarea unor elevi.

În Școala Carol intră din ce în ce mai mulți și cum ce avem facem tot felul…îți dai seama ce greu îmi este să lucrez și să îi las pe ceilalți singuri (…) Ce să fac cu asemenea clasă, ce să faceți cu asemenea copii? (…), susține Gabriela Cristea în înregistrare.

Interlocutoarea sa arată că un număr mare de copii nu este indicat: „Dacă lăsăm pe toți ca să vină o să fie haos. Deci la fiecare oră va di un du-te vino…”

Elevilor intrați în colimator li se interzice să mânânce în pauză

Alți părinți povestesc că femeia a eliminat deja unii copii, iar pe alții i-a terorizat zilnic. 

„A eliminat deja trei copii, care au fost nevoiți să se transfere. Alți 4-5 copilași au fost supuși unor abuzuri mari în ultimul an, abuzuri care au lăsat amprente asupra lor. Unii copii nu au fost lăsați să mânânce pachetul de acasă pentru că i-a ținut la tablă și în pauză. Iar apî nu au voie să bea în oră, nici chiar dacă sughiță sau tușesc”arată părinții unui alt copil de la Școala Carol I.

Aceștia arată și că femeia a refuzat până și mărțișoarele copiilor. De 8 Martie a refuzat să primească florile și mărțișoarele aduse de copiii de care vrea să scape. Vă dați seama cum s-au simțit copilașii, au mai menționat părinții.

Copilul este acuzat de violențe împotriva colegilor

Învățătoarea acuză copilul și de faptul că este violent cu alți copii, în special la orele de educașie fizică, lucru contrazis de părinții. Constanța Cristrea îi spune interlocutoarei că micuțul se comport urât și întărâtă colegii asupra acestuia.

Despre aceste situații tensionate, cât și de imaginea falsă creată de doamna profesor am aflat că au fost transmise și celorlalți părinți, întrucât am fost abordați în nenumărate rânduri de părinți atât pe grupul de WhatsApp, cât și în privat, care s-au plâns de așa-zisul comportament violent al fiului nostru față de ceilalți copii, au mai spus părinții.

O altă înregistrare surprinde modul în care Constanța Cristea îl acuză pe elev că nu a fost el cel care și-a scris tema, lucru care este notat și în caietul lui. Pe întregistrare se aude cum copilul nu reușește să spună mare lucru, intimidat de atitudinea războinică a învățătoareai sale.

Copilul a avut nevoie de psiholog. ”Inteligență peste medie, are nevoie de schimbarea mediului școlar”

Afectat și terorizat, copilul de clasa I avut nevoie de psiholog pentru a-și reveni. Părinții au reușit în cele din urmă să-l mute pe copil la altă școală privată din Iași.

Experiențele nefericite ale copilului l-au marcat și afectat emoțional, i-au creat sentimentul de nesiguranță, în prezent este complexat și frustrat, are o stimă de sine extrem de scăzută, simte întotdeauna nevoia de a fi validat când face ceva, lucru ce semnifică lipsa lui de încredere în forțele proprii. Am recurs la adresabilitatea și expunerea copilului la ședințe în cadrul unui cabinet de psihologie clinică, unde copilul a fost supus unor evaluări și identificări ale stărilor psihologice ale acestuia, au mai menționat părinții unuia dintre copiii terorizați de învățătoare.

„Directorul colectează lunar 1.500 euro de la învățătoarele care fac afterschool”

Într-o adresă trimisă către ministrul Educației, părinții arată voalat că la Școala Carol se colectează și taxe de la cei ce fac afterschool. Din acest motiv, copiii care nu frecventează cursurile afterschool sunt terorizați.

„Neoficial, au fost semnalate aceste nereguli din Școala Primară Carol și au fost aduse la cunoștința reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Iași, fără însă nici un rezultat. Reprezentantii ISJ au afirmat ca doamna director este o persoană docilă. Ulterior am aflat (din surse neoficiale) că aceasta colectează lunar o taxă de 1.500 de euro de la doamnele învățătoare care fac afterschool. Apoi această taxă ajunge (tot lunar) la reprezentați ai Inspectoratul Școlar. Inspectoratul cunoaşte şi este părtaş la încălcarea principiilor morale în unităţile de învățământ, în care beneficiarii direcţi sunt în imponsibilitatea de a se apăra, nu sunt în siguranţa, sunt abuzaţi emotional, şi sunt discriminaţi”a transmis părintele nemulțumit către Ligia Deca, ministrul Educației.

Învățătoarea Cristea: „O să consult o avocată din clasă. Vă dau în judecată”

Contactată de 7IAȘI, Constanța Cristea a susținut că ceea ce reclamă părinții sunt minciuni.

Eu acum sunt blocată pur și simplu. Am foarte mulți ani de activitate, nu e genul meu de persoană care să terorizeze copiii. Eu am o activitate care mă doare să aud lucrul acesta. Sunt mentor de activitate pedagogică, la clasa mea intră oricine. A teroriza este un termen care mă sperie. Nu am lovit copiii, nu am făcut nimic. Există probleme ale copiilor pe care părinții nu le înțeleg și transferă vina pe profesor. E foarte greu să percep aceste probleme. Părinții nu înțeleg că copiii nu scriu pe tablă, nu merg la timp la ore, lucruri de genul acesta. Să arunci în mine cu stiloul, cu obiecte, să împingi cu banca, să țipi…Am trecut cu vederea. E mai ușor să faci reclamații, a susținut învățătoarea de la Școala Carol I.

Ulterior, aceasta a trecut la amenințări la adresa jurnaliștilor. „Am o avocată în clasă (părintele unui elev- n.r.). O să vă dau în judecată”, a mai spus Constanța Cristea.

Directoarea de la Carol I: „Nu sunt reclamații la adresa ei”

Claudia Cărăușu, directorul de la Școala Carol susține că nu sunt reclamații la adresa învățătoarei, asta deși părinții copiilor au depus plângeri împotriva acesteia.

„Sunt cuvinte foarte grele. La telefon nu o pot face. Eu nu am nici un fel de reclamație despre doamna Cristea, sunt multe cereri pentru a se ajunge la ea la clasă. Nu doresc să comentez la telefon. Îmi respect colegii. La mine la școală nu am reclamații”a precizat Claudia Cărăușu, directorul Școlii Primare „Carol I” Iași.

Vlad ROTARU

 

 

 

 

11 COMENTARII

 1. Uite asa stau tinerii in strainatate oameni de servici si altii nu renunta la prajitura nici la 80 de ani daca spaguta este dulce dar stii vorba aia spaguta dulce departe nu ajunge

 2. Cu aseme specimene în învățământ nu ma mir ca avem societatea care o avem!!! Acolo se face școală sau se fac bani și psihicul copiilor nu contează doar banii .Rușine profesoarei rușine directoarei fiindcă este partasa rușine Ministerului învățământului ca susține asemenea specimene în funcții

  • Copilul meu a fost la această zăbăloșenie de școală și mereu îmi spunea cum profesoara aceasta îi teroriza mereu nu este prima oara când face acest lucru , iar acum am aflat că într-un final li s-a făcut dreptate !

 3. Am avut copilul in clasa acestei doamne . Sǎracii copii, vor suferi mulți ani de acum înainte. Copiii din clasa, au făcut psihoterapie ani de zile și încă mai fac unii, din cauza traumelor suferite. Nici nu vǎ imaginați cât de malefică poate fi. Incredibil! Susțin părinții și copiii și sper să găsească rezolvarea mai departe, pt ca local are susținere, din păcate!

 4. Daca nu ești pregătită să faci fata unor copii de 7 ani, atunci eliberează postul cucoana! Și caută alta meserie!
  Alo se sesizează careva?😭

 5. Astfel de specimene ca în cazul acesta ar trebuii sa ii se desfacă contractul de munca.Ca să tragă bani de la parinti îți face copilul „prost „punăndu-i calitative mici că să-l aduci la ea la meditații.Ce cățea de femeie.

 6. Această profesoara cere sume de bani părinților și în funcție de cât plătesc îi tratează părinții care refuză să îi mai dea banii trebuie să schimbe copii din clasa sau din școală

 7. Părinților din școala Carol le este frică de aceste specimene, pe care nu le putem numi cadre didactice, deoarece cred că elevii vor avea repercursiuni odată ce ajung în gimnaziu sau liceu. Cred că profesorii se vor pune mână în mână pentru ca elevii să nu aibă rezultate bune la școală și,de aceea, nu vor să îi denunțe.
  După patru ani la această doamnă, copiii și părinții erau traumatizați , ne mai stiind încotro să meargă și la cine să apeleze… copii batjocoriți în fața clasei, fraze precum “tac-tu e doar un inginer” sau “cine e mama ta”; copiii care, dintr-o “mamă” care îi dezbina, au ajuns mai uniți ca niciodată, ajungând ca pe stradă, când o întâlnesc, să nu o salute,deoarece nici ei nu si-au mai putut ierta tăcerea…
  Doamna Cristea Constanța nu este la primul act de vandalism asupra unor suflete, la fosta școală la care activa a ramas in clasa 4-a să aibă doar trei-patru elevi, deoarece toți au fugit…
  Ca frate mai mare am vrut să pun piciorul în prag, să-i spun tot ce m-a deranjat în cei patru ani, să mă fac auzit și să iau în considerare că nu așa va trebui să fie un cadru didactic cu copiii mei.
  Ca viitor profesor, doresc să vă încurajez pe voi ,părinții, să vorbiți cu cadrul didactic atunci când vedeți nereguli la copii, poate s-a interpretat greșit sau chiar este o neregulă…
  Îndrăzniți, deoarece acești ani nu se vor mai întoarce și nu dorim ca nici un copil să rămână cu astfel de traume… !
  Mulțumesc!

 8. Buna ziua,la fel am patit si eu cu copilul,venea acasa si plangea din cauza la profesoara,mam dus sa vorbesc cu ea cum e posibil asa ceva acum in timpurile astea si a zis ca nu are cine sai faca nimeni nimic,cu atâția tineri stundenți care termină facultățile cu o minte clara,noi ținem profesori bolnavi mintal,cum a spus mai sus,de aste ne pleacă copii din tara,bravo celor care au avut curajul sa o denunțe,am sa iau legătura cu redacția ca vreau si eu sa dau declarație impotriva ei.

 9. Si ceilalti parinti ce spun? Cum au raspuns la solicitarile dvs parintii copiilor agresati? Dar ceilalti parinti? Dar restul copiilor din clasa? Ce magie si puteri nemaivazute are o femeie incat sa manipuleze 28 de copii si dublu numarul de parinti, conducerea scolii, si superiorii de la inspectorat si minister?

  Sigur nu ati publicat un asemenea material doar in baza unor declaratii a doua perechi de parinti si unor inregistrari ilegale, mai ales cand forurile superioare sesizate in mod repetat au decis ca nu exista fundament pentru plangerile lor – asta ar fi calumnie.

  Un adevarat jurnalist stie asta, dupa cum stie si ca fiecare stire trebuie verificata din cel putin 3 surse independente. Ce faceti dvs nu este presa, este aruncat cu mizerie pentru un click.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here