Alimente benefice pentru creierul uman. Recomandările oamenilor de știință

Creierul consumă un sfert din energia întregului corp şi, ca să funcţioneze bine, are nevoie de hrană adecvată. Stresul, activitatea fizică sau intelectuală intensă obosesc creierul şi atunci el ne trimite semnale că are nevoie de forţe proaspete, mai concret, de mâncare.

 

Aşa cum corpul uman are nevoie constantă de substanţe nutritive, creierul nostru necesită, de asemenea, multă energie, hrană şi unele elemente importante. Potrivit oamenilor de ştiinţă, pentru îmbunătăţirea eficienţei activităţii creierului trebuie să consumăm anumite alimente sănătoase, cum ar fi:

 

Sfecla

Sfecla conţine nitraţi naturali graţie cărora creşte lumenul vaselor de sânge şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin la nivelul creierului. Cu cât alimentarea creierului cu sânge este mai bună, cu atât mai eficientă este activitatea sa.

 

Cercetătorii de la Universitatea Wake Forest au constatat că persoanele cu vârsta de peste 70 de ani pot conta pe o creştere semnificativă a fluxului sanguin la nivelul lobilor frontali a creierului dacă consumă frecvent suc de sfeclă. Anume lobii frontali suferă cel mai mult din cauza degenerărilor legate de înaintarea în vârstă.

 

Afinele

Aceste fructe de pădure sunt cea mai bogată sursă de antioxidanţi, numiţi antocianine, care previn demenţa senilă. Consumul frecvent ajută la îmbunătăţirea memoriei, echilibrului şi coordonării.

 

În plus, afinele, ajută la păstrarea elasticităţii pereţilor vaselor de sânge, prevenind astfel complicaţiile cardiovasculare.

 

Salvia

Medicii consideră că modificările creierului legate de vârstă şi boala Alzheimer sunt condiţionate în principal de deficitul neurotransmiţătorului acetilcolină. Acetilcolina este transmiţătorul de excitaţie între celulele nervoase de la nivelul sinapselor.

 

Odată cu îmbătrânirea, mecanismul de transmisie între neuroni este perturbat. Studiile au descoperit că folosirea uleiului de salvie păstrează memoria şi ameliorează capacităţile cognitive.

 

Ouăle

Ouăle conţin substanţe nutritive vitale, cum ar fi acidul folic şi vitamina B12. Aceste vitamine ajută corpul să reziste inflamaţiei sistemice şi acumulării aminoacidului homocisteina.

 

Homocisteina este elementul care dereglează comunicarea între neuroni şi contribuie la moartea acestora. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt asociate adesea cu boala Alzheimer.

 

Apa

Nu este nimic mai simplu decât să furnizăm organismului o cantitate suficientă de apă, dar din anumite motive, acest lucru nu se întâmplă permanent. Deficitul de lichide afectează grav funcţionarea creierului. Deshidratarea afectează memoria şi face concentrarea mai dificilă.

 

Cercetătorii de la Ohio State University au descoperit că persoanele care au băut apă suficientă au avut performanţe semnificativ mai bune la testele cognitive.

 

Acizii graşi omega-3

Aceste grăsimi se găsesc în peştele roşu, ulei de in, precum şi carnea animalelor, dar numai a celor ce pasc în spaţii libere. Creierul este constituit în proporţie de 60% din grăsime, deci nu trebuie să neglijăm aportul de acizi graşi benefici.

 

Produsele bogate în acizi graşi omega-3 contribuie la reducerea nivelului de inflamaţie sistemică, restabilirea membranelor neuronilor şi prevenirea aterosclerozei vasculare a creierului.

 

Merele

Asemenea afinelor merele conţin un nivel ridicat de antioxidanţi. Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că merele protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ. Acest fapt ajută la păstrarea memoriei şi îmbunătăţirea a inteligenţei generale. Merele îmbunătăţesc de asemenea capacitatea de concentrare a atenţiei.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here