Luttwak: Incompetența CIA lovește în Ucraina

A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) seal in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008.,Image: 26627389, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Politica externă americană și politica apărării s-au degradat drastic în ultimele decenii, din cauza lipsei de informații fundamentale despre țările străine, scrie istoricul și strategul american Edward Luttwak. În opinia sa, aceasta este cea mai importantă lecție imediată pe care Statele Unite ar trebui să o învețe de pe urma războiului din Ucraina.

”Nu este vorba că CIA nu reușește să fure planurile altor state, ci că CIA nu poate obține informații situaționale elementare. Aceasta este consecința inevitabilă a unei prăbușiri culturale: cu ani în urmă, un ofițer CIA care nu știa limba țării în care era trimis se apuca imediat de lucru și învăța cât putea de repede și de bine acea limbă. Acum, puțini ofițeri CIA vorbesc limba țărilor în care sunt trimiși. Superiorii lor nu le cer să învețe aceste limbi, iar ei sunt prea ocupați cu discuțiile cu vorbitorii de engleza din acele țări, care, în cele mai multe cazuri, le spun doar ce vor să audă”, scrie Luttwak.

”Acesta este motivul pentru care Biden a plătit un preț politic mare în urma cuceririi rapide a Afganistanului de către talibani? CIA a spus Casei Albe că armata afgană va rezista suficient, ani de zile probabil, și nu a spus nimic care să sugereze că armata s-ar putea prăbuși fără a lupta. Neștiind dialectele tadjic, uzbec, paștun, ofițerii CIA de la Kabul nu puteau înțelege glumele făcute pe stradă pe seama armatei afgane, despre incompetenții care ajungeau imediat ofițeri, în schimbul unei mite modeste. Pentru că generalii americani, inclusiv starul media de acum David Petraeus, nu au vrut să formeze regimente etnice, ci au vrut o armată națională ”afgană” mai degrabă mitologică, rezultatul a fost o escrocherie încă din prima zi. Când a venit timpul să lupte, militarii afgani le-au predat talibanilor armele primite de la americani”.

”La Kiev se întâmplă același lucru, însă cu semn schimbat. La fel ca la Kabul, aveam acolo ofițeri CIA care habar nu aveau care este situația. Nu i-au înțeles și nici nu i-au ascultat pe ucraineni, pentru că nu vorbeau această limba. Spuneau că nu este necesar, pentru că acolo se vorbește rusa, însă ofițerii CIA nu știau nici limba rusă. De aceea, CIA a spus Casei Albe că Zelenski va fugi, că guvernul se va dizolva, că armata ucraineană nu va lupta și că rușii vor ocupa Kievul în 24 de ore.

Cum Casa Albă crede mereu ce spune CIA, în ciuda incompetenței dovedite a agenției, a ordonat retragerea urgentă și chiar panicată a diplomaților americani din Kiev și mutarea lor la Lvov. Dacă ofițerii CIA ar fi fost buni de ceva, atunci ar fi observat măcar că rușii și-au propus să invadeze cea mai mare țară din Europa cu doar 150.000 de militari, în condițiile în care, în 1968, când au intrat în Cehoslovacia, au făcut-o cu 800.000 de militari. Dacă ar fi știut asta, ofițerii CIA ar fi putut spune Casei Albe, că, cu puțin ajutor, ucrainenii s-ar putea apăra cu succes.

Însă CIA dă dovadă de profesionalism doar în relațiile sale cu presa, pentru că The New York Times a publicat imediat un articol în care ”foști ofițeri de informații” arată că este imposibil să estimezi ”starea de spirit” dintr-o țară. În felul acesta, CIA poate explica de ce a căzut Kabulul și de ce ar putea sau nu să cadă Kievul. Dacă SUA nu remediază problema numită CIA, dându-i afară pe angajatii de acum, dezinfectând locul și aducând apoi oameni cărora să le pese de țările lumii suficient de mult cât să le învețe limbile, atunci SUA vor continua să fie ca un pilot legat la ochi care se va prăbuși în următoarea Ucraină”, scrie Luttwak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here