Alexandra Dariescu în concert la FIE Iași 2017 alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova”

Celebra pianistă Alexandra Dariescu, născută la Iași, va susține un concert extraordinar în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017. Concertul vocal-simfonic va avea loc pe 24 mai, de la ora 19.30, pe scena din fața Palatului Culturii. Artista va interpreta Rapsodia pe o Tema de Paganini de Serghei Rachmaninov împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași și Corul academic „Gavriil Musicescu” și alături de dirijorul Gabriel Bebeșelea, dirijorul corului fiind Doru Morariu. Filarmonica „Moldova” Iași este co-organizator al acestui eveniment.

În anul 2013 Alexandra Dariescu devine prima pianistă româncă care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Alexandra este celebrată de public și critici peste tot în lume, având în discografie 3 CD-uri înregistrate solo și 2 cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra și respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Cea mai tânără muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este “Ambasador Special al Romaniei”, deținând pașaport diplomatic și concertând în întreaga Europă, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud și Asia.

Dedicată proiectelor de educație și caritate, Alexandra a ajutat la strângerea de fonduri de peste £180,000 în 2016 pentru programul Tinere Talente în Romania, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie și Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundației Adept, organizând prima ediție a Festivalului Transilvania la Londra în prezența ASR Printul Charles.

Alexandra s-a născut la Iași și a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin și Cornelia Apostol. La vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov și Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora și Imogen Cooper la Guildhall School of Music în Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveția și USA, cu Dimitri Bashkirov și Menahem Pressler în Elveția și Phillippe Cassard în Franta. Alexandra este Artist Onorific al Conservatorul Regal din Manchester și președinta Fundației Music în Lyddington în Marea Britanie.

Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, care a avut concertul inaugural în 1942, sub bagheta lui George Enescu, este una dintre instituțiile culturale cele mai active din oraș, susținând frecvent concerte în diverse locații, în afara sălilor de spectacol, creând o apropiere și mai mare față de publicul meloman. Muzicienii Filarmonicii sunt cunoscuți datorită profesionalismului, exigenței, disciplinei, toate dublate de un inepuizabil entuziasm.

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, reputația dirijorului Gabriel Bebeșelea a crescut rapid și substanțial în ultimii ani, transformându-l într-unul dintre cei mai buni dirijori români contemporani. Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, al Operei Naționale Cluj-Napoca și al Orchestrei Filarmonicii Sibiu/Hermannstadt, fiind „unul dintre cei mai talentați dirijori născuți în România în ultimii zeci de ani” conform George Enescu Festival Journal.

Mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017 găsiți pe pe www.fie.eu și www.facebook.com/festivaliasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here