Noi ilegalități în cazul proiectul imobiliar din Copou al fostei consiliere PMP Violeta Găburici @ Deși are autorizație doar pentru „extindere locuință”, clădirea a fost demolată în totalitate @ În loc de locuință, Găburici vrea să construiască un bloc @ Practic, autorizația a rămas fără obiect, deoarece clădirea care trebuia extinsă nu mai există @ Vecinii au strâns semnături și a sesizat Primăria, ISC și Poliția Locală @ Instituțiile de control au inspectat șantierul, dar nu au comunicat nicio măsură @ Terenul se află între case și lângă o clădire monument istoric @ Primăria Iași a emis deja certificate de urbanism pentru „schimbare destinație din locuință în imobil locuințe colective” @ Vecini sunt dezarmați: „suntem prea mici în fața unor interese atât de mari”
Tensiunile cresc în jurul proiectului imobiliar pe care fosta consilieră PMP, Violeta Găburici, îl dezvoltă în Copou pe numele fiului său, Ștefan Matei Găburici. Vecinii sunt revoltați și au strâns semnături în încercarea de a convinge autoritățile să oprească ridicarea unui bloc între casele lor, lângă un monument istoric de pe strada Lascăr Catargi 58.
Săptămâna trecută, 7IAȘI a relatat pe larg despre modul în care, cu complicitatea municipalității, Găburici modifică un proiect pentru construirea unei locuințe într-unul pentru ridicarea unui bloc.
Zilele trecute utilajele au demolat în totalitate clădirea care, conform autorizației de construire, trebuia extinsă în vederea edificării unei locuințe individuale. Practic, autorizația a rămas fără obiect, deoarece clădirea care trebuia extinsă nu mai există.
Văzând că în loc de casă, lângă locuințele lor, se construiește un bloc, vecinii s-au mobilizat, au întocmit liste de semnături și au sesizat instituțiile cu atribuții de control în domeniu: Poliția Locală, Inspectoratul de Stat în Construcții și Primăria Iași. Șantierul a fost vizitat de inspector, dar fără niciun rezultat imediat. Firma angajată de familia Găburici a demolat clădirea care trebuia extinsă și a nivelat pământul, pregătind terenul pentru ridicarea blocului.
O acțiune premeditată. Primăria, mână în mână cu Găburici
Modul în care municipalitatea a autorizat lucrările și concesiile de la lege făcute pentru Găburici arată demonstrează că acțiunea a fost una premeditată și că de la bun început intenția a fost de a autoriza un bloc între case lângă o clădire monument istoric.
Fosta consilieră PMP deține prin intermediul fiului său, Ștefan Matei Găburici, un teren și două clădiri pe strada Lascăr Catargi nr. 58. Acestea se află în vecinătatea monumentului istoric Casa Stoicescu – Mărculescu, o clădire construită la mijlocul secolului 19.
În anul 2015, familia Găburici a realizat un PUZ pentru „ consolidare, extindere și supraînălțarea unei construcții existente”, iar patru ani mai târziu a obținut autorizație pentru o locuință individuală.
În iunie 2022, Primăria Iași a eliberat un certificat de urbanism pe numele lui Ștefan Matei Găburici pentru schimbarea destinației imobilului din casă în bloc de locuințe colective. Documentul reprezintă cheia unei afaceri cu multe zerouri, care fără complicitatea municipalității ar fi fost imposibil de realizat.
Certificatul de urbanism nr. 1187 din 17 iunie 2022 a fost eliberat pentru „Modificare proiect în curs de execuție autorizat conform AC nr. 201/2019, schimbare destinație din locuință în imobil locuințe colective, recompartimentări și refacere fațade”
Deși în PUZ se vorbea despre o extindere care presupunea realizarea unei clădiri cu parter, etaj și mansardă, autorizația din 2019 a fost emisă pentru o clădire de peste 600 metri pătrați cu subsol, parter și două etaje.
Mai precis, în 2015, Consiliul Local a aprobat hotărârea numărul 434, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru imobilul situat la adresa strada Lascăr Catargi nr. 58. „Regim de înălțime: P+1E+M”, se arată în hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul.
Autorizația a fost însă emisă în alți parametrii decât cei din PUZ, pentru un bloc în adevăratul sens al cuvântului și nu pentru o locuință individuală. „Regim de înălțime S+P+E1+E2”, este regimul de înălțime aprobat prin autorizația de construire emisă pe 6 martie 2019.
Cladirea demolata era o anexa, nu o locuinta. Era intr-o stare de degradare foarte avansata si era oportuna desfiintarea ei, devenise focar de infectie si sobolani, de foarte multa vreme. Acea cladire nu a mai fost folosita pentru locuinta din 1974. Carcoteli inutile si rautati …