Achiziții ca în „Dosarul Vanghelie” la Iași. Banii primăriei au ajuns într-un bordei din Piatra Neamț

@ Primăria Schitu Duca a făcut achiziții la prețuri exorbitante de la o firmă cu sediul într-o casă dărăpănată dintr-o mahala locuită de rromii din Piatra Neamț @ Primăria a cumpărat coșuri de gunoi cu 850 de lei bucata, dar acestea se vând pe internet cu 250 de lei @ Copertinele pentru stațiile de autobuz au costat aproximativ 11.000 lei/bucata, în condițiile în care aceeași firmă a vândut același produs unei comune din județul Brăila cu 8.300 lei @ Contractele se încredințau direct prin sistemul electronic de achiziții publice chiar și la două minute de la înregistrarea ofertei @ Firma Metalex David Conf SRL a fost înființată în februarie 2021, iar  după două luni au început să curgă contractele cu Primăria Schitu Duca @ De aici, în doar câteva luni, a colectat peste 220.000 lei @ Primarul Grigore Corciovă spune că va continua să lucreze cu aceeași firmă și în 2022 pentru că „stațiile de autbuz trebuie să arate toate la fel”

În comuna Shitu Duca timpul stă în loc, deși banul public se irosește în neștire pe achiziții făcute la prețuri exorbitante. O firmă din Piatra Neamț, înființată în februarie 2021, a reușit în scurt timp, începând cu luna aprilie, să se conecteze la visetria comunei Schitu Duca din județul Iași, obținând fără licitație, prin încredințare directă, contract după contract. Fie că a fost vorba de contracte de servicii ori de furnizare bunuri, prețurile la care s-au făcut achizițiile sunt exorbitante. Câteva exemple: coșuri de gunoi cumpărate cu 850 lei bucata, în condițiile în care acestea se vând pe internet cu 250 de lei. O copertină pentru stațiile de autobuz a costat la Schitu Duca aproximativ 11.000 lei fără montaj. Aceeași copertină a fost vândută de către aceeași firmă către comuna Râmicelu din județul Brăila cu 8.300 lei. Un indicator „Atenție! Apa nu este potabilă” a costat 87 de lei.

O armonie suspectă. Contract atribuit în două minute

Firma Metalex David Conf SRL a fost înființată în februarie 2021, în acte fiind administrată de către Verginia Stănescu. Sediul social se află în Piatra Neamț pe strada Subdărmănești, într-o casă dărăpănată dintr-o mahala locuită preponderent de populație de etnie rromă. Din aprilie 2021, au început să curgă contractele cu Primăria Schitu Duca.

Pe 29 apilie 2021, Primăria Schitu Duca atribuie prin încredințare directă contractul pentru achiziția a 7 copertine pentru stațiile de autobuz. Acestea au fost prevăzute cu structură de fier forjat, cu două bănci și două coșuri de gunoi.

Peste 14.000 de lei a fost valoarea contractului, care nu includea însă montarea stațiilor. Acest contract a fost atribuit ceva mai târziu, dar către aceeași firmă, Metalex David Conf SRL. Alți bani, dar aceeași dstracție!

Pe 24 septembrie 2021, printr-o procedură similară de atribuire directă, a fost încredințat contractul pentru montarea celor 7 copertine ale stațiilor de autobuz. Firma din Piatra Neamț a adjudecat contractul cu peste 25.000 de lei. Deși au fost organizate proceduri diferite, un calcul matematic simplu arată că de fapt stațiile de autobuz au costat peste 14.000 de lei bucata.

Epopeea stațiilor de autobuz nu se oprește însă aici. Pe 23 decembrie, Primăria Schitu Duca încredințează un nou contract aceleiași firme pentru frunizarea a patru „adăposturi pentru stațiile de autobuz”

Contractul de 46.000 lei a fost atribuit la două minute de la înregistrarea ofertei în sistemul electronic de achiziții publice. Oferta Metalex David Conf SRL a fost înregistrată la ora 11.35, iar contractul a fost încredințat la ora 11.37.

La fel ca în dosarul Vanghelie: coș de gunoi cumpărat cu 850 de lei

În iunie și septembrie 2021, primăria Schitu Duca încheie alte contracte cu aceeași firmă din Piatra Neamț, atât pentru frunizarea unor obiecte de mobilier urban cât și pentru servicii de amenajare a platformelor de depozitare a gunoiului.

Pentru 18 paltforme betonate împrejmuite cu gard zincat, Shitu Duca a plătit peste 68.000 de lei.

Alți 12.240 de lei au ajuns tot prin încredințare directă la Metalex David Conf SRL prin internmediul unui contract având ca obiect furnizarea de coșuri de gunoi și  de indicatoare de avertizare.

Coșul de gunoi stradal a fost cumpărat cu 850 de lei bucata, deși un obiect similar se vine de cu doar 250 de lei/bucata la prima strigare, fără negociere. Indicatoarele „Atenție! Apa nu este potabilă”, confecționate dintr-un material plastic, au costat 87 de lei/bucată.

Primarul vrea să continue cu aceeași firmă

Primarul din Schitu Duca, Grigore Corciovă, nu s-a aflat ieri la birou. A răspuns însă la telefon și a declarat că se află în drum spre București, fiind prins cu treburi administrative. Despre prețurile la care s-au făcut achizițiile de la firma Metalex David Conf SRL, acesta a spus că nu poate face comentarii, aflându-se în imposibilitatea de a analiza documentele. Cu toate acestea, în 2022, va continua să colaboreze cu aceeași firmă din Piatra Neamț.

„Eu nu vă pot oferii informații precise în acest moment pentru că nu am acces la documente. Nu pot să vă spun dacă prețurile au fost mari sau mici. Cu stațiile de autobuz vom continua. Nu avem ce face, trebuie să arate toate la fel, nu?!”, a spus primarul PNL Grigore Corciovă.

Tudor LEAHU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here