APIA Iași, în centrul unui scandal uriaș. DNA și Poliția sunt asaltate de sesizări

Constantin MAZILU

  • APIA Iași a început o serie de represalii împotriva unui fermier ieșean care a depus la DNA un denunț împotriva șefilor instituției
  • S-a ajuns până acolo încât directorul APIA Iași a chemat Poliția pentru a-l împiedica pe Vasile Giurgiuveanu, fermierul vizat, să înregistreze o hârtie
  • „Sergiu Jităreanu și Smărăndița Careja vor să distrugă o serie de probe utile anchetei declanșate de Direcția Națională Anticorupție”, a spus Vasila Giurgiuveanu

Disperare mare la APIA Iași unde directorul general Sergiu Jităreanu și directoarea adjunctă Smărăndița Careja ar face orice numai să împiedice finalizarea unei anchete declanșate de Direcția Națională Anticorupție ca urmare a unui denunț făcut de fermierul ieșean Vasile Giurgiuveanu.
S-a ajuns până acolo încât Sergiu Jităreanu a chemat Poliția pentru a-l împiedica pe Giurgiuveanu să înregistreze o hârtie în care erau descrise o serie de abuzuri săvârșite de APIA Iași. Mai mult decât atât, Vasile Giurgiuveanu este convins că Sergiu Jităreanu și Smărăndița Careja vor să distrugă o serie de hârtii prin care se poate demonstra frauda cu fonduri europene care a fost denunțată la DNA, fapte care privesc implicarea directă a celor doi directori.
Pentru a înțelege mai bine situația trebuie să reamintim că Vasile Giurgiuveanu a reclamat la DNA Iași faptul că Smărăndița Careja a încasat cu acte false subvențiile soacrei sale în condițiile în care pentru suprafața deținută de bătrână se plătesc de ani de zile subvenții firmei Vasyhot SRL în baza unui contract de arendă.

„Vor să distrugă contractul de arendă pentru a ascunde frauda”

Invocând o serie de nereguli care ar fi fost detectate în urma unor controale dispuse de APIA Iași, după ce fermierul a început să sesizeze neregulile săvârșite de angajații instituției, deci cu scop de răzbunare, Sergiu Jităreanu i-a transmis lui Giurgiuveanu în mod oficial să depună contractele de arendă în original.
Giurgiuveanu s-a conformat și a venit la sediul APIA pe data de 3 aprillie a.c. având asupra sa contractele de arendă. Giurgiuveanu le-a permis inspectorilor să le studieze, dar nu a vrut să le depună deoarece printre acestea se aflau și contractele pe care firma sa Valyhot SRL le semnase cu Leonora Careja, soacra Smărăndiței Careja.

„Le-am spus că nu le dau contractele în original deoarece sunt convins că vor să le distrugă astfel încât să nu mai existe probe pentru a demonstra faptul că Smărăndița Careja a încasat ilegal subvenția socrei sale. În momentul în care i-am întrebat de ce nu acceptă copii ale contractelor și de ce doresc să le predau în original au chemat Poliția”, a povestit Vasile Giurgiuveanu.

A venit Poliția și firma de pază. Nu au vrut să-i înregistreze o hârtie

Jităreanu a apăsat butonul de panică prin care solicita intervenția firmei de pază și a sunat și la 112. După ce au ajuns la fața locului, cei doi agenți dela Secția 2 Poliție au constatat că au fost chemați degeaba. Folosindu-se de ascendența sa asupra unor angajați, Jităreanu a încercat să-i determine să spună că Giurgiuveanu a făcut scandal și a amenințat niște funcționari. Însă, nici unul dintre funcționari nu i-a făcut pe plac lui Jităreanu astfel încât polițiștii au părăsit sediul APIA fără să-i aplice lui Giurgiuveanu vreo sancțiune.

„Eu le-am explicat polițiștilor că venisem la APIA să le prezint contractele de arendă și să înregistrez o contestație împotriva deciziei de suspendare a plății subvenției pentru anul 2016. Această atitudine de șicanare a mea din partea conducerii APIA este făcută numai în scop de răzbunare pentru ilegalitățile pe care le-am denunțat la DNA Iași. Prin aceste demersuri abuzive mi-au anulat subvenția pentru anul 2016”, a adăugat Giurgiuveanu.
După incidentul din sediul APIA, Giurgiuveanu s-a prezentat din nou la DNA Iași unde a depus o nouă plângere împotriva conducerii APIA Iași acuzându-i de această dată pe cei doi directori de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

„A vrut să-i facă pe plac amantei”

În primul denunț depus la DNA Iași, Giurgiuveanu a precizat că Sergiu Jităreanu nu a verificat cele sesizate referitoare la subvenția încasată de familia Careja deoarece directoarea adjunctă este amanta șefului APIA Iași. Menționăm că și fosta soție a lui Jităreanu, Elena Font a spus că acesta are o relație amoroasă cu Smărăndița Careja.

„Toți fermierii au încasat subvențiile până la data de 31 martie a.c. dar mie mi-a fost amânată sub pretextul că ar fi unele nereguli fiind prejudiciat. În realitate Jităreanu își exercită influența pe care o are în calitate de director APIA Iași pentru a-i procura amentei sale Smărăndița Careja sentimentul de răzbunare, cei doi urmărind falimentarea mea. Vasile Giurgiuveanu a încheiat cu Leonora Careja un contract de arendă pentru suprafața de 1,15 hectare de teren, pentru o perioadă de 10 ani. Contractul a fost încheiat pe data de 17.03.2011 și a fost înregistrat la Primăria Tătăruși cu numărul 39. Din ziua în care a fost încheiat acest contract, firma lui Giurgiuveanu, SC Vasyhot SRL a încasat subvenția de la APIA și i-a plătit Leonorei Careja drepturile cuvenite. Conform contractului încheiat cu Giurgiuveanu, Leonora Careja trebuia să primească de la Vasyhot SRL o cantitate de 500 kg de grâu pe an. Giurgiuveanu și-a achitat în fiecare an obligațiile față de bătrână dar a arătat că și nora sa Smărăndița Careja a încasat subvențiile pentru suprafața arendată de Leonora Careja folosind documente false.

Ce spune APIA despre scandal

Jurnaliștii 7 Est au solicitat conducerii APIA Iași să ofere unele explicații legate de incidentul de pe data de 3 aprilie când s-a solicitat intervenția Poliției.
„Domnul Giurgiuveanu s-a prezentat la sediul instituției având asupra sa contractele de arendă în original. Acesta s-a deplasat în secretariarul instituției încercând să determine funcționarul public care asigură secretariatul să înregistreze o adresă potrivit căreia prezintă contractele de arendă pentru verificare fără a le și lăsa în acest scop. În acest scop, țipând și gesticulând s-a apropiat de consilierul juridic al instituției îngrădindu-i libertatea de mișcare. În acest scop a fost acționat butonul de panică fiind solicitată și prezența unui echipaj de Poliție”,a precizat APIA Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here