De mai bine de 50 de ani, la Iași se fabrică ca pe vremuri, la războiul de țesut, articole vestimentare tradiționale. De câțiva ania cestea, dar în special ia, sunt din nou la modă, sunt foarte căutate și deloc ieftine. Rodica Burac se numără printre fondatorii fostei cooperații care în prezent funcționează sub numele Miorița Iași. Aceasta a povestit pentru 7 Iași despre începuturile atelierului și cum supraviețuit afacerea timp de 50 de ani. Totodată, de doamna Rodica am vrut să aflăm cum deosebim o ie autentică de o „chinezărie”.
- Cum a luat naștere Miorița Iași? Cum au fost începuturile?
Cooperativa Miorița din Iași a fost înființată în anul 1968, prin desprinderea unor activități de la alte cooperative. Primele creații au fost realizate cu noua țesătoare din diferite sate din județul Iași care au făcut covoare țesute manual în razboi, țesături cu alesături, ștergare.
În timp au fost atrași și alți artizani cu care am abordat și alte domenii: costume populare, covoare înnodate manual, artizanat lemn.
- Ce servicii și produse oferiți?
În prezent, după 50 de ani de activitate, lucrăm cele mai solicitate produse: costume populare pentru femei, barbati și copii, ștergare, fețe de masă, tapiserii, covoare, toate fiind realizate manual.
- Care este profilul clientului dumneavoastră?
Produsele realizate la Miorița sunt prezentate și vândute în magazinele de artizanat din Romania și se adreseaza celor care apreciază originalitatea și frumusețea artizanatului românesc, cunoscatori ai tradițiilor și meșteșugurilor noastre.
- Ia a devenit un accesoriu foarte la modă în ultimul timp. Care este diferența dintre produsele dumneavoastră și iele “de duzina”?
O cauză importantă a scăderii vânzărilor la iile și cămășile realizate de noi este pătrunderea pe piață a iilor brodate la mașină cu modele copiate de la produsele originale, dar la prețuri mult mai mici. Diferența: cele din import sunt pentru o singură utilizare, ale noastre pot fi lăsate moștenire.
- Din punct de vedere al vânzărilor, care sunt cele mai importante canale de distribuție?
Produsele se vând la diverse târguri și expoziții de profil unde sunt promovate astfel de produse, prin rețeaua de desfacere a cooperatiei, magazinele cu profil de artizanat și amintiri turistice, prin magazinele proprii.
Încă de la înființare iile, cămășile, ștergarele, fețele de masă, covoarele, tapiseriile create la Iași au devenit tot mai cunoscute și apreciate în țară.
- Ce piedici ați întâmpinat de-a lungul timpului? Ați avut momente în care ați dorit să renunțați la această afacere?
În prezent este nevoie să se recunoască locul câștigat de producția de artă populară ca parte a patrimoniului cultural național, să ni se acorde sprijin și protecție. Este nevoie de asigurarea continuării tradiției prin introducerea în școli a unor ore de inițiere în cunoașterea și practicarea de astfel de activități.
Fără o protecție adecvată, producția de artă populară și artizanat va dispărea și va fi inlocuită cu surogate fără valoare și autenticitate.
Tinerii nu mai sunt interesați de lucrul manual, deoarece nu se pot obține câștiguri mari din aceasta activitate, astfel că ne confruntăm cu o lipsă majoră a forței de muncă. Din această cauză probabil că nu vom mai avea cu cine realiza astfel de produse manuale.
Andrei VILICHE