Amendă record pentru forajele ilegale de la Miroslava. Garda de Mediu: „efecte negative asupra solului și ecosistemelor”

Garda de Mediu Iași a aplicat o amendă de 30.000 lei firmei din Suceava care a făcut săpăturile ilegale lângă șoseaua de centură pentru un proiect balnear al Primăriei Miroslava. Fără aviz de la Agenția Națională de Resurse Minerale, cu hotărâri de Consiliu Local emise după începerea lucrărilor și deversări de reziduuri în Bahlui, proiectul de la Miroslava a fost sanționat de comisarii de la Mediu, cu obligația de refacerea solului. „Amendă contravențională în valoare de 30.000 lei pentru încălcarea obligației prevăzute de art. 94, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005 privind protecția mediului cu privire la obligațiile persoanelor juridice care prospectează, explorează sau exploatează resursele naturale, de a remedia zonele în care solul, subsolul și ecosistemele terestre au fost afectate”.

Forajele ilegale executate la mare adâncime pentru un așa-zis centru balnear lângă șoseaua de centură a Iașului, ce au dus la deversări de deșeuri în Bahlui, au fost verificate de comisarii de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași. Lucrările executate de către societatea Geonord Foraje SRL Suceava și plătite de Primăria comunei Miroslava au fost demarate fără avizul Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), ceea ce a făcut ca firma să fie amendată. În plus, societatea din Suceava trebuie să refacă integral zona unde a săpat și unde a făcut deversările necontrolate.

Dezastru lângă șoseaua de centură! 

Pe parcursul mai multor zile au fost efectuate foraje în zona Uricani, pe un perimetru aflat între stadion și șoseaua de centură. De pe urma lucrărilor de forare au rezultat reziduuri, în special apă cu nămol, care au fost captate de o conductă și ulterior dirijate printr-o rigolă de sub șoseaua de centură și printr-un șanț săpat pe o distanță de aproximativ doi kilometri până în albia râului Bahlui. Controlul efectuat de comisarii de la Garda de Mediu a arătat că deși firma din Suceava deținea avize prealabile obținute de la instituțiile abilitate, lucrările au fost efectuate cu încălcarea legislației.
„Urmare a controlului comisarilor GNM-CJ Iași la lucrările de execuție a unui foraj de exploatare ape minerale naturale de pe raza comunei Miroslava, s-a constatat că deși proiectul a fost reglementat de autoritățile de mediu și ape, condițiile stabilite în actele de reglementare nu au fost respectate. Neconformitățile stabilite se referă la: neanunțarea autorităților pentru protecția mediului privind incidentele apărute la executarea forajelor; neamenajarea forajului în vederea evitării acumulării excesului de apă; la apariția caracterului artezian al apelor din foraj executantul proiectului nu a luat măsuri cu privire la controlarea apelor în exces pentru a înlătura efectele negative asupra solului și ecosistemelor terestre și de a nu obtura circulația apelor în zonele de rigole și în zonele de casete betonate ce subtraversează Centura Iași și alte căi de acces din zonă; nu au fost înlăturate materialele sau depunerile din zona rigolelor și casetelor de subtraversare, fapt ce a generat obturarea acestora; nu s-a făcut dovada existenței unui punct cu materiale de intervenție în cazul poluării accidentale; nu s-a respectat regimul deșeurilor”, se arată în nota comisarilor de la Garda de Mediu- Comisariatul Județean Iași.

Nu au anunțat autoritățile

Firma a executat lucrările ilegal, asta pentru că nu avea aviz de la ANRM. În plus, odată ce societatea a descoperit ape cu „caracter artezian” și acest lucru trebuia anunțat, însă nici firma din Suceava și nici Primăria Miroslava nu au notificat instituțiile. În aceste condiții, Garda de Mediu a sancționat cu avertisment societatea din Suceava.
„Pentru aceste neconformități, executantului acestui proiect de exploatare și prospectare geologică i s-au impus măsuri corective și a fost sanctionat contravențional cu: avertisment pentru încălcarea obligației titularului de a notifica autoritatea competentă pentru protecția mediului când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a condițiilor care au stat la baza emiterii acestora”, se arată în decizia Gărzii de Mediu.

30.000 lei amendă pentru distrugerea solului de lângă șoseaua de centură

Mai mult, Garda de Mediu a amendat Geonord Foraje SRL cu 30.000 lei pentru că nu a refăcut solul afectat de săpăturile ilegale.
„Amendă contravențională în valoare de 30.000 lei pentru încălcarea obligației prevăzute de art. 94, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005 privind protecția mediului cu privire la obligațiile persoanelor juridice care prospectează, explorează sau exploatează resursele naturale, de a remedia zonele în care solul, subsolul și ecosistemele terestre au fost afectate”, mai susțin comisarii de la Garda de Mediu Iași.

Forajele executate fără avizul Agenției Naționale a Resurselor Minerale

Contractul pentru realizarea forajelor a fost atribuit firmei Geonord Foraje SRL printr-o procedură de încredințare directă. Primăria comunei Miroslava a publicat anunțul în sistemul electronic de achiziții publice pe 23 februarie 2023, cu un minut înainte de terminarea programului, la ora 15.59. A doua zi, la 8.30, contractul a fost atribuit firmei administrate de către Mihaeala Ioniță. Contractul care prespunea proiectarea, execuția forajelor și obținerea avizelor are o valoare de 406.000 lei și a fost semnat pe 28 februarie. După semnarea contractului, costurile investiției au crescut considerabil, astfel că la obținerea autorizației de construire, Primăria Miroslava a declarat o valoare de peste 700.000 lei.
După luni bune de la semnarea contractului cu firma Geonord Foraj SRL, Primăria Miroslava s-a trezit în situația în care nu putea obține permisul pentru prospecțiuni la mare adancime al ANMR, document pe care societatea contractată se angajase să-l obțină. În luna iulie, Geornord Foraje SRL a solicitat ANRM eliberarea permisului pentru foraje și prospecțiuni la mare adâncime, însă instituția a respins cererea pentru că documentația era incompletă și pentru că trebuia depusa de către comuna Miroslava, nu de către firma executantă. În schimb, răspunsul ANRM dezvaluie faptul că investiția trebuia aprobată de către Consiliul Local, aprobare pe care primarul Dan Niță nici măcar nu o solicitase. În disperare de cauză, primarul Dan Niță a inițiat pe 17 octombrie 2023, un proiect de hotărâre prin care a solicitat Consiliului Local, completarea actelor, dar și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrările de prospecțiuni la mare adâncime.

Primăria Miroslava, recidivistă. Deșeuri îngropate pe câmp

În cursul anului trecut, Garda de Mediu a făcut sesizare penală și a amendat Primăria Miroslava cu 30.000 lei pentru că a aruncat deșeuri rezultate de la un incediu, dar și alte materiale plastice și electronice pe câmpul de lângă padocul de câini. Controlul a fost efectuat după ce s-a descoperit faptul că deșeurile care au rezultat în urma incendiului care a cuprins un bloc din comună, au fost îngropate de către utilaje și angajați ai Primăriei Miroslava într-o zonă aflată țn proximitatea padocului de câini din localitate.

Vlad ROTARU

2 COMENTARII

  1. De ce nu s-a implicat si SGA IASI si ABA PRUT- BARLADcare si ei trebuiau sa ii sanctioneze cu DENUNT PENAL, iar MAI – IPJ IASI – SICE trebuiau sa inceapa cercetarile penale , care sa conduca la condamnarea penala a celor care au incalcat LEGEA APELOR nr. 107/1996.!!! Slaba activitatea ABA PRUT BARLAD si SGA IASI !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here