Calcul inteligent: Cuza dă 3 milioane de euro în 8 ani de chirie la Romtelecom, apoi cumpără clădirea. Cât valorează aceasta cu adevărat?

E calculul pe 8 ani, din care în primii patru ani s-a plătit exorbitanta sumă de 2,8 milioane de euro. Apoi, rectorul spune că vrea să cumpere clădirea de la Fundaţie. La 700 de euro/mp, preţul acesteia tot n-ar depăşi 2,5 milioane de euro, mai puţin decât chiria plătită. Universitatea a obţinut reducerea chiriei, dar tot va plăti mai mult decât dacă ar fi cumpărat-o.

 

Universitarii de la Cuza nu renunţă la ideea de a prelua sediul Romtelecom de pe strada Lăpuşneanu. Conducerea Universităţii susţine că sediul beneficiază de o chirie modică, mai mică decât la Tehnopolisul în care este asociată.

 

Scandal din 2008 pe clădirea Romtelecom

Unul dintre cele mai controversate contracte încheiate de Universitatea „Al.I. Cuza” este cel legat de închirierea clădirii Romtelecom de pe strada Lăpuşneanu. Afacerea a fost perfectată în anul 2008, iar din 2009 imobilul a devenit sediul şcolilor doctorale din domeniul ştiinţelor umane. „Este strict necesară pentru şcolile doctorale. Cei care au făcut evaluări au privit favorabil faptul că avem o clădire a şcolilor doctorale. Finanţarea primită pentru programele de studii desfăşurate acolo este suficientă pentru a acoperi toate costurile”, spune Vasile Işan, rectorul UAIC.

 

 

 

Iniţial se ajungea la 700.000 euro pe an

Contractul cu Romtelecom are clauze de confidenţialitate iar Universitatea Cuza se prevalează de faptul că are autonomie universitară, deşi este instituţie a statului român. În 2008, când s-a încheiat contractul, suma lunară plătită către Romtelecom a fost estimată la circa 60.000 de euro pentru suprafaţa de aproximativ 3.600 mp. Aşadar, suma plătită anual ar fi fost de circa 720.000 euro anual. Cu aceşti bani, clădirea ar fi putut fi cumpărată direct de Universitatea Cuza, dacă era absolut necesară. „Nu pot dezvălui cifrele din contract, dar avem în vedere şi cumpărarea. Oricum, chiria este acum modică. Am renegociat la începutul anului trecut şi am obţinut condiţii bune. Ca ordin de mărime, pe metrul pătrat plătim mai puţin de jumătate decât am plăti la Tehnopolis”, susţine Vasile Işan.

 

A scăzut preţul

Tehnopolisul a fost realizat de o asociere din care face parte şi Universitatea Al.I. Cuza, aşadar referirea rectorului Işan este prezumată ca fiind în cunoştinţă de cauză. La suma vehiculată în 2008 de 60.000 euro pentru 3.600 mp la Romtelecom, ar reveni o chirie iniţială de circa 16 euro mp. Raportarea la chiriile Tehnopolis în cazul noului contract, scade această sumă considerabil. Potrivit ofertei de pe site-ul Tehnopolis, chiriile pe metrul pătrat pornesc de la 2 euro, fiind asigurate locuri de parcare şi supraveghere video. Trebuie menţionat însă că la Tehnopolis au fost reduse chiriile la începutul anului. În cazul în care luăm în calcul un preţ de 2 euro/mp şi pentru clădirea Romtelecom, similar cu cel de la Tehnopolis, preţul plătit lunar de Universitatea Cuza pentru clădirea de pe Lăpuşneanu ar fi de circa 7.200 euro, de circa 8 ori mai mic decât cel iniţial.

 

 

Au avut oferte de subînchiriere

Spaţiul de pe strada Lăpuşneanu rămâne o ţintă pentru viitoarele investiţii imobiliare ale universităţii Cuza. „Avem drept de preempţiune, dar nu este momentul să cumpărăm acum. Peste doi ani vom face această discuţie cu cei de la Romtelecom şi vom cere şi deducerea parţială a chiriei”, spune Vasile Işan. Mai mult chiar, Universitatea a avut în ultimii ani mai multe oferte de subînchiriere a unor spaţii din clădirea respectivă, cele mai multe de la unităţi bancare. „Nu spun că banii nu ne sunt necesari, dar noi am considerat că nu aşa trebuie obţinuţi. De aceea am refuzat toate aceste oferte”, adaugă rectorul de la Cuza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here