@ Mihai Bălan, primarul din Bârnova, a desființat societatea de servicii publice a primăriei și a încredințat toate lucrările pe care aceasta le realiza anterior unei firme private pe care o controla prin interpuși @ În 2019, Rubicon Power SRL a preluat salariații de la fosta societate a Consiliului Local și a primit de la primărie contracte pentru lucrări pe care le realiza tot cu utilajele primăriei @ În 2021, după ce societatea s-a capitalizat cu fonduri dirijate de Primăria Bârnova, firma a fost preluată oficial de fiul primarului, Ștefănel Bălan, și a intrat puternic în imobiliare @ Familia Bălan lucrează la două capete: societatea fiului achiziționează terenuri, iar tatăl-primar dirijează investițiile publice către proprietățile fiului @ Ultima ispravă: în 2023, Primăria Bârnova a plătit un proiect pentru extinderea rețelei de canalizare pe o porțiune de stradă care trece printre terenurile cumpărate de firma fiului, Rubicon Power, în 2020 și 2021 @ Strada are 900 de metri, dar proiectul a fost întocmit doar pentru o porțiune de 100 de metri chiar în dreptul terenurilor pe care Bălan jr. construiește case @ Primăria a depus proiectul la Apavital SA pentru a finanța investiția și pentru a realiza lucrarea @ Furnizorul de apă a respins proiectul: „(…) proiectul a fost restituit către UAT Bârnova, întrucât nu erau clarificate și situațiile juridice ale terenurilor pe care urma să se amplaseze viitoarea rețea de canalizare”, a transmis Apavital @ Locuitorii din Bârnova strâng semnături și fac de ani de zile cereri pentru extinderea rețelei de canalizare, dar Primăria Bârnova nu face nimic @ Ultima speranță: fiul primarului să cumpere teren pe strada lor
Afacerile familiei primarului din Bârnova, Mihai Bălan, au ajuns la cifre de ordinul milioanelor de euro, după două mandate ale acestuia la conducerea comunei: primul sub sigla PSD, al doilea cu PNL. Totul a pornit de la o firmă căpușă pe care Bălan a reușit să o cupleze la fondurile primăriei pe care o conduce. Este vorba de Rubicon Power SRL, societate care inițial era deținută de o femeie cu rol de interpus. După ce societatea Rubicon Power SRL s-a capitalizat căpușând Primăria Bârnova, firma a intrat sub controlul oficial al familiei Bălan, fiind preluată de către fiul primarului, Ștefănel Bălan. Rubicon Power SRL a intrat puternic în imobiliare, fiind beneficiară a unor tranzacții cu dezvoltatori locali ale căror proiecte au fost autorizate de către primărie sau cu persoane cărora tot primăria le-a reconstituit dreptul de proprietate în urma unor proceselor de retrocedare a terenurilor confiscate abuziv de către regimul comunist.
Sprijinul pe care Primăria Bârnova l-a acordat firmei Rubicon Power SRL a continuat și în „epoca imobiliarelor”, proiecte ce privesc extinderea rețelelor de utilități fiind direcționate către proprietățile cumpărate de societatea fiului primarului.
Primul pas: Bălan a desființat societatea primăriei. Firma căpușă a preluat contractele și angajații
La iniţiativa primarului Mihai Bălan a fost înfiinţată firma SC Servicii Publice Bârnova SRL, deţinută în proporţie de 100% de către Consiliul Local Bârnova. Societatea trebuia să se ocupe de mai tot ceea ce înseamnă lucrări publice, de la întreţineri de drumuri, deszăpezire și până la igienizarea imobilelor aflate în proprietatea Consiliului Local. Administrator al firmei a fost desemnat Aurora Dăscălescu.
După doar aproximativ doi ani de funcţionare, tot la iniţiativa aceluiași primar Mihai Bălan, firma a fost desfiinţată printr-o hotărâre a Consiliului Local.
La scurt timp, în aprilie 2019, a fost înfiinţată firma Rubicon Power SRL, al cărei administrator este aceeași Aurora Dăscălescu, iar unic asociat era Mihaela Grigoruță, care anterior fusese vânzătoare la un magazin. Abia înfiinţată, firma începe să prindă contracte cu Primăria Bârnova prin încredinţare directă, fără licitaţie, pentru același tip de lucrări pe care anterior la presta Servicii Publice Bârnova SRL.
În 2019 s-au adunat șapte contracte atribuite direct și a căror valoare a ajuns la peste 180.000 de lei. Rubicon Power a folosit pentru derularea contractelor angajații Servicii Publice Bârnova, pe care i-a transferat imediat după înființare, și utilajele cumpărate de Primărie, pentru care nu a plătit niciun leu.
Mihaela Grigoruţă deţinea 100% din părţile sociale ale firmei Rubicon Power SRL, care era administrată de către Aurora Dăscălescu.
Era imobiliarelor: fiul primarului Bălan preia oficial Rubicon Power SRL
Spre sfârșitul anului 2019, Rubicon Power SRL este înlocuită de către o altă societate în relația cu Primăria Bârnova. Este vorba despre despre Aga Uitil Trend SRL. Pe 31 octombrie 2019, cei șase angajați ai firmei Rubicon Power, inclusiv administratorul Aurora Dăscălescu, își încetează contractele de muncă și de la 1 noiembrie, își încep activitatea la noua firmă căpușă.
Pentru Rubicon Power SRL a urmat o nouă epocă, cea a afacerilor imobiliare.
În octombrie 2020, Rubicon Power SRL, reprezentată încă de aceeași Mihaela Grigoruță, a cumpărat de la familia Haută suprafața de 1.500 metri pătrați pentru suma de 58.500 lei. Adică, aproximativ 7,8 euro/mp, un preț cu mult mai mic față de cel al pieței
În iulie 2021, societatea Rubicon Power SRL, reprezentată de această dată de către Ștefănel Bălan, fiul primarului Mihai Bălan, a cumpărat alte două proprietăți pe aceeași stradă. Terenurile de 3.300 metri pătrați și 1.534 metri pătrați se află de o parte și de alta a străzi Tudor Arghezi. Pentru aceste două imobile firma lui Bălan a plătit lui Chirica V. suma de 150.000 lei, adică 6,2 euro/mp.
Prețurile declarate în cele două contracte sunt foarte mici. Spre exemplu, la distanță de câțiva metri, o proprietate de 1.600 metri pătrați este scoasă la vânzare pentru un preț „nenegociabil” de 50 de euro/mp.
Aceste tranzacții imobiliare realizate de către Rubicon Power SRL au fost urmate de o serie de operațiuni cadastrale de alipire și dezmembrare, din care au rezultat mai multe loturi de aproximativ 500 metri pătrați fiecare. Însă, ulterior în decembrie 2023 și ianuarie 2024, firma Rubicon Power a început să înstrăineze terenurile către alte două firme ale familiei Bălan, Fuison Investment Group SRL și Garibaldi SRL.
Canalizare din bani publici doar pentru terenurile lui Bălan jr.
În prezent pe o latură a străzii Tudor Arghezi au început lucrările de construire a mai multor case. În dreptul fiecărei parcele pe care se construiesc casele au fost amenajate guri de vizitare prin care locuințele vor fi racordate la rețeaua de canalizare. Fiul investitor a avut inspirație și a anticipat că tatăl său, primarul comunei Bârnova, va susține investiția pentru extinderea rețelei de canalizare exact pe strada Tudor Arghezi.
După ce firma lui Bălan jr, Rubicon Power SRL, a achiziționat terenurile de pe strada Tudor Arghezi, Primăria Bârnova a plătit pentru realizarea unui proiect privind extinderea rețelei de canalizare pe o porțiune de doar 100 metri, exact prin dreptul terenurilor cumpărate de fiul primarului. Investiția urma să fie aprobată și realizată cu fonduri asigurate de ApaVital SA.
În septemebrie 2022, primăria Bârnova a eliberat autorizația de construire: „EXTINDERE REȚEA CANALIZARE PE STR. TUDOR ARGHEZI, sat Bârnova, com. Bârnova, jud. Iași”, solicitată de către „COMUNA BÂRNOVA reprezentată prin primar BALAN MIHAI”
De altfel, primarul se mândrește cu această realizare și în raportul de activitate pentru anul 2022: „(…) urmare a solicitărilor înregistrate din partea comunității locale, am considerat necesar de finanțat, din bugetul propriu de venituri și cheltuieli, și altor obiective de investiții în Lista de investiții pentru anul 2022. Acestea se referă la: „Extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare în Comuna Bârnova, Sat Vișan (strada Sânzienelor, str. Tudor Arghezi)”. Acest proiect va fi executat de Apavital, proiectarea fiind asigurată de la bugetul local”
ApaVital a respins proiectul din cauza „situațiilor juridice ale terenurilor”
Într-un răspuns comunicat redacției 7IAȘI, societatea ApaVital SA menționează că în privința străzii Tudor Arghezi, care are o lungime de aproximativ 900 metri, proiectul depus de Primăria Bârnova prevedea extinderea rețelei de canalizare pe o distanță de doar 100 metri. Exact prin dreptul terenurilor cumpărate de firma lui Ștefănel Bălan! Conform aceluiași răspuns, finanțarea a fost refuzată din cauza situației juridice a terenurilor.
„La solicitarea cetățenilor din zonă, UAT Bârnova a întocmit proiectul referitor la ”Extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare în com. Bârnova, Jud. Iași, Sat Vișan, Bârnova, Todirel” care includea – printre altele – si extinderea unui tronson de canalizare de circa 100 metri liniari pe str. Tudor Arghezi.
Ulterior, respectiv în cursul anului 2023, proiectul a fost transmis catre APAVITAL S.A. pentru execuția acestuia din surse proprii, în limita fondurilor disponibile.
În urma analizei documentației tehnico-economice, proiectul a fost restituit către UAT Bârnova, întrucât nu erau clarificate și situațiile juridice ale terenurilor pe care urma să se amplaseze viitoarea rețea de canalizare.
Menționăm faptul că strada Tudor Arghezi din localitatea Vișan are o lungime totală de circa 900 metri liniari, din care doar 388 metri liniari beneficiază de echipare cu sistem de colectare a apelor uzate menajare, realizat prin investiția cu fonduri POS Mediu, din anul 2016”, se arată în răspunsul transmis de ApaVital redacției 7IAȘI.
Primarul Bălan: „Nu se mai face, nu mai facem… Nici nu-i nevoie”
Mihai Bălan susține că proiectul imobiliar dezvoltat de firma fiului său nu avea nevoie de o rețea nouă de canalizare, deoarece se poate „înțepa” oricând la conducta de pe o stradă adiacentă, Alexandru Macedonski.
„Nu se mai face, nu mai facem… Nici nu-i nevoie. Se înțeapă în conducta de pe strada Macedonski. Este făcută, dar nu s-a dat încă în folosință. A fost făcută de Apavital sută la sută, Primăria nu are nicio treabă.
„Dar, cine vă plătește să scrieți? Tincu (George Tincu, consilier local PSD – n.r.) sau Maricel Popa? Sau useriștii?”, a spus primarul Mihai Bălan.
Cererile pentru canalizare, ignorate. Bloc cu 30 de familii, racordat la fosă
Mulți dintre locuitorii satelor din Bârnova susțin că investițiile în extinderea rețelelor de canalizare se fac după criterii de nimeni știute și că cererile lor sunt mereu ignorate.
O situație deosebită este cea a locuitorilor unui bloc de pe strada Eroilor. Este vorba despre un imobil cu aproximativ 30 de apartamente, care a fost construit în perioada regimului comunist pentru salariații de la fostul IAS Bârnova. Blocul nu a fost niciodată conectat la vreo rețea de canalizare, iar până anul trecut apele menajere erau evacuate printr-o conductă care deversa în albia râului aflat la o distanță de câteva sute de metri. Urmare a unor controale și sancțiuni aplicate de autorități, deversarea a fost oprită. Ca o soluție provizorie, a fost construită o fosă septică care deservește blocul. Însă aceasta se umple la capacitate maximă după doar o zi, iar serviciile de vidanjare sunt o povară greu de suportat pentru cele 30 de familii care au posibilități financiare reduse. Locuitorii blocului de pe strada Eroilor s-au adresat Primăriei Bârnova, solicitând extinderea rețelei de canalizare, dar nu au primit niciun răspuns. În vara anului trecut, cele 30 de familii au organizat și un mic protest, demers care de asemenea nu a avut vreun rezultat.
Încă un exemplu: aproximativ 150 de familii de pe strada Anastasia Doamnă solicită de ani de zile extinderea rețelei de canalizare, fără ca cererile acestora să primească vreun răspuns de la Primăria Bârnova. Strada Anastasia Doamnă este legată de drumul principal care străbate comuna și care este deservit de canalizare.
În aceeași situație se află locuitorii de pe strada Regina Maria, populată de sute de familii. Drumul care leagă Bârnova de municipiul Iași este populat de familii care și-au construit locuințe în speranța că peste ani vor beneficia de canalizare. Ideea rămâne la stadiul de vis, primarul a stabilit alte priorități.
Tudor LEAHU