Așa ceva doar la Iași se întâmplă! Au schimbat o stradă din pix pentru un proiect de blocuri în spatele Mitropoliei

@ Scamatoria apare în PUZ-ul propus de către basarabenii de la Zinan, care intenționează să ridice clădiri de apartamente și birouri pe strada Petru Movilă din spatele Mitropoliei @ Stradela Uzinei, prin care ar trebui să se realizeze accesul auto în complexul imobiliar, este prezentată în planșă cu două benzi și o lățime de 7 metri, deși în realitate, aceasta are doar 3 metri lățime și este reglementată cu „sens unic” @ Pe această stradelă ar trebui să se realizeze accesul și ieșirea dintr-un complex imobiliar cu 225 locuri de parcare în subteran și la suprafață @ Inițial, Zinan a propus construirea unor clădiri cu 7 etaje, dar urmare a avizului de la Ministerul Culturii, regimul de înălțime a fost redus la 4 etaje @ Un alt proiect imobiliar al Zinan, un bloc pe strada Arcu, a fost blocat de instanțele de judecată, care au anulat autorizația de construire și PUZ-ul prin două sentințe rămase definitive

Basarabenii de la Zinan, care dețin o suprafață de 5.600 metri pătrați pe strada Petru Movilă din spatele Mitropoliei, încearcă să obțină avizul pentru un proiect imobiliar pornind la drum cu o minciună. În planașa PUZ, dar și în partea scrisă a proiectului, se face vorbire despre un drum rutier care ar trebui să asigure accesul în incinta complexului imobiliar, un anasamblu de clădiri cu patru etaje cu destinația de apartamente și birouri.  Este vorba despre stradela Uzinei, un drum îngust pe care nu pot circula mașini pe ambele sensuri de mers, deoarece are o lățime a carosabilului de doar 3 metri. De altfel, Stradela Uzinei este reglementată cu „sens unic”. Însă, în PUZ, artera rutieră figurează cu dublu sens și cu o lățime de 7 metri.

Proiectul, care a revenit pe masa Comsiei de Urbanism din Consiliul Local după ce a fost pasat ani de zile între instituțiile cu atribuții de avizare în domeniu, prevede amenajarea a 225 locuri de parcare: 205 în subteran și alte 20 la nivelul solului.

În 2018, Zinan propunea ridicarea pe terenul din spatele Mitropoliei a mai multor clădiri cu 7 etaje, dar Ministerul Culturii, prin avizul eliberat, a redus semnificativ din înălțime acestora, ajungându-se la dora 4 etaje. Mai precis, proiectul propune edificarea unor clădiri în regim  S+P+4E+ETh.

Tranzacția imobiliară a anului 2017

Firma Zinan, controlată de familia Zincenco, a pus mâna pe terenul de pe strada Petru Movilă în 2017, când a plătit fostului proprietar, Transmixt SA, peste 2 milioane de euro. Transmixt SA aparține omului de afaceri Ilie Foia, patronul restaurantului Corso.

Cele trei loturi de teren achiziționate de Ilie Foia în anii 2002 – 2006 au fost vândute în iunie 2017 către Zinan Group Investment SRL  cu 9,5 milioane lei echivalentul de la acea vreme a peste 2 milioane de euro. Proprietatea este formată dintr-un teren în suprafață de 5.600 metri pătrați și de clădirile edificate pe acesta, peste 1.200 metri pătrați de construcție.

Blocul de la „Voința”, anulat de instanță

Un alt proiect controversat al basarabenilor de la Zinan este cel de pe strada Arcu, în  spatele fostei săli de sport Voința, care la rândul său a fost înlocuită de o clădire de birouri. Aici firma a încercat să ridice un bloc, proiectul s-a oprit la scurt timp, când investitorul nu apucase să construiască decât parterul. Investiția a fost oprită de instanțele de judecată, care au emis două hotărâri definitive în 2018 și 2019.

Cu toate acestea, proiectul imobiliar a fost resuscitat chiar cu ajutorul unuia dintre contestatari, care a decis să se asocieze cu Zinan. Mai precis, la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2020, inițiatorul proiectului imobiliar, Zinan Investment Group SRL, și Afer SRL au obținut un nou certificat de urbanism pentru „ PUZ- construire clădiri pentru locuințe colective și servicii” pe terenul de pe strada Arcu nr. 8. Asocierea a făcut ca suprafața studiată  prin noul PUZ  să se dubleze. Documentele anulate anterior în instanță prevedeau ca Zinan să ridice un turn cu parter și 11 etaje pe terenul de pe strada Arcu nr. 8.

Cine sunt moldovenii de la Zinan

Zinan Investment Group SRL a fost înființată în anul 2015 de către familia Zincenco. Ludmila, Nicolai și Andrei Zincenco dețineau câte 30% din acțiunile societății, iar mezinul Alexandr restul de 10 procente.

În anul 2016, moldovenii au majorat capitalul social al firmei cu suma de 870.000 euro aport în numerar!

Firma moldovenilor a achiziționat începând cu anul 2016  mai multe proprietăți de valoare în municipiul Iași în valoare de câteva milioane de euro. Inițial, compania a avut obiectul de activitate fabricarea vopselurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here