Amenzi de peste 367.000 de lei date de comisarii OPC Iași, în luna octombrie

În luna octombrie a acestui an, comisarii de la Protecția Consumatorului Iași au dat amenzi care depășesc o valoarea de 367.000 de lei. Conform raportului de activitate al Comisariatului, în această lună au fost inițiate 336 de acțiuni de control, fiind aplicate 137 de amenzi și 74 de avertismente. Totodată, au fost înregistrate 327 de reclamații.

 

În ceea ce privește verificarea respectării prevederilor legale privind comercializarea produselor de panificaţie şi a pâinii, au fost verificaţi un număr de 25 de operatori economici, dintre care la 15 s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare, fiind aplicate un număr de 10 amenzi în valoare totală de 25.500 lei şi 5 avertismente.

 

La modul de comercializare şi etichetare a băuturilor spirtoase, comisarii OPC au verificat un număr de 17 operatori economici, dintre care la 14 s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare, fiind aplicate un număr de 7 amenzi în valoare totală de 13.500 lei şi 7 avertismente.

 

În ceea ce privește respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor la comercializarea pachetelor de servicii turistice, au fost verificaţi un număr de 9 operatori economici, dintre care la 4 operatori economici s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare, fiind aplicate 3 amenzi în valoare de 3.000 lei şi 1 avertisment.

 

Verificări privind buteliile pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) – tip aragaz, (în reţeaua de distribuţie şi în staţiile de umplere), umplute, pregătite pentru livrare către consumatori au fost făcute la un număr de 5 operatori economici, dintre care la 3 operatori economici  s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare, fiind aplicată o  amendă în valoare totală de 1.000 lei şi 2 avertismente.

 

 

Comisariatul de la Iași a descins și la prestatorii de servicii de estetică şi igienă personală – frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje. Au fost verificaţi un număr de 87 operatori economici, dintre care la 76 operatori economici s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare, fiind aplicate un număr de 53 amenzi în valoare totală de 132.000 lei şi 23 avertismente.

Reclamaţiile înregistrate în luna octombrie au ca obiect în principal: facturare consum energie electrică, întreruperi în furnizarea energiei electrice, facturare servicii telefonie mobilă, refuz reziliere contracte telefonie/CATV, servicii turistice, bunuri de folosinţă îndelungată defectate în perioada de garanţie, produse alimentare cu modificări organoleptice sau cu termen de valabilitate depăşit, preţuri care nu coincid cu cele afişate la raft, servicii financiare, servicii de construcţii, servicii transport persoane, intermediere locuri de munca, servicii poştale şi de curierat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here