Niță și-a făcut copiii milionari cu terenurile Primăriei Miroslava

Comuna Miroslava – afacere personală a familiei primarului Dan Niță @ 7IAȘI prezintă încă un caz în care patrimoniul comunei trece în proprietatea lui Bogdan Niță, fiul primarului, printr-o serie de interpuși @ De această dată este vorba de 800 metri pătrați de teren din spatele Primăriei Miroslava, suprafață pe care a fost ridicată o clinică medicală @ Una dintre firmele lui Bogdan Nință a concesionat terenul de la primărie în 2010 @ Ulterior, firma a fost trecută pe numele unor interpuși: soții Adela Cristina și Dragoș Dascălu @ Acesta din urmă este fostul director al firmei Viarom care a asfaltat toate drumurile din Miroslava și un apropiat al familiei Niță @ Pasul următor: firma construiește un „cabinet medical” cu o autorizație obținută în timp record, pe care îl vinde lui Bogdan Niță pe persoană fizică @ Ultimul pas: Niță cumpără terenul pe care a fost ridicată clădirea, direct de la Primăria Miroslava, la un preț infim, de trei ori mai mic decât cel al pieței @ În cabinetul medical își desfășoară activitatea Maria Bolat, fiica primarului Dan Niță

Pe data de 14.08.2010, între societatea Bogy Cons Development SRL, având ca asociat unic și administrator pe Bogdan Niță, și Primăria Miroslava, reprezentată de Dan Niță în calitate de primar, se încheie contractul de concesiune nr. 11783. Obiectul contractului îl reprezintă concesionarea unui teren în suprafață de 800 metri pătrați situat în zona centrală a comunei, în spatele Primăriei. Valoarea concesiunii a fost stabilită la o sumă ridicolă raportat la valoarea terenului: 550 lei/an. Întrucât Dan Niță a semnat documentele aferente concesiunii terenului de către firma fiului său, primarul comunei Miroslava a intrat sub incidența conflictului de interese. Pentru a acoperi urmele, Bogdan Niță a cesionat de formă părțile sociale ale societății Bogy Cons Development către alți parteneri de afaceri: soții Adela Cristina și Dragoș Dascălu.

Coincidențe în lanț

La doar o lună de zile de la semnarea contractului de concesiune, firma lui Bogdan Niță primește autorizație din partea Primăriei Miroslava pentru construirea unui imobil cu destinația cabinet medical. Valoarea estimată a lucrărilor conform autorizației de construire nr. 252 din 14.09.2010 era de 285.000 lei. În noiembrie 2011 imobilul este finalizat fiind întocmit procesul verbal de recepție a lucrărilor. Din partea Bogy Cons, ca reprezentant al societății, documentul este semnat de Butiuc Cristian. Soția lui lui Cristian Butiuc, Maria, este angajată atât la Primăria Miroslava cu normă întregă, cât și la Miroslava Industrial Parc SRL, societatea la care Consiliul Local este acționar unic. Soții Butiuc au jucat rolul de interpuși pentru o serie de tranzacții imobiliare dintre Primăria Miroslava și Bogdan Niță (https://www.7iasi.ro/banii-lui-nita-descoperiti-conturile-unor-interpusi-fiul-si-nora-primarului-au-pus-mana-pe-un-teren-langa-delphi-fara-licitatie-la-pret-de-parloaga/ ) afacere prin care comuna a vândut un teren de lângă parcul industrial la un preț de 3-4 ori mai mic decât cel real. În august 2014 societatea intabulează imobilul cu o suprafață de 250 mp la Oficiul de Cadastru. Un aspect important de menționat este că documentația cadastrală a fost întocmită de inginerul Cusutură Corneliu, cel care primește anual, prin încredințare directă, contracte de zeci de mii de lei din partea Primăriei Miroslava condusă de Dan Niță. Același inginer cadastrist întocmește documentațiile cadastrale pentru toate imobilele construite de fiul primarului Niță în calitate de dezvoltator imobiliar.

Fiul primarului a primit autorizație într-o lună. Oamenii de rând așteaptă și un an de zile

Cum a reușit Bogdan Niță să obțină autorizația de construire în doar o lună de la concesionarea terenului? Dacă întrebi o mie de dezvoltatori imobiliari îți vor spune că este imposibil ca doar într-o lună de zile să primești o autorizație de construire. Pentru a înțelege fenomenul vom explica pe scurt pașii de urmat. După semnarea contractului de concesiune, firma Bogy Cons trebuia să depună o cerere la Primăria Miroslava pentru eliberarea unui certificat de urbanism în vederea construirii imobilului. Documentul respectiv comunică solicitantului ce acte sunt necesare pentru obținerea autorizației și care sunt condițiile tehnice și parametrii urbanistici permiși. Condițiile minimale impuse prin certificatul de urbanism prevăd realizarea unui studiu geotehnic, a unei ridicări topografice, a proiectului tehnic precum și obținerea unor avize și acorduri din partea mai multor instituții: Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică, companiile de utilități (gaz, electricitate, apă-canal, salubritate, telefonie). Fizic vorbind, este imposibil ca toate aceste documente să fie obținute într-o lună de zile întrucât, în mare parte, depind unele de altele. Și dacă mai punem la socoteală faptul că și funcționarii de la urbanism din cadrul Primăriei Miroslava au nevoie de timp pentru a studia și a verifica documentația depusă pentru autorizare, reiese clar faptul că documentul necesar construirii imobilului nu a fost obținut în condiții legale.

Bogdan Niță preia afacerea pe persoană fizică

În 2016, imobilul din spatele Primăriei Miroslava trece oficial în proprietatea lui Bogdan Niță. La începutul lunii august, între Bogy Cons și Bogdan Niță se încheie contractul de vânzare cumpărare nr.5455 prin care se transmite dreptul de proprietate a imobilului de 250 mp și se cesionează drepturile din contractul de concesiune pentru cei 800 de mp de teren pe care s-a construit clădirea. Valoarea declarată a tranzacției a fost de 180.000 lei, un preț suspect de mic raportat la valoarea de piață a imobilului și chiar față de costul de construcție al clădirii. Valoarea declarată a investiției prin autorizația de construire a fost de 285.000 lei. Valoarea de piață a imobilului la un preț de minim 600-700 euro/mp trebuia să depășească suma de 150.000 -175.000 de euro. Bogdan Niță a plătit cu 100.000 lei mai puțin față de costul de construcție și cu 115.000-135.000 euro mai puțin față de valoarea de piață. De ce i-ar fi vândut familia Dascălu băiatului primarului un imobil în centrul comunei Miroslava la preț de coteț?

În lipsa unor răspunsuri oficiale din partea familiei Niță, ipotezele pot fi multiple. Diferența de preț ar putea reprezenta mită pentru contractele de milioane de euro primite de la Primăria Miroslava de firmele controlate sau reprezentate de familia Dascălu. La fel de bine, este posibil ca prețul real să fi fost altul, iar Bogdan Niță să fi fost în imposibilitatea de a justifica asemenea sume de bani. În același timp, este posibil ca aceast tranzacție să fi fost tot timpul a lui Bogdan Niță, doar că în 2016 s-a formalizat oficial transferul de proprietate.

Bogdan Niță cumpără terenul la un preț de trei ori mai mic

Pe 16 noiembrie 2018, Bogdan Niță solicită primăriei conduse de tatăl său cumpărarea terenului de 800 mp din centrul comunei. În doar trei zile, funcționarii din subordinea lui Dan Niță întocmesc toate documentele necesare vânzării terenului către fiul primarului. Pe 27 noiembrie 2018, Consiliul Local Miroslava aproba vânzarea terenului prin licitație publică. La fel ca și în alte cazuri expuse de reporterii 7 Iași, procedura ascunde mai multe ilegalități. Prețul de evaluare al terenului a fost mult subevaluat față de prețul pieței. În referatul întocmit de șefa Biroului achiziții, Elena Burcuță, se propune ca prețul de pornire al licitației să fie 88,58 lei/mp, respectiv 19,30euro/mp, preț stabilit printr-un raport de evaluare în anul 2017, cu un an înainte de solicitarea de cumpărare!

Terenurile în zona semi-centrală din Miroslava ajung până la 60 euro/mp. Cele centrale sunt foarte rare și foarte puține, iar potrivit agenților imobiliari tranzacțiile se derulează la prețuri cuprinse între 60-80 euro/mp. După un simulacru de licitație, desfășurată pe 31.01.2019, de care nu a auzit nimeni și la care Bogdan Niță a fost singurul participant, ”băiatul tatii” a cumpărat cei 800 de mp din buricul comunei la prețul de evaluare, respectiv 19,3 euro/mp. Un preț de cel puțin patru ori mai mic decât cel de pe piața libera. Încă o dată, familia Niță mai trage un tun pe spinarea comunei punând mâna pe un teren  de 65.000 de euro la un sfert de preț. O proprietate aproape similară situată în apropierea sălii de sport, cu diferența că terenul aferent imobilului este în suprafață de 1.000 mp, a fost scoasă la vânzare cu 300.000 de euro. Pe Bogdan Niță, proprietatea din centrul comunei, compusă din teren de 800 mp și imobil de 250 mp, l-a costat doar 56.500 euro, de aproape șase ori mai puțin!

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here