An de an, Primăria Ungheni plătește studii și servicii de consultanță pentru același proiect care nu se realizează niciodată: extinderea reței de canalizare. Contractele de sute de mii de lei au fost încredințate în fiecare an către două firme, controlate însă de același om de afaceri, Dragoș Samoilă, un apropiat al actualei conduceri a PNL Iași. Practic, Samoilă vinde același proiect, „tras la xerox”, dar primăria nu obține niciodată finanțare. În plus, așa-zisa rețea de canalizare pe care primarul PNL Iulian Marcu spune că vrea să o extindă nu funcționează. Sunt doar țevi îngropate în pământ, canale în câmp și stații de pompare nefuncționale. Este un dezastru, rezultatul unui alt proiect cu finanțare europeană pe care Primăria Ungheni nu a fost în stare să-l implementeze. Firmele lui Dragoș Samoilă au prins contracte și pentru alte studii de consultanță pentru tot felul de proiecte care nu s-au realizat niciodată: piste de biciclete, panouri fotovoltaice, stații de încărcare, etc.
Mai mulți ani la rând, o primărie a plătit un munte de bani pentru proiecte de consultanță și studii pentru aceeași investiție, care nu a fost realizată niciodată. Din 2019 și până în present, Primăria comunei Ungheni, condusă de liberalul Iulian Marcu, pompat sume consistente către firme apropiate de PNL și controlate de aceeași persoană, afaceristul Dragoș Samoilă.
În urmă cu mai bine de zece ani, Primăria Ungheni a accesat bani europeni pentru realizarea unei rețele de canalizare. Proiectul a fost un eșec: rețeaua nu funcționează nici în ziua de astăzi. Au rămas în urmă kilometri de conducte îngropate în pământ, canale în câmp și stații de pompare nefuncționale.
„Avem unele probleme cu canalizarea veche, trebuie să se ridice la cotă unele guri de scurgere, cămine, dar acum se lucrează pe drumul județean. ApaVital nu poate prelua acum lucrarea. La Mânzătești și Coada Stâncii funcționează totul. Sunt stațiile de la Bosia, sunt peste 60 de cămine de ridicat la cotă și apoi lucrurile se rezolvă. Noua rețea de canalizare va fi cuprinsă la stația de la Golăești, așa cum a vrut ApaVital”, a spus Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.
Firma de casă a PNL vinde același proiect în fiecare an
În 2019, Primăria comunei Ungheni a încredințat două contracte a câte 130.000 lei pentru consultanță, depunere proiectului privind extinderea rețelei de canalizare, dar și proiectare și studii de fezabilitate. Primăria urmărea astfel să obțină finanțare pentru extinderea rețelei de canalizare. Ambele contracte au fost atribuite firmei Pro Consulting Edility SRL, una din societățile controlate de Dragoș Samoilă, abonat la astfel de contracte cu majoritatea primăriilor din județul Iași. Proiectul de extindere a rețelei de canalizare nu a mai fost realizat, finanțarea nu a fost obținută.
La fel s-a întâmplat și în 2021. Marcu a atribuit contractul pentru proiectare și inginerie în privința extinderii canalizării aceluiași Samoilă, prin firma Pro Consulting Expert SRL. Valoarea contractului a fost de 70.000 lei. Și de această data, proiectul depus la Compania Națională de Investiții (CNI) SA nu a obținut finanțare.
„Urma să fie realizat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională, dar nu s-a realizat. Nu s-a făcut nicio plată, nici la consultant. Cel din 2021 a fost anulat. Nu s-au realizat, nu le-am plătit”, susține acum Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.
În 2022, Pro Consulting Expert SRL a încheiat cu Primăria comunei Ungheni un contract de consultanță pentru depunerea proiectului de extindere, pentru care Samoilă a încasat 70.000 lei.
Recent, la începutul lunii februarie 2024, Pro Consulting Edility SRL a bătut din nou palma cu primăria condusă de liberalul Iulian Marcu pentru 245.000 lei în vederea întocmirii proiectului și a studiului de fezabilitate. Dragoș Samoilă nu a făcut altceva decât să preia proiectul vechi și să-l prezinte încă odată, pentru care a încasat 315.000 lei de la primarul liberal din Ungheni.
„Investiția este în proiectare. Am prins 20,6 kilometri prin PNRR. Sunt peste 100 de localități în toată țara și noi suntem printre acestea. Sunt fonduri din PNRR. Este o lungime destul de mare. Depunerea a fost acum vreo doi ani, iar acum discutăm de proiect”, a mai spus primarul Marcu.
Firmele lui Samoilă, abonate la tot felul de contracte din Ungheni
Pe 2024, Dragoș Samoilă a beneficiat pe lângă cei 315 mii lei prin Pro Consulting Expert SRL și de alți 37.000 lei pentru servicii de consultanță în ceea ce privește un proiect pentru o nouă grădiniță. Cu Pro Consulting Edility SRL, Samoilă a mai încasat de la Ungheni 15.000 lei pentru consultanță în privința unui proiect de iluminat public. În 2023, Primăria comunei Ungheni a dat către Pro Consulting Edility 50.000 lei pentru consultanță în vederea depunerii unui proiect pentru panouri fotovoltaice, dar și 112.500 lei pentru întocmirea aceluiași proiect. Samoilă a încasat alți 110.000 lei cu pro Consulting Road SRL pentru a oferi consultanță la Ungheni pentru un proiect de asfaltare a unor drumuri. Pe aceeași firmă, Samoilă a mai luat 60.000 lei pentru întocmirea unei cereri de finanțare pentru un proiect de drumuri.
În 2023, cu Pro Consulting Expert a mai beneficiat de 46.500 pentru proiectare și inginerie la un proiect de supraveghere video în comună, dar și 40.000 lei pentru consultanță privind un proiect de achiziție a mobilierului urban.
Pro Cosnulting Expert SRL a mai luat 22.000 lei pentru consultanța privind implemnetarea sistemului de supraveghere video.
Aceași societate a mai pus mâna pe 15.000 lei pentru consultanță în vederea procedurii de achiziție pentru mobilierul urban.
2018 – 2024: peste 1.500.000 în conturile firmelor lui Samoilă
În 2022, Pro Consulting Expert a beneficiat de 23.750 lei pentru proiectare și inginerie la un proiect de iluminat depus prin Agenția Fondului pentru Mediu (AFM), dar și 15.000 lei pentru consultanță privind întocmirea cererii de finanțare la acest proiect. Alți 40.000 lei s-au dat pentru consultanța unui proiect privind amenajarea pistelor de biciclete. Alți 30.000 lei a încasat pentru consultanșă în vederea procedurilor de achiziții din acel an. De asemenea, 25.000 lei au intrat în conturile firmei pentru consultanță la un proiect de modernizare drumuri. 15.000 lei s-au dus pe o consultanță privind o cerere de finanțare pentru mobilier urban intelligent, iar 15.000 lei pentru întocmirea cerererii de finanțare pentru sistemul de supraveghere. De asemenea, 38.000 lei s-au dus pe proiectare – faza studiu de fezabilitate la sistemul de supraveghere, iar 15.000 lei pentru o consultanță privind achiziția unui microbuz. Alți 49.000 lei s-au dat în consultanța unui management de proiect, În 2021, s-au dat 10.000 lei pentru un proiect pe GAL, dar și 15.000 lei pentru o consultanță în managementul de proiect. Alți 65.000 lei a încasat firma pentru un studiu privind așezămintele culturale. În 2020, a mai încasat 130.000 lei pentru consultanță privind un proiect de gaze natural. În 2019 a mai beneficiat de 37.000 lei pentru consultanță în managemenul investiției. În 2018, firma a mai beneficiat de 5.000 lei pentru consultanță în vederea unui nou teren de sport, dar și 8.500 lei pentru proiectarea suprafeței de sport.
Vlad ROTARU