Alexandru Rafila, despre când ar putea ajunge România la imunitatea de turmă. Ce spune medicul despre valurile cinci și șase

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, consideră că România ar putea ajunge la o imunitate colectivă până la sfârșitul anului. Rafila consideră, însă, că e nevoie de „o lună de solidaritate”.

„Acum, fără să avem niște măsuri deosebite, prin scăderea masei receptive – cu cât se îmbolnăvesc mai mulți, cu atât cei care ar putea să ia boala, devin ceva mai puțini – și atunci am ajuns a acest 1,02. Acum contează, ca să scădem numărul de cazuri, ca acest raport să devină subunitar. Să fie mai mic de 1 ca să scadă numărul de cazuri, a mai arătat doctorul Rafila.

Dacă noi o să stăm însă 4 săptămâni în jur de 1, n-o să scadă numărul de cazuri, se va ajunge în situația în care spitalele vor fi suprasolicitate pentru că pacienții ăștia mulți tot vin în fiecare zi… și lucrul ăsta va duce la creșterea mortalității. Nu vreau să mă gândesc să avem 600-700 de decese pe zi, dar ceea ce vă spun eu…

Luna asta de solidaritate pe care o propun o propun din îngrijorare și pentru faptul că dacă facem efortul ăsta, scăderea de pe platou va fi evidentă. Ăsta e un mare beneficiu pentru că mai ușurezi spitalele și n-o să fie la fel de multe decese”, a declarat Rafila, la Antena3.

Medicul a declarat că dacă ritmul de vaccinare va fi menținut, până la finalul anului se va ajunge la o imunitate colectivă de 70 la sută.

„Dacă elanul ăsta legat de vaccinare reușește să ne țină până la jumătatea lunii decembrie, să putem să vaccinăm încă 3-4 miloane de persoane, plus cei care au trecut prin infecție (există un raport de 1 la 5 între cazurile diagnosticate și cele nediagnosticate, care fac forme ușoare), o să ajungem probabil, spre sfârșitul acestui an, dacă ne ținem serios de treabă, undeva aproape de imunitatea colectivă, în jur de 70% poate și mai mult.

Și atunci discutăm de revenirea la normalitate, de un număr de cazuri care poate să crească în valurile 5 și 6, dar care nu pun probleme sistemului de sănătate, care permit desfășurarea activităților economice, așa cum se întâmplă în toate țările din UE care au atins acest prag de imunitate colectivă”, a mai spus Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here