Am ajuns să importăm prăjituri şi pâine…

Deşi este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificaţie şi de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat. O cifră pe care specialiştii din industrie o pun pe seama importurilor masive de aluat congelat, pe care retailerii îl aduc din străinătate şi îl transformă în pâine „proaspătă“.

„Avem un comerţ modern care importă pâine congelată. Obiceiul de consum s-a dus către o pâine proaspătă care, de fapt, este o pâine precoaptă şi congelată. Consumatorul când o cumpără are impresia că este o pâine proaspătă făcută în brutăria magazinului, dar ea provine dintr-o pâine congelată şi semiproaspătă, un fel de ready-meal. Nu ştiu dacă o fi bună, nu o fi bună, dar de ace­ea apare multă pâine congelată în importuri“, a declarat Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR).

România se transformă într-o piaţă de desfacere pentru produsele alimentare fabricate în străinătate, în contextul în care, în patru ani importurile de produse alimentare au crescut cu aproape un miliard de euro, ajungând la 3,95 mld. euro în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here