Marius Bodea, senator USR PLUS: „Veolia a anunțat astăzi oficial ce ascunde Chirica de doi ani – sistemul de termoficare a fost pierdut definitiv în instanță de Primăria Iași“!

Comunicatul Veolia, care anunță încetarea relațiilor contractuale cu Primăria Iași pentru furnizarea de apă caldă și agent termic, reprezintă un dezastru de proporții pentru ieșeni. Un dezastru iminent, parafat de hotărâri definitive judecătorești încă din 2019, dar ascuns ieșenilor de Mihai Chirica. Realitatea e una singură: Veolia operează astăzi pe echipamentele CET pierdute în instanță de Municipalitate. Operatorul economic nu are decât vina de a-și fi imaginat că poate avea încredere în Primăria Iași, și nu are altă cale decât de a se retrage.
Am comunicat public și ferm încă din aprilie 2019 faptul că patrimoniul CET a fost pierdut de Primăria condusă de Mihai Chirica. Faptul că zeci de mii de ieșeni branșați la sistemul centralizat riscă să nu mai beneficieze din iarna anului viitor de căldură și în curând de apă caldă vine la pachet cu restituirea a zeci de milioane de euro, de la bugetul local, adică toți banii investiți din fonduri europene sau ale Băncii Europene pentru Dezvoltare pentru modernizarea CET 1 și 2. Primăria a înșelat autoritățile europene și BERD-ul, susținând că echipamentele modernizate sunt în proprietatea sa.

Așadar, situația e cunoscută din 2019. Chirica știa că vine meteoritul peste Iași, dar a preferat să ascundă adevărul tuturor ieșenilor. Mai mult, în urmă cu puțin timp primarul Iașului spunea că orașul nostru și Oradea au cele mai moderne sisteme centralizate, cu referire directă la situația din București. Astăzi meteoritul a aterizat, prin detonarea comunicatului de presă al companiei Veolia. Și află toată lumea ceea ce noi, din opoziția locală, spunem de ani de zile: Iașul va rămâne de tot fără sistemul de termoficare, pentru că l-a pierdut în instanță!

Ce se poate face astăzi? În primul rând, este necesar un audit independent urgent care să identifice cu exactitate cum s-a ajuns într-o asemenea situație dezastruoasă pentru ieșeni. Trebuie să aflăm cu toții ce soluții mai are Iașul condus de Chirica, cu datorii uriașe și cu costuri operaționale pe care nu le poate, în mod cert, acoperi din bugetul local. Cine a greșit, trebuie să plătească!

Apoi, trebuie să facem o dezbatere urgentă din care să reiasă cele mai bune soluții pentru a preveni ca ieșenii să rămână fără apă caldă foarte curând și fără căldură iarna viitoare. Timpul este extrem de prețios, iar soluțiile extrem de puține.

În plus, anunțul Veolia va da startul unei curse a „înarmării“ cu centrale de apartament din partea ieșenilor care nu vor să își riște confortul termic din cauza Primăriei. Or, un asemenea val de debranșări și branșări la rețeaua de gaz va însemna o creștere semnificativă a poluării, lucru pe care Iașul nu și-l permite, în contextul în care se numără deja printre cele mai poluate orașe din Europa și România riscă sancțiuni dure din partea Comisiei Europene ca urmare a acestui fapt.

Marius BODEA
Senator USR PLUS de Iași

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here