„Atac” la Strunga şi Sârca! Se lansează rachete de… grindină

Ministerul Agriculturii va lansa o procedură pentru amenajarea în judeţul Iaşi a unor noi puncte de lansare de rachete antigrindină. Potrivit reprezentanţilor autorităţii centrale, în acest an sunt prevăzute a fi construite în cadrul Grupului Cotnari trei puncte de lansare: Strunga, Sârca şi Hălăuceşti.

„Astfel se va asigura o protecţie eficientă a căderilor de grindină a zonei Târgu Frumos (zona Cucuteni, Costeşti, Bălţaţi, Ion Neculce, Balş şi oraşul Târgu Frumos). Având în vedere repartizarea fondurilor bugetare realizată abia în luna martie, urmează demararea procedurii de achiziţie pentru realizarea acestor puncte de lansare din Grupul Cotnari“, se arată într-o adresă a Ministerului Agriculturii, publicată pe site-ul Senatului.

Conform documentului, în Grupul Cotnari sunt operaţionale cinci puncte de lansare, iar alte patru vor intra în omologare pe parcursul acestui an în Grupul Huşi (Creţeşti, Buneşti-Avereşti, Codăeşti şi Soleşti). Astfel, până la sfârşitul anului 2017, suprafaţa de protecţie a unităţii de combatere Moldova 1 Iaşi, care cuprinde cele două grupuri mai sus menţionate, va ajunge la circa 177.000 ha. Unitatea de combatere a grindinei de la Iaşi a fost inaugurată în toamna anului 2015.

Şi la acest capitol, Iaşul este oarecum defavorizat în alocarea de fonduri. În Hotărârea de Guvern 70/2017, unitatea de la Iaşi beneficiază de fonduri de la bugetul de stat în valoare de 4,4 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here